Fem av de vänligaste kattraserna

Skriven av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Katter kan ha rykte om sig att vara självständiga och ibland till och med avvisande. Även om det finns skäl till den här stereotypen kan du bli förvånad över hur sociala och tillgivna de vänligaste kattraserna kan vara.

Det är viktigt att komma ihåg att varje kattunge eller katt har sin egen unika personlighet. En viss ras kan anses vara vänligare eller mer energisk än en annan, men enskilda katter av den rasen kan uppvisa dessa egenskaper mer eller mindre starkt än andra. Om du letar efter en ny kattvän, läs här om några kattraser som du skulle kunna överväga att välkomna till ditt hem!

1. Maine Coon

maine coon-kattunge ligger ner och sträcker ut tassarna framåt

Maine Coon ligger högst upp på listan över de vänligaste kattraserna. Låt dig inte luras av den stora storleken: Det finns inget att vara rädd för med den här gulliga rasen som är perfekt för familjer. Med sin långa, silkeslena päls måste du ägna mycket tid åt att sköta en Maine Coon, men det är ett bra sätt för er två att knyta an.

2. Siames

Siameskattunge med blå ögon.

Siamesen är kanske en av de mest fascinerande kattraserna och är känd för sin kungliga hållning och sina fantastiska ögon. Men visste du att de också är riktigt vänliga katter? Enligt Governing Council of the Cat Fancy (GCCF) är dessa utåtriktade, sällskapliga katter "oerhört lojala mot sina ägare" och älskar att vara en del av familjen.

Med lite ansträngning kan de flesta katter lära sig att hämta sina favoritleksaker i kastlekar, men siamesernas sällskapliga natur kan göra detta lite enklare.

3. Ragdoll

Vacker ragdoll med stora blå ögon.

En av de vänligaste katterna som finns är den fluffiga Ragdoll-katten, en ganska ny sort som började avlas först på 1960-talet. Enligt GCCF har de fått sitt finurliga namn av att de har en tendens att slappna av när man lyfter upp dem. Det betyder att de kommer att älska att ligga i ditt knä, att lyftas upp för att mysa eller att bäras runt i hemmet. De är ett utmärkt val för husdjursägare som bor i lägenheter eller på andra små boenden, och de trivs mycket bra med barn. Ragdoll-katter är tillgivna och fäster sig vid sin familj så du kan mycket väl se dem välkomna dig vid ytterdörren efter jobbet eller att de följer efter dig runt om i hemmet.

4. Abessinier

Abessinier stirrar ut genom fönstret.

Den här kattvarianten, som anses vara en av de äldsta i världen, kommer inte nödvändigtvis att sitta i ditt knä, men de här tillgivna katterna älskar sin familj och är mycket sociala. Enligt GCCF hälsar abessinier på dig med ett vackert "pip" och kan följa efter dig från rum till rum. En aby, som de ibland kallas, är en energisk katt som alltid vill leka. De brukar vara lite nyfikna och kan göra en lek av att distrahera dig eller klättra upp på höga sittplatser. Du kanske måste vänta lite tills de blir trötta innan de kommer och slappnar av i ditt knä!

5. Helig birma

En brunfläckig helig birma 4 månader gammal kattunge hane med blå ögon ligger på en kontorsstol.

"Burmas heliga katt" är en vänlig ras med en mystisk bakgrundshistoria som har sitt ursprung i det land som numera kallas Myanmar och anses vara en världsomspännande favorit. Enligt legenden, berättar GCCF, att den första katten fick sin brunfärgade päls och himmelsblå ögon av en gudinna efter att ha vakat över sin herre och försvarat hans tempel från banditer. Deras lojalitet och tillgivenhet för människor är fortfarande en av deras mest aktningsfulla egenskaper! Birmans godmodiga temperament kan göra den till en stabil följeslagare i en familj med flera husdjur. De kan vara lika nöjda i ett hushåll med en enda katt, så länge de har sina familjemedlemmar med sig.

När du väljer att dela ditt liv med en katt ska du komma ihåg att rasen definitivt inte är den enda faktorn som påverkar hur pass vänlig en katt är. Många katter i behov av ett hem är en blandning av olika raser och under ett par söta tofsiga öron eller en mjuk randig päls så kan det finnas en överraskande personlighet. Besök ditt lokala djurhem för att hitta katter som kan vara sociala, tillgivna och perfekta för just din familj. Kom ihåg att det som gör katter allra vänligast är kärlek och tillgivenhet. Ju mer kärlek du visar dem, desto mer sannolikt är det att de kommer att ge tillbaka kärlek med tiden.

Kort om skribenten

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien är författare, mamma och sedan länge kattförälder till två Russian Blue som bestämmer i hemmet. Hennes alster publiceras även i Care.com, What to Expect och Fit Pregnancy, där hon skriver om husdjur, graviditet och familjeliv. Hitta och följ henne på Instagram och Twitter via @brovelliobrien.


Granskad av dr. Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

Relaterade artiklar

Relaterade produkter