Är katter beskyddande mot sin familj?

Skriven av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Hundar är kända för att vara oerhört hängivna sina ägare, men finns det något sådant som en beskyddande katt? Ta reda på om din katt känner sig beskyddande mot dig och hur den visar dig det.

Är katter beskyddande?

Katter är ofta slentrianmässigt betraktade som avståndstagande och reserverade, till och med gentemot de människor som älskar dem mest, men sanningen är att katter kan vara lika beskyddande mot sina ägare som hundar är mot sina. Katter älskar sin familj och familjen älskar dem tillbaka. I en banbrytande studie som publicerades 2011 visade forskare för första gången att banden mellan katt och människa är lika starka som banden mellan människor.

Du kanske inte inser hur noga din katt uppmärksammar var du är och vad du gör, men katter använder sin knivskarpa hörsel- och luktsinnesförmåga för att skydda sina familjemedlemmar. BBC visade i ett inslag om katter som har upptäckt cancer och hjärtsjukdomar hos sina ägare, katter som har varnat ägarna för en hjärtattack, har skyddat barnen i familjen från mobbare och som till och med har tjänstgjort tillsammans med människor i den kungliga flottan!

Kvinna håller en grå Scottish fold mot sitt ansikte och gosar.

Oftast försöker katter skydda sina ägare från människor som de anser vara farliga. Även om katter är grymma rovdjur kan människor verka stora och skrämmande för vissa katter. Det är instinktivt för en katt att försvara sitt revir och därmed också ditt.

Men även om det är förtjusande att föreställa sig att din katt rusar in för att rädda situationen, tänker de förmodligen inte på samma sätt om sina egna handlingar. I National Geographic varnar den berömda djurbeteendeforskaren Dr John Bradshaw för människors tendens att "föreställa sig att katter har tankar och avsikter som liknar våra" Om din katt försöker beskydda dig från något (eller någon) följer den förmodligen bara sin instinkt.

Tecken på en överbeskyddande katt

I vissa fall kan katter vara beskyddande till den grad att de blir aggressiva. Försök att vara uppmärksam på din katts icke-verbala kommunikation så att du kan avgöra vad som får din katt att gå i försvar.

Om du vill veta om din katt är i livvaktsläge kan du leta efter följande kroppsspråk:

 • Utvidgade ögon
 • Spetsiga öron som är utställda som parabolantenner
 • Skarpa, snabba svansrörelser
 • Krökt hållning
 • Synliga tänder och/eller klor
 • Fräsande, gnällande eller skrikande
 • Bitande eller klösande

Hur man hanterar en överbeskyddande katt

En beskyddande katt är en rädd katt och rädslan kan leda till aggression. Men innan du går ut och köper en skylt med texten "Akta dig för attackerande katt" till din ytterdörr, bör du fundera på hur du kan lugna din aggressiva katt och lära den att beteendet är oacceptabelt.

Du ska inte belöna din katts fientlighet, men det är inte heller produktivt att straffa en aggressiv katt. RSPCA förklarar att om du skäller ut eller bestraffar din katt för dåligt beteende är det mycket osannolikt att den förstår. Istället för att avskräcka från det oönskade beteendet kan du förvärra det genom att göra katten ännu nervösare eller ängsligare. Vad är det bästa att göra i en sådan här situation? Gå därifrån och uppmuntra andra personer i ditt hushåll att göra detsamma.

Är katter beskyddande? Din hund och katt reagerar instinktivt när den luktar, hör eller på annat sätt känner att något är konstigt. Det ligger också i deras DNA att försvara sig när de blir skrämda. Det är skönt att veta att din katt backar upp dig när du har problem.

Kort om skribenten

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien är författare, mamma och sedan länge kattförälder till två Russian Blue som bestämmer i hemmet. Hennes arbeten publiceras även i Care.com, What to Expect och Fit Pregnancy, där hon skriver om husdjur, graviditet och familjeliv. Hitta och följ henne på Instagram och Twitter via @brovelliobrien.

 

Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Relaterade artiklar

 • Avlägsna dåligt beteende  

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet
 • Uträtta behov inomhus

  Katten är ofta petnoga med sina toalettvanor och använder systematiskt sin kattlåda om den finns tillgängligt, eller går ut i trädgården. Om hon gör ifrån sig inomhus så kan det därför vara väldigt oroväckande.
 • Berättelserna som din katts svans förmedlar

  Kattens svans kan berätta om vad som pågår i kattens huvud. Svansar är bra indikatorer på humöret.
 • Förstå din katts beteende

  Katter är bra på att låta dig veta vad de vill, antingen med sina läten eller med kroppen. Det dröjer inte länge förrän du förstår vad din kattunge försöker berätta för dig.

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror. <br><ul><li>Stödjer muskelunderhåll och ideal kroppsvikt.</li><li>Kontrollerade mineralvärden för att stödja urinvägshälsa.</li><li>Lättsmälta ingredienser för optimal absorption av näringsämnen.</li></ul>100% kvalitets-, konsistens- och smaksgaranti.<br><br>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Kitten Kattungefoder med Tonfisk

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Kitten with Tuna är sammansatt för att stödja ett starkt immunförsvar och ge god tarmhälsa, med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala nivåer av DHA från fiskolja.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Adult Kattfoder med Tonfisk

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Light Adult with Tuna bidrar till att bevara idealvikten. Sammansatt med kliniskt bevisade antioxidanter och höga nivåer L-karnitin som hjälper till att omvandla fett till energi. Lämpligt för daglig utfodring.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Mature Adult Kattfoder med Kyckling

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Mature Adult/Senior 7+ with Chicken bidrar till att bevara funktionen hos njurar och vitala organ. Sammansatt av kliniskt bevisade antioxidanter, omega 3-fettsyror och minskad fosfor.
  Buy Now »