När du kan låta din valp vara utomhus

Publicerad av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Att låta din valp vistas utomhus för första gången kan vara lite skrämmande för er båda. Kombinationen hjälplöshet, nyfikenhet och benägenhet att ställa till med bus hos din valp, gör att den lilla och ömtåliga kroppen verkar vara som gjord för olyckshändelser. Men att vara bekväm i olika miljöer, även utomhus, är en viktig del av valpens utveckling. Följ dessa tips för bästa tiden att börja ta med din lilla älskling ut och presentera den för världen.

Att gå ut i trädgården

Brun långhårig taxvalp utomhus.
När kan din valp gå ut i trädgården? Så länge trädgården är säkert inhägnad och inte används av ovaccinerade hundar, säger PDSA att du kan låta din valp börja utforska trädgården direkt. Ta ut valpen för kisspauser var och varannan timme så snart den vaknar, när den dricker vatten och efter varje måltid, eftersom valpen är mer benägen att uträtta sina behov vid dessa tidpunkter, vilket ger dig möjlighet att belöna den för att den är så smart. Besöken utomhus ska vara korta i början och din valp ska naturligtvis hållas under noggrann uppsikt. Detta är också ett bra tillfälle att introducera halsband och koppel för att förbereda valpen för promenader eller för att tas med ut på allmänna platser.

Valpar är mycket känsliga för extrema temperaturer. Om det är riktigt kallt ute kan du minimera tiden utomhus genom att fokusera på kisspausen och hoppa över utforskandet. Kom också ihåg att valpar blir kalla mycket snabbare om de är blöta, så torka alltid valpen försiktigt och noggrant om den har varit ute i regnet. Lyssna på din valp, om den inte vill gå ut ska du inte tvinga den eftersom det får den att misstro eller bli rädd för dig.

På samma sätt är valpar särskilt känsliga för värmerelaterade sjukdomstillstånd. Om det är riktigt varmt ska du hålla utevistelsen kort och aldrig lämna valpen utomhus utan tillsyn en varm dag, såvida den inte har tillgång till skugga och gott om vatten.

Socialisera din valp

Liten vit valp tuggar på ett koppel medan den sitter i gräset.När din valp kan umgås säkert beror på vilka vaccinationer den har fått och på sjukdomsrisken i ditt närområde. Din veterinär kan tala om för dig vad som gäller för det fabrikat av vaccin de använder. Socialiseringsperioden varar bara upp till 14 veckors ålder, så det är viktigt att du diskuterar med veterinären om vad som är bäst för din valp.

Tidig socialisering hjälper din valp att lära känna den värld den kommer att leva i. Det innebär att du gradvis introducerar den för din familj och dina vänner, främlingar, andra hundar, andra djur och alla glädjeämnen och spännande saker i den stora vida världen. Om det finns en valpkurs nära dig, är det en utmärkt start för att socialisera din valp på ett bra sätt. 

Om du är orolig för att din valp ska umgås med ovaccinerade hundar eller utsättas för riskmiljöer innan den har fått alla sina vaccinationer kan du ordna lekträffar med vaccinerade hundar, välja också miljöer med låg risk för smitta, till exempel en väns trädgård, eller helt enkelt bära din valp när du tar den utanför din tomt. Försök inte beta av alla nya möten och träffar direkt. Att vänja sig vid nya upplevelser måste vara en positiv upplevelse. Att tvinga fram det när valpen inte är glad och avslappnad kan få motsatt effekt och göra den rädd eller ängslig på längre sikt. Fråga din veterinär, på valpkursen eller hos en kvalificerad hundpsykolog om råd hur du bäst socialiserar din valp på ett säkert sätt.

Det finns en risk att din valp blir överstimulerad och överexalterad under sina första turer utomhus. Om detta händer kan du helt enkelt ta en paus eller avsluta dagen och ge valpen en chans att vila och lugna ner sig. Men under inga omständigheter får valpens hyperaktivitet hindra dig från att ta ut den regelbundet. Den kommer att vänja sig vid det stimulerande och distraherande utomhuslivet i takt med att den växer och utvecklas, medan det är mycket svårare att socialisera en äldre hund som har missat möjligheten att utforska och umgås med andra under socialiseringsperioden. Överstimulering hos en valp som fortfarande håller på att socialiseras är betydligt mindre allvarligt än överstimulering hos en äldre hund som inte har socialiserats ordentligt.

Att tillbringa tid utomhus med din valp är också ett bra tillfälle att knyta an till varandra. När valpen utforskar sin nya värld kommer vetskapen om att du finns där för att ta hand om och skydda den att bidra till att skapa ett starkt band mellan er. Det kommer att uppmuntra den att vända sig till dig och resten av familjen när den är redo att gå ut för att göra sina behov eller gå på en promenad. Eftersom valpar fortfarande lär sig är detta dessutom det perfekta tillfället för dig att hjälpa till att lära den vad som gäller och inte gäller ute i vida världen.

Att vara utomhus och utforska är en viktig faktor för att uppfostra en hund till att vara väluppfostrad och tillfreds med sin omgivning. Så länge du följer dessa riktlinjer kommer din valp att vara trygg och säker när den lär sig hur man lever ett lyckligt liv i den stora, vida världen.

Kort om skribenten

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus är en husdjursägare, bloggare och författare från Tulsa, Oklahoma, där hon vanligtvis skriver övervakad av en skara pälsälsklingar.

 

Granskad av Dr. Emma Milne BVSc FRCVS och Dr. Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

Relaterade artiklar

 • Introducera halsband och koppel

  Dogs running Även om det kommer att dröja några veckor innan du kan gå ut med hunden i koppel (innan valpen är vaccinerad bör du alltid bära den när ni är utomhus för att undvika infektionsrisken) kan du börja vänja valpen vid att bära halsband när den har börjat anpassa sig till sin nya omgivning.
 • Tid isär

  Tips and techniques for training your puppy to adjust well to being left alone for short periods of time.
 • Hälsoproblem du inte kan vaccinera mot

  Dogs running Naturligtvis kan en fullt vaccinerad valp råka ut för vissa hälsoproblem då och då. Här är några vanliga sjukdomstillstånd:
 • De första tre månaderna

  Oavsett ras, utvecklas alla valpar på samma sätt: de går igenom samma stadier från valpstadiet till vuxen hund. Det är inte enbart intressant att känna till dessa stadier, det är också viktigt att du känner till hur valpen kan bete sig i olika stadier i livet.

Relaterade produkter