Helgmat du ska undvika att ge din hund

Published by
Minuter läsning

Högtider innebär delande och gemenskap vilket innebär att din hund kan bli bortskämd med extra godsaker. Det är inget fel i att festa med din ludna vän, men det är viktigt att veta vad hundar inte bör äta. Det finns många saker som gör din hund sjuk och du vill inte att din hund ska kräkas under festligheterna (eller någon annan gång heller)! Här är några matvaror du inte ska dela med din hund. Men det betyder inte att du inte ska fira högtiden! Läs vidare för att få tips på recept på hemmagjorda godbitar speciellt för din valp.

Vad du inte ska ge hundar under högtider

Högtiderna börjar sent på hösten och sträcker sig över vintern, så det är jobbigt att läsa igenom alla recept för att kontrollera att de är säkra för din hund (och godkända av hunden). ASPCA (American Society for the Prevention of Cruelty to Animals) har listat matvaror för människor som hundar inte ska äta. Här är några som ofta förekommer under högtider.

Bort med tassarna från matvarorna på listan:Chihuahua licking lips and looking at food on plate at dinner table

 • Ben
 • Lök
 • Vitlök
 • Vindruvor
 • Alkohol
 • Choklad
 • Kaffe
 • Nötter
 • Jäst deg
 • Kött med hög fetthalt (eller köttrester)
 • Mat med muskot
 • Mat med xylitol som en ingrediens

Eftersom dessa matvaror tenderar att förekomma så ofta under högtider är det en bra idé att alltid hålla ett öga på din valp. Hundar kan ta sig upp på bord och diskbänkar för att få tag på godsaker när du ser åt ett annat håll. De kan också charma dina gäster eller familjemedlemmar med sina stora valpögon, så se till att alla är medvetna om att de inte får ge din hund något att äta utan ditt tillstånd. Håll även uppsikt över diskmaskinen. De flesta diskmaskiner har sin lucka i din valps höjd, vilket gör att den lätt kan slicka på tallrikar, skålar och skedar. Se till att hålla hunden under uppsikt så att han inte gör det. Det kommer inte bara att göra att din hund undviker att äta någon skadlig matrest från en tallrik, utan det kommer också att förhindra att den skär sig i tungan på något vasst föremål. Hundar är nyfikna varelser och maten som de ser dig äta kan upplevas som att det är okej även för dem. Genom att vara medveten om vilka skadliga matvaror som finns håller du inte bara din hund säker, det kommer även att hjälpa dig att undvika att din hund går upp i vikt som så många av oss människor gör under högtiderna, och som vi sedan behöver ta tag i efter nyår. Men om du älskar att ge presenter kommer du att älska att ge välsmakande hemmagjorda godbitar till din hund. Bonuspoäng för gulligt utskurna kakor, eller roliga figurer, när du tillverkar någon av hundgodbitarna enligt recepten. Men vad din lurviga vän suktar efter allra mest under högtiderna är din kärlek och uppmärksamhet. Så glöm inte, i allt kaos som kan uppstå under högtiderna, att ge hunden din personliga uppmärksamhet... okej, okej, kanske några extra godbitar också. Schh, vi kommer inte att avslöja dig.

Biografi artikelförfattare

Erin Ollila

Erin Ollila

Erin Ollila är en älskare av husdjur som tror på ordens förmåga och hur ett budskap kan informera, och även förändra, den tilltänkta målgruppen. Hennes alster finns över hela internet och även i tryckt form. Kontakta henne på Twitter @ReinventingErin eller läs mer om henne på http://erinollila.com.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter

 • Hill's™ Prescription Diet™ s/d™ Canine

  Vid foderhantering av hundar som har sjukdomar i urinvägarna. <br><br>Sjukdomar i urinvägarna hos hundar orsakas ofta av att mineralbaserade kristaller och stenar bildas i urinvägarna. Detta kan resultera i obehag, blod i urinen och även livshotande urinstopp. Hos hundar är det vanligt att struvitkristaller är orsaken till sjukdom i urinvägarna. <br><b><br></b><b><span class='nowrap'>Prescription Diet™</span> s/d™</b> är framtaget av veterinärer för att hjälpa till att lösa upp struvitkristaller och -stenar hos hunden. Struvitkristaller bildas som en reaktion på urin som innehåller mycket protein, kalcium, fosfor och magnesium i kombination med ett alkaliskt pH-värde.
 • Hill's™ Prescription Diet™ d/d™ Hund med lamm och ris

  <span class='nowrap'>Prescription Diet™</span> Canine d/d™ Lamb är framtaget för utfodring av hundar med hudbesvär och kräkning/diarré som som orsakas av allergi.
 • Hill's™ Prescription Diet™ c/d™ MulticareHund med kyckling

  Urinstenar kan vara mycket smärtsamma och kan bildas på nytt efter att de lösts upp. <span class='nowrap'>Prescription Diet™</span> Canine c/d™ hjälper till att minska risken för att struvitstenar bildas på nytt hos hundar.
 • Hill's™ Prescription Diet™ c/d™ MulticareHund kyckling

  Urinstenar kan vara väldigt smärtsamma och kan återkomma hos samma hund efter att de har lösts upp. <span class='nowrap'>Prescription Diet™</span> c/d™ Multicare Canine hjälper till att minska risken för att kalciumoxalat- och struvitstenar återbildas hos samma hund.