Helgmat du ska undvika att ge din hund

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Högtider innebär delande och gemenskap vilket innebär att din hund kan bli bortskämd med extra godsaker. Det är inget fel i att festa med din ludna vän, men det är viktigt att veta vad hundar inte bör äta. Det finns många saker som gör din hund sjuk och du vill inte att din hund ska kräkas under festligheterna (eller någon annan gång heller)! Här är några matvaror du inte ska dela med din hund. Men det betyder inte att du inte ska fira högtiden! Läs vidare för att få tips på recept på hemmagjorda godbitar speciellt för din valp.

Vad du inte ska ge hundar under högtider

Högtiderna börjar sent på hösten och sträcker sig över vintern, så det är jobbigt att läsa igenom alla recept för att kontrollera att de är säkra för din hund (och godkända av hunden). ASPCA (American Society for the Prevention of Cruelty to Animals) har listat matvaror för människor som hundar inte ska äta. Här är några som ofta förekommer under högtider.

Bort med tassarna från matvarorna på listan:Chihuahua licking lips and looking at food on plate at dinner table

 • Ben
 • Lök
 • Vitlök
 • Vindruvor
 • Alkohol
 • Choklad
 • Kaffe
 • Nötter
 • Jäst deg
 • Kött med hög fetthalt (eller köttrester)
 • Mat med muskot
 • Mat med xylitol som en ingrediens

Eftersom dessa matvaror tenderar att förekomma så ofta under högtider är det en bra idé att alltid hålla ett öga på din valp. Hundar kan ta sig upp på bord och diskbänkar för att få tag på godsaker när du ser åt ett annat håll. De kan också charma dina gäster eller familjemedlemmar med sina stora valpögon, så se till att alla är medvetna om att de inte får ge din hund något att äta utan ditt tillstånd. Håll även uppsikt över diskmaskinen. De flesta diskmaskiner har sin lucka i din valps höjd, vilket gör att den lätt kan slicka på tallrikar, skålar och skedar. Se till att hålla hunden under uppsikt så att han inte gör det. Det kommer inte bara att göra att din hund undviker att äta någon skadlig matrest från en tallrik, utan det kommer också att förhindra att den skär sig i tungan på något vasst föremål. Hundar är nyfikna varelser och maten som de ser dig äta kan upplevas som att det är okej även för dem. Genom att vara medveten om vilka skadliga matvaror som finns håller du inte bara din hund säker, det kommer även att hjälpa dig att undvika att din hund går upp i vikt som så många av oss människor gör under högtiderna, och som vi sedan behöver ta tag i efter nyår. Men om du älskar att ge presenter kommer du att älska att ge välsmakande hemmagjorda godbitar till din hund. Bonuspoäng för gulligt utskurna kakor, eller roliga figurer, när du tillverkar någon av hundgodbitarna enligt recepten. Men vad din lurviga vän suktar efter allra mest under högtiderna är din kärlek och uppmärksamhet. Så glöm inte, i allt kaos som kan uppstå under högtiderna, att ge hunden din personliga uppmärksamhet... okej, okej, kanske några extra godbitar också. Schh, vi kommer inte att avslöja dig.

Biografi artikelförfattare

Erin Ollila

Erin Ollila

Erin Ollila är en älskare av husdjur som tror på ordens förmåga och hur ett budskap kan informera, och även förändra, den tilltänkta målgruppen. Hennes alster finns över hela internet och även i tryckt form. Kontakta henne på Twitter @ReinventingErin eller läs mer om henne på http://erinollila.com.

Relaterade artiklar

 • Choosing the Right Food For Your Small Dog's Life Stages

  As small and toy breed dogs age, their nutritional needs change.
 • How Fat Can Be Good for Your Dog

  Dogs running Discover the positive effects fat can have on keeping your dog healthy.
 • Några grundregler

  Allteftersom valpen blir större, ökar behovet av självhävdelse. Valpar väljer ofta matplatsen som slagfält. Men det är ett misstag att låta dig styras av valpen. Du måste visa att du inte ger efter för alla krav.
 • Mata din valp

  Under de första dagarna ska du ge valpen samma foder som uppfödaren har använt. Detta hjälper valpen att vänja sig vid miljön. Om du vill byta foder ska du göra det gradvis. Börja med att blanda i lite av det nya fodret i det gamla fodret och öka gradvis andelen med nytt foder under en vecka till dess att övergången är klar.

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Large Breed with Lamb and Rice är sammansatt för optimalt bevarande av leder och muskelmassa, för stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter, glukosamin och kondroitin från naturliga källor.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature är framtagen för att främja munhälsa, hälsosam hud och hälsosam matsmältning hos hundar av små raser. Med höga nivåer kliniskt bevisade antioxidanter och naturliga ingredienser, med tillsatta vitaminer och mineraler. <br></p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpfoder med Kyckling

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken är sammansatt för en hälsosam tillväxt av skelettet hos valpar av stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala mineralnivåer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p>SciencePlan™ Perfect Weight har en unik blandning av ingredienser och lågt fettinnehåll. Sammansatt för att hjälpa din hund att uppnå hälsosam vikt för ett längre liv. </p>