Demens hos katter: Mer än att "bara bli gammal"

Skriven av Dr. Patty Khuly
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Det är inte bara vi människor som kan drabbas av demens, även katter kan råka ut för det. Tyvärr kan katter som har turen att leva ett långt liv drabbas av en viss grad av demens, även känd som kognitiv dysfunktion. Gamla katter som verkar vara "förvirrade" kan ha något annat än "bara vara åldriga"

Äldre katter: Ett nytt forskningsområde

Demens hos katter är en svår sjukdom som ibland är underdiagnostiserad, underbehandlad och missförstådd av både veterinärer och kattägare. Nu när katter lever längre än någonsin tidigare blir diagnoserna allt vanligare.

Katter med demens visar liknande tecken som människor med senil demens eller Alzheimers sjukdom. Veterinärer har börjat undra om de kan göra något åt demenssjukdomar hos katter.

Stor, fluffig orange katt sover på golvet

Tecken på kognitiv dysfunktion hos katter

Liksom alla andra organ försämras hjärnan med åldern. Den åldrande katthjärnan börjar ofta visa tecken på försämring mellan 10 och 15 års ålder och därefter kan dessa tecken accelerera i takt med att sjukdomen fortskrider och tecknen blir mer påtagliga.

Typiska tecken på demens hos katter är följande:

 • Allmän desorientering (förvirring om var de befinner sig, planlös vandring, missar signaler i samband med rutinmässiga aktiviteter som t.ex. utfodring)
 • Minskad aktivitet och minskat intresse för lek
 • Förändringar i dygnsrytmen (vaken hela natten och sover under dagen, utan att bry sig om mänsklig aktivitet runt dem)
 • Minskat intresse för mat, vatten, andra kattkompisar och samvaro med människor
 • Gör sina behov utanför kattlådan
 • Ökad ljudvolym (jamar högt, särskilt på natten)

Inom veterinärmedicinen söker man fortfarande efter svar på frågan om demens hos katter. Kan demens hos katter kopplas till en specifik neurologisk sjukdom? Är den identisk med den process som observeras hos oss människor? Kan den behandlas?

Är det demens eller ett annat tillstånd?

Det finns en rad olika geriatriska sjukdomar med tecken som liknar demens hos katter. Eftersom de har en tendens att uppträda i samma skede av livet är en grundlig utvärdering av en veterinär motiverad för att se till att din katt får rätt vård och behandling. Det är alltid bättre att ta tag i problemen i ett tidigt skede!

Hypertyreos

En överaktiv sköldkörtel som producerar för mycket sköldkörtelhormon är en vanlig diagnostiserad sjukdom hos äldre katter. Ett överskott av sköldkörtelhormon kan störa organfunktionen och till och med skada hjärnan, förklarar The Animal Trust. Ett tecken är ökad aptit, så du kanske märker att din katt tigger oavbrutet efter mat. Det kan också leda till hyperaktivitet och ökad ljudvolym, vilket kan förväxlas med demens. Veterinären kan ta ett blodprov för att kontrollera kattens sköldkörtelfunktion.

Hypertoni

Katter kan även få högt blodtryck. Enligt Cats Protection är det oftast en följd av ett annat hälsoproblem som njursjukdom eller hypertyreos. Högt blodtryck kan leda till blindhet, vilket kan resultera i ångest och förvirring. Din veterinär kan mäta blodtrycket för att eventuellt utesluta detta.

Dövhet och sensorisk försämring

Döva katter känner inte av sin egen ljudvolym. Detta kan påverka kattens beteende, precis som det gör med äldre människor som tenderar att bli mer desorienterade när omgivningens ljudsignaler blir mindre märkbara för dem. På samma sätt kan blindhet bidra till att äldre katter blir förvirrade.

Artros eller andra orsaker till kronisk smärta

Det är mycket svårt att identifiera smärta hos katter eftersom de flesta inte uttrycker smärta eller obehag på samma sätt som vi människor gör. De flesta väljer att dölja sitt obehag som en ren överlevnadsmekanism. Äldre katter som lider av smärtsamma tillstånd som artros kan vara tveksamma till att uträtta sina behov i kattlådan på grund av obehag och det kan hända små olyckor utanför kattlådan. De kan också vara mindre aktiva och tappa lusten till att leka. 

Hjärntumörer eller andra neurologiska tillstånd

Hjärntumörer kan vara bakomliggande orsak för äldre katter som visar tecken på demens. Tumörer kan leda till kramper och avsvimningar, men alla typer av onormalt beteende, t.ex. dålig koordination eller reaktioner på "osynliga" föremål, kan också tänkas förekomma. Många andra neurologiska sjukdomar kan också leda till tecken som liknar dem som uppstår hos katter med demens.

Calicokatt tittar uppåt med ett trägolv i bakgrunden.

Hur du hjälper din åldriga katt

Alla äldre katter med tecken på demens bör helst testas för alla de sjukdomar som kan likna eller komma som en följd av demensen. Om din katt lider av demens eller förvirring kan du göra följande för att hålla den trygg och bekväm:

 • Håll katten inomhus och var uppmärksam på att den inte strövar omkring.
 • Håll ett regelbundet schema för utfodring och ha bra belysning i hemmet för att hjälpa den att hitta.
 • Undvik större förändringar i hushållet (t.ex. om du skaffar ett nytt husdjur eller flyttar).
 • Ge den mat med E-vitamin och antioxidanter, båda är viktiga näringsämnen för hjärnans hälsa.
 • Gör kattlådor extra tillgängliga med en ramp eller en grund låda.
 • Se till att ge katten enkla bekvämligheter som extra sovplatser och lämpliga varma kryp-in.
 • Gå till veterinären för regelbunden vård.

Det är viktigt att en katt som visar tecken på demenssjukdom så snart som möjligt får komma till en veterinär. Det är viktigt för kattägare att veta att deras katter kanske inte "bara blir gamla" - de kan drabbas av en verklig sjukdom som kräver lite extra omsorg. Eftersom det inte är lika lätt att avgöra som hos människor om din katt är förvirrad, är det viktigt att förstå kattens normala beteende som ett första steg för att diagnostisera och hantera demens hos katter.

Kort om skribenten

Dr Patty Khuly

Dr Patty Khuly har examen från både Wellesley College och University of Pennsylvania School of Veterinary Medicine. Hon fick sin MBA vid Wharton School of Business som en del av det prestigefyllda VMD/MBA-programmet med dubbel examen. Hon är nu stolt ägare till Sunset Animal Clinic i Miami, Florida. Men det är inte allt. Dr. K är en nördig läsare, ivrig stickare, varm yogafanatiker, musiknörd, kämpande löpare och en outtröttlig matälskare. Hon bor i södra Miami med fyra hundar, otaliga katter, två adopterade getter och en rolig hönsflock.

Du kan ta del av det hon skriver på DrPattyKhuly.com och på SunsetVets.com.

 

Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA och dr. Becky Mullis, DVM, DACVIM (Nutrition)

Relaterade artiklar

Relaterade produkter