Uträtta behov inomhus | Hill's Pet

Uträtta behov inomhus

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Katten är ofta petnoga med sina toalettvanor och använder systematiskt -sin kattlåda om den finns tillgängligt, eller går ut i trädgården. Om hon gör ifrån sig inomhus så kan det därför vara väldigt oroväckande.

Då och då kan det inträffa någon enstaka olycka om katten är sjuk, instängd i ett rum eller blir plötsligt skrämd. Om detta, utan synbar orsak fortsätter bör det undersökas för din katts hälsa och välmåendes skull. Vad det än beror på så är bestraffning inte svaret. Detta kommer bara att göra katten ängslig och problemet värre.

Gray tabby kitten pawing at the air.

 

Avskräckningsmedel såsom folie, peppar, citronskal eller en vattenpistol kommer endast att förvärra och leda till fortsatt beteende på en annan plats. Trots det obehagliga med detta problem så är det viktigt att komma ihåg - detta är ingen oanständig protest! Katten försöker inte att hämnas eller förmedla något; något har gått fel i kattens värld och lite detektivarbete krävs för att ta reda på vad. Rengöra nedsölade områden Så fort katten har utfört sitt behov på en särskild plats, vare sig det var en olyckshändelse eller inte, så kommer dess känsliga luktsinne att uppmuntra den att använda den platsen som toalett. Det bästa sättet att bryta detta mönster är att hålla katten borta från det området så länge som möjligt, få bort all lukt som katten kan upptäcka och ändra om möblerna för att blockera platsen. Tvätta rent området med 10 procentig biologisk eller enzymatiskt tvättmedelslösning och skölj sedan med kallt vatten och låt torka. Varför uträttar min katt sina behov inomhus? Det finns otaliga anledningar till varför en viss katt skulle börja uträtta sina behov inomhus. Här följer en lista på de mest vanliga orsakerna och dess tänkbara lösning. Sjukdom Urinvägsinfektioner eller diarré kan orsaka att din katt uträttar sina behov på otillåtna platser eftersom den inte mår bra. Eller helt enkelt inte hinner till lådan eller ut i tid.

Tänkbar lösning: Behandling av en veterinär brukar oftast omvandla kattens vanor till ett normalt mönster. Ibland fortsätter katten att uträtta sina behov på olämpliga platser, om den har upplevt något obehag i lådan, så det kan vara en god idé att ställa fram en extra låda någon annanstans för att uppmuntra att den används.

Ålderdom

En äldre katt kanske drar sig för att gå ut i dåligt väder eller kan ha svårt att använda kattluckan på grund av stela leder. När en katt blir äldre blir den mer osäker och den kan känna sig hotad av närvaron av andra katter på hans territorium.

Tänkbar lösning: Det är nästan oundvikligt att äldre katter vid någon punk i livet kommer att behöva en säker och lättillgänglig toalett inomhus. En kattlåda inomhus löser oftast detta problem. Det är alltid viktigt att utesluta medicinska skäl till att äldre katter uträttar sina behov inomhus. Rädsla eller ångest Katter är som mest sårbara när det uträttar sina behov utomhus och om de känner sig hotade kan de undvika att göra det. Andra katter är oftast problemet men det skulle kunna vara en grannes hund eller ett plötsligt ljud.

Tänkbar lösning: Att tillhandahålla en diskret låda inomhus tar bort ångestkänslor och behovet för din katt att fatta ett beslut om att hitta en plats som kan användas om toalett. Att följa med katten ut i trädgården kan även hjälpa.

Din katt kanske normalt väljer att uträtta sina behov långt bort från sitt hem så det kan vara till fördel att göra trädgården mer attraktiv. Gör i ordning en plats i ett tyst hörn ganska nära huset (för att förenkla för den att fly tillbaka in) och blanda i en stor mängd sand eller jord utan torv. Främlingars närvaro Ibland kan en katt kissa eller bajsa inomhus om den främling är där och den inte har tillgång till sin låda eller om den måste passera främlingen för att kunna ta sig ut. En del katter lider av "ensam hemma" ångest när deras ägare åker iväg och de måste se efter huset själva. En främling som är kattvakt kan få en del katter att känna sig hotade och efteråt kan de markera ett område, särskilt ägarens säng som har en starkt familjär och betryggande lukt.

Tänkbar åtgärd: Ställ in en kattlåda i det rum där katten gärna söker sig till för att undvika att det sker en olycka! Det bästa sättet att undvika "ensam hemma" läckage är att hålla sovrumsdörren stängd och försök få en kattvakt som katten är van vid. En del katter känner sig lätt stressade över att bli lämnade ensamma och de skulle faktiskt dra nytta av att vistas på ett bra och välskött kattpensionat. Specialist hjälp En katt som gör ifrån sig utanför sin låda kan botas om du använder dig av tipsen som vi har tagit upp. I vissa fall kan problemen vara mer ihållande och då är rådet att prata med din veterinär snarare än att lämna problemen att lösa sig av sig självt.

Reference Feline Advisory Board - www.fabcats.org

Relaterade artiklar