Diarré hos valpar: Symptom, orsaker och behandlingar

minuters läsning

En gul labradorvalp sitter med sin ägare, med tungan utsträckt och med ett glatt uttryck fokuserar den på något utanför bilden

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Att skaffa en valp är en härlig tid för alla inblandade - de är unga yrväder som är en fröjd att ha omkring sig. Samtidigt kan det vara riktigt oroande om de blir sjuka, eftersom de är så små och beroende av andra. Diarré är ett av bekymren som många ägare stöter på som är obehagligt för både dig och din valp. De flesta djur, och vi människor för den delen, får diarré någon gång i livet och det är inte alltid en anledning till en medicinsk undersökning, men hos små valpar kan det vara allvarligare på grund av deras ålder och storlek.

Tecken på diarré kan variera från mjuk avföring som kodynga, till vattnig eller blodig avföring som bara rinner, eller som i vissa fall kan spruta ut. Det kan vara ljusrött blod eller om avföringen ser mycket mörk eller svart ut kan det vara ett tecken på blödning högt upp i matsmältningskanalen. Detta kan i vissa fall vara allvarligare än färskt blod, även om det inte ser lika chockerande ut. Om du har missat att se själva avföringen, kan du istället upptäcka att din valp anstränger sig för att uträtta sina behov, du kan se slem, eller lortig päls runt bakdelen.

Så vad kan orsaka diarré hos din valp och när bör du vara orolig?

Orsaker till diarré hos valpar.

 1. Stress. Detta är en mycket vanlig orsak till diarré, särskilt hos valpar som nyligen har flyttat till ett nytt hem. Att tas från sin mamma och flytta in i ett nytt hem med andra människor, lukter och ljud är en skrämmande upplevelse för alla djur. Försök att besöka valpen flera gånger så att den vänjer sig vid dig och din familj och lämna en filt eller ett mjukisdjur hos uppfödaren så att valpen har något som känns bekant att ta med sig hem till er.

 2. Foderbyte Alla plötsliga foderbyten hos hundar i alla åldrar kan utlösa tarmbesvär så som diarré. Hos valpar händer detta ofta vid stressiga tidpunkter eftersom deras mag-tarmkanal fortfarande är under utveckling, alltså kan det bli mer påtagligt. Försök alltid att få med tillräckligt med foder från uppfödaren för minst en vecka, så att om du vill byta till ett annat foder kan du göra det gradvis under fem till sju dagar.

  Rätt näring under tillväxten är extremt viktigt för att se till att din valp växer i en hälsosam takt, får rätt balans mellan vitaminer och mineraler och alla viktiga näringsämnen för utvecklingen av hjärnan och sinnesorganen. Olika stora hundar har också olika behov, så rådgör alltid med veterinären om vilken näring som är bäst för just din valps ålder och ras. Ge aldrig valpar en diet bestående av råkost.

 3. Parasiter. Mask kan vara ett stort problem hos valpar. De kan överföras från mamman redan i livmodern via mjölken och i valpningsmiljön. Fråga alltid uppfödaren innan du köper en valp om mammans och valparnas avmaskningshistorik. Om de inte har behandlats eller om uppfödaren inte vet, är det förmodligen en bra idé att leta någon annanstans. Så snart du får hem en ny valp ska du fråga veterinären om avmaskning framöver eftersom valpen behöver regelbundna behandlingar för att upptäcka eventuell mask som väntar på att kläckas.

   

 4. Infektionssjukdomar. Valparna får antikroppar från sina mammor och är beroende av denna överförda immunitet tills de själva ska vaccineras. Återigen är det viktigt att känna till mammans vaccinationshistorik. Infektionssjukdomar som parvovirus är förödande och leder fortfarande till att många valpar och yngre hundar dör varje år. Dessa virus orsakar mycket svår, ofta blodig och illaluktande diarré och kan försvaga en valp på nolltid. Var noga med att alltid ställa frågor till uppfödaren och se till att valpens vaccinationer är uppdaterade.

 5. Främmande föremål. Hundar är ökända för att äta en mängd olika konstiga och underliga saker, särskilt när de är lite äldre valpar. Veterinärer har under årens lopp avlägsnat i stort sett allt man kan tänka sig från hundars tarmar, allt från strumpor till brödknivar! Främmande föremål kan, beroende på var de fastnar och hur lång tid det tar, orsaka uppstötningar, kräkningar, utebliven avföring och diarré.

Vad du ska göra om din valp har diarré.

Du ska kontakta din veterinär så snart som möjligt om:

 • Din valp har både kräkningar och diarré

 • Din valp har okontrollerbar vattnig eller blodig diarré

 • Valpen slutar äta eller verkar slö och nedstämd

 • Din valp är pigg men diarrén pågår i mer än två dagar

Om din valp verkar pigg, äter, dricker och leker kan du förmodligen vänta en dag eller två för att se om det löser sig av sig själv. Om du nyligen har fått hem valpen kan det mycket väl vara stress. Om du har bytt foder för snabbt ska du återgå till den tidigare kosten, vänta tills allt har stabiliserats och sedan göra en mer gradvis övergång.

Vilken behandling valpen ska ha beror på orsaken, det kan variera från foder som underlättar matsmältningen under några dagar, till inläggning på veterinärkliniken vid misstanke om en allvarlig form av diarré. För alla små valpar är det absolut bästa alternativet att få hjälp så snart som möjligt.

Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA