Varför din katt går ner i vikt

minuters läsning

En katt ligger på en fåtölj. En tass och båda ögonen är riktade uppåt, sträcker sig efter något som är utom synhåll

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

I dessa tider med en global trend där både människor och djur är överviktiga, är det lätt att fokusera på att din katt inte ska gå upp i vikt. Oförklarlig viktminskning är dock också mycket viktigt att uppmärksamma och kan vara ett tidigt tecken på sjukdom eller ohälsa. Om du märker att din katt går ner i vikt, och att det inte beror på att veterinären har satt den på en viktminskningsdiet, ska du agera så snart som möjligt.

Vikten av att bevaka vikten

Detta kan inte nog understrykas. Både viktökning och viktminskning kan vara tecken på ohälsa. Som med allt när det handlar om hälsa gäller det att ju tidigare du märker att något är fel, desto tidigare kan du också få hjälp. Katter är bra på att dölja tecken på sjukdom, så ibland kan sjukdomen vara ganska långt gången när du börjar se tydliga tecken. Att upptäcka dessa tidiga viktförändringar kan vara helt avgörande.

Även om din katt är frisk och går ner i vikt bara för att den inte gillar den nya smaken på fodret du har köpt (eller blir tjock av motsatt anledning!), kan under- eller övervikt fortfarande ha en negativ inverkan på kattens hälsa.

Det är klokt att redan från tidig ålder vänja din katt vid att bli vägd. Veterinären kommer att göra detta varje gång du besöker kliniken, men eftersom många katter tycker att resor och veterinärbesök är stressande, är det också bra om ni båda vänjer er vid att katten vägs hemma.

Om din katt är relativt avslappnad kan du helt enkelt placera den på badrumsvågen om den kan sitta stilla tillräckligt länge. Alternativt kan du väga katten i sin korg och sedan dra av korgens vikt. Kom även ihåg att räkna bort eventuella filtar i summeringen. Det finns också möjlighet att väga sig själv och sedan stå på vågen med katten i famnen om den är tillräckligt avslappnad för att bli upplyft. Ju mer du gör detta till en regelbunden rutin, desto gladare kommer din katt att bli. Varannan vecka som kattunge och en gång i månaden som fullvuxen är ett bra intervall att väga katten.

Orsaker till viktminskning hos katter

Det finns dussintals olika tillstånd och omständigheter som kan orsaka viktminskning hos katter. Här är några av de vanligaste:

 • Njursjukdom. Detta är ett vanligt problem hos medelålders till äldre katter. Ett av de tidigaste tecknen kan vara viktminskning. Du kanske också märker att din katt dricker mer än vanligt och kanske har slutat äta.

 • Parasiter. Även om det numera är ovanligt med allvarliga problem vid maskinfektioner, är detta fortfarande en möjlig orsak till viktnedgång. Veterinären kan ge råd om bra förebyggande hälsoåtgärder för din katts ålder och levnadsvanor. Om katten är ute och jagar regelbundet kan den behöva behandlas oftare.

   

 • Hypertyreos. Detta är ett vanligt problem hos medelålders till äldre katter. En överaktiv sköldkörtel ökar ämnesomsättningen. Din katt kan äta bra och till och med vara omättlig, men ändå gå ner i vikt. Katter med hypertyreos är ofta hyperaktiva och kan bli aggressiva.

 • Cancer. Många typer av cancer är inte smärtsamma och kan vara svåra att upptäcka. Viktnedgång är ett mycket vanligt första tecken och kan vara det enda du lägger märke till.

   

 • Problem med mag-tarmkanalen. Kronisk enteropati, foderallergier och andra gastrointestinala sjukdomar (GI) kan orsaka viktminskning eftersom katten inte får i sig alla näringsämnen den behöver från maten.

 • Diabetes. Även om vi ofta förknippar diabetes med tjocka katter är viktminskning ett av de vanligaste tecknen på diabetes.

 • Smärta i tänder eller mun. Tandsjukdomar är vanligare än du kanske tror. Smärta i munnen eller tandköttet kan få din katt att sluta äta och orsaka viktnedgång.

 • Stress. Stressande situationer som konflikter med andra katter i bostaden kan göra att din katt inte äter tillräckligt för att hålla en hälsosam vikt.

Inte alla orsaker till viktminskning hos katter är allvarliga, men man kan konstatera att vissa av dem verkligen är det. Ju mer du vet vad som är normalt för din katt, desto tidigare kommer du att upptäcka problem. Vid en oförklarlig viktminskning ska du alltid besöka veterinären. Veterinären kan hitta ett uppenbart problem eller behöva fördjupa undersökningen med blod- eller urinprov. Oavsett vilket kommer ni att gå till botten med problemet och ge katten den behandling som behövs så snart som möjligt. 


Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA