Farorna med gräsfrön i hundens päls

minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Det är alltid ett nöje att se sin hund springa runt på fält och ängar, fylld av vårens fröjder, men det finns en fara som lurar under ytan. Gräsfrön är formade som pilar och har flera vassa små hullingar som sticker ut från fröet. Denna form är otroligt effektiv när det gäller att driva fröna i en och samma riktning. Om du någon gång har hållit i ett gräsfrö och rullat det mellan fingrarna kan du förstå hur omöjligt det är att snurra det i "fel" riktning. Detta är mycket bra för gräsfröet som hamnar i jord eller undervegetation, men det kan vara en mardröm för våra hundar.

När hundar springer genom gräs fastnar fröna mycket lätt i pälsen och börjar sedan genom sin spetsiga utformning att leta sig allt djupare in till olika ställen. De två vanligaste ställena där gräsfrön orsakar problem är i öronen och på tassarna. Hundar med hängande, lurviga öron, t.ex. spaniels, och hundar med medellång eller lång päls på benen och tassarna är särskilt utsatta för detta.

När ett gräsfrö fastnar i hundens hörselgång kommer det mycket snabbt att börja leta sig inåt. Detta är oerhört obehagligt och vanligtvis visar hunden tydliga tecken genom att skaka på huvudet och klia sig i örat. Om du ser detta strax efter en promenad ska du alltid kontrollera öronen eller ta dig till veterinären så fort du kan. Om de lämnas kvar kommer gräsfröna så småningom att arbeta sig genom trumhinnan och orsaka stor skada.

Gräsfrön kan till och med bryta igenom huden och börja vandra djupare in i kroppen. Att fröna fastnar mellan tårna är ett vanligt scenario. Fröna punkterar huden och börjar arbeta sig inåt. Du kan föreställa dig hur obekvämt detta kommer att vara för din hund. Du kommer att märka att den spenderar mycket tid på att slicka området där fröet är inbäddat. Tassen blir svullen, inflammerad och ofta infekterad, och hunden kan börja halta.

I många fall har fröet redan trängt in helt när din hund kommer till veterinären och kan ha vandrat långt in. 

Hur man avlägsnar gräsfrön från hundpäls

Frön som fastnat i hörselgången kan ofta avlägsnas av veterinären utan att man behöver söva hunden. Vi använder ett otoskop för att undersöka öronen, vilket är en stark lampa med förstoringsglas, och en lång pincett för att få tag i fröet och dra ut det. Din hund kommer att bli överlycklig när fröet lossnar och ramlar ut! Om fröet har suttit i örat en längre tid, eller om det är mycket smärtsamt och inflammerat, kan det vara nödvändigt med lugnande medel eller en lätt nedsövning.

När det gäller ingrepp i tassar eller andra delar av kroppen är det nödvändigt med lugnande medel alternativt att hunden sövs ner med narkos, tillsammans med en effektiv smärtlindring. Gräsfrön kan vara mycket svåra att hitta om de har vandrat långt in. Fröna kan också splittras under resans gång och det kan bli mycket svårt att vara säker på att alla delar har avlägsnats. Varenda veterinär kan berätta för dig att något av det mest tillfredsställande en veterinär kan vara med om är att plocka ut ett intakt gräsfrö från djupet av en svullen fot eller ur ett svullet öra!

Underskatta aldrig farorna med gräsfrön

Du blir förmodligen chockad över att veta att dessa till synes oskyldiga små saker faktiskt har lett till att hundar har dött. Vid inandning kan de spridas genom lungorna och orsaka dödliga infektioner. När de väl befinner sig i kroppen kan de flytta på sig nästan vart som helst om de får tillräckligt med tid på sig.

Om du har en lurvig hund bör du fundera på att klippa pälsen kort under våren och sommaren. När ni kommer tillbaka från promenaderna ska du alltid kontrollera hela hundens kropp, och även lyfta på öronlapparna för att leta efter gräsfrön som kan ha följt med. Denna enkla vana kan bespara din hund en hel del obehag och dig tid, pengar och en hel del hjärtesorg.

Granskad avDr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA