Hur man rengör hundöron

Skriven av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Öronrengöring är en viktig del av hundens skötsel som inte ska försummas. Hur ofta öronen behöver rengöras är olika för varje hund, vissa hundar (t.ex. de som är benägna att få öroninfektioner) har nytta av frekvent rengöring av öronen, medan andra sällan behöver rengöras. Om din hund regelbundet besöker en hundfrisör är det troligt att öronen rengörs där, det är dock en bra idé att kolla upp det med din hundfrisör. Hur som helst, som hundägare är det bra att veta hur du rengör din hunds öron.

Vilka tillbehör kan jag använda för att rengöra min hunds öron?

Golden retriever hos veterinären får sina öron undersöktaAtt rengöra valpens öron på rätt sätt börjar med att skaffa rätt tillbehör. Det här behöver du:

 • Öronrengöring. Leta efter en öronrengöring som är speciellt utformad för hundar och som inte innehåller irriterande ämnen som alkohol eller väteperoxid. Om du är osäker på om något är okej att använda på din hund kan du fråga din veterinär eller hundfrisör: " Vad kan jag rengöra hundens öron med?"
 • Bomullstussar eller bomullspads. Bomullstops kan användas för att rengöra ytterörat, men får aldrig föras in i hörselgången. Detta kan orsaka permanenta hörselskador hos din hund.
 • Pincetter. Dessa är bra att ha till hands om din hund har mycket hår i öronen.
 • En handduk. Detta rekommenderas för att torka bort eventuell smuts, särskilt eftersom en hund ofta skakar på huvudet när något hamnar i öronen.
 • Hundgodis. Du vill belöna din hund när allt är klart.

Hur man rengör hundöron

Innan du börjar, ta en stund till att inspektera hundens öron. Om de är röda eller inflammerade, om de luktar illa eller om din hund visar tecken på att de kliar, ska du sluta med det du gör och kontakta din veterinär. Din hund kan ha en infektion eller ett angrepp av öronkvalster, vilket måste behandlas. Om din hund har mycket hår kan du använda en pincett för att ta bort hår från öronkanalen. När öronen är rena och allt verkar normalt, läs anvisningarna på öronrengöringen. Du kan också följa den här steg-för-steg-metoden för att rengöra din hunds öron:

 1. När du har fått din hund att sitta ner belönar du den med hundgodis och låter den inspektera flaskan med öronrengöringen.
 2. Håll öronlappen upprätt och fyll försiktigt öronkanalen med rengöringslösningen.
 3. Håll öronlappen ur vägen och massera försiktigt öronbasen med fingrarna i cirka tjugo sekunder.
 4. Släpp örat och låt hunden skaka på huvudet om den vill. Håll en handduk över huvudet så att vätskan inte flyger överallt.
 5. Använd en bomullstuss eller en bomullspad som är lindad runt pekfingret för att försiktigt torka av den synliga delen av hundens hörselgång och ytterörat. Använd en bomullstops endast vid behov och endast på den synliga delen av hundens öra.
 6. Belöna din hund med ytterligare hundgodis och upprepa sedan dessa steg med det andra örat.

Tips och tricks för att göra det lättare att rengöra hundöron

Stegen för att rengöra hundöron är ganska enkla, men de här tipsen kan göra processen ännu enklare för både dig och din hund.

• Om du inte vill ha vatten överallt, se till att din hund är på ett avgränsat område! Sätt hunden i badkaret eller ta med den utomhus. Se till att du har på dig gamla kläder som inte blir förstörda om de stänks med rengöringsmedlet.

• På tal om rengöringsmedel, snåla inte! Det finns mycket mer i din hunds hörselgång än det du kan se och det är viktigt att fylla hela kanalen för att se till att örat blir ordentligt rent. Överflödigt rengöringsmedel som inte torkas bort kommer att rinna ut när hunden skakar på huvudet. Om öronen fortfarande ser smutsiga ut när du är klar kan du upprepa processen, men avsluta genast om du märker rodnad eller blödning, eller om din hund visar tecken på obehag.

Hur ofta ska man rengöra hundöron?

Vissa hundar, särskilt de med korta öron och lite hår, behöver bara få sina öron rengjorda emellanåt när de börjar se smutsiga ut. Hundar med hängande öron och de som har mycket hår runt öronen bör kontrolleras grundligare och rengöras minst varannan vecka.

Att veta hur man rengör hundöron är en grundläggande del av att sköta om sin hund. Om du ser till att detta görs regelbundet kan du skydda hörseln och se till att din hunds öron förblir friska under hela livet.

Återigen — om du behöver mer råd och uppmuntran, gå till din veterinär. Om du inte har en veterinär för närvarande är det inget problem! Du kan enkelt hitta en med hjälp av vårt pålitliga hitta-en-veterinär-verktyg.

Kort om skribenten

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus är en husdjursägare, husdjursbloggare och författare från Tulsa, Oklahoma, där hon vanligtvis skriver övervakad av en skara pälsälsklingar.

 

Relaterade artiklar

Relaterade produkter