Fakta om leversjukdom hos hundar

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Vad är leversjukdom?

Levern är ett viktigt organ med många funktioner, däribland matsmältning och omvandling av näringsämnen, avlägsnande av giftiga ämnen från blodet och lagring av vitaminer och mineraler. Eftersom leverns funktion är att avlägsna många olika ämnen, är den känslig för skador från många olika källor. En onormalt fungerande lever har snabba och omfattande effekter. Leversjukdom leder till inflammation, så kallad hepatit. Om den inte behandlas kan det leda till försämrad leverfunktion när friska leverceller ersätts av ärrvävnad. Sjukdomar på andra ställen i kroppen kan också påverka leverns funktion.

Lyckligtvis kan leversjukdomar behandlas effektivt och följderna begränsas. Många hundar lever många lyckliga år efter diagnosen. Rätt nutrition och kontinuerlig dialog med din veterinär är nyckeln till att behandla din hunds leversjukdom.

Vad orsakar leversjukdom hos hundar?

Faktorer som ökar din hunds sannolikhet att utveckla leversjukdom är:

Ålder: flera sjukdomar, bland annat leverdysfunktion, är vanliga hos äldre hundar.

Ras: det är mer sannolikt att vissa hundraser, som dobermann, rottweiler, yorkshireterrier och cockerspaniel, föds mer sannolikt med eller har lättare att utveckla särskilda leverbesvär.

 • Det har varit känt att vissa raser, som Bedlingtons och west highland white terrier, har svårt att utsöndra koppar, vilket kan påverka hundens lever eller orsaka kopparrelaterad hepatit. Denna genetiska sjukdom gör dessa raser benägna att få kronisk leversjukdom som kännetecknas av kopparansamling i levern.
 • Kronisk hepatit hos Dobermanpinscher är en ärftlig, kopparrelaterad sjukdom som drabbar honhundar mer än hanar.

Läkemedel och kemikalier: läkemedel som innehåller paracetamol kan skada levern hos hundar.

Andra faktorer kan omfatta:

 • virus- och bakterieinfektioner
 • giftiga ämnen som din hund har ätit
 • förändrat blodflöde till levern på grund av hjärtsjukdom eller annan medfödd missbildning.

Har min hund en leversjukdom?

Tecken på leversjukdom kan vara mycket lika symtom på andra tillstånd. Om du märker något av följande tecken hos din hund ska du kontakta din veterinär för en fullständig undersökning. Symtom att vara uppmärksam på är:

 • dålig eller nedsatt aptit
 • viktnedgång
 • gulsot (gulfärgning av hud och ögonvitor)
 • ökad törst
 • kräkningar eller diarré
 • beteendeförändringar
 • kraftig dregling
 • brist på energi eller depression.

Andra möjliga tecken på leversjukdom hos hundar omfattar mörkfärgad urin, blekt tandkött eller ansamling av vätska i buken som kan misstas för plötslig viktuppgång. Din veterinär kan ta prover för att diagnostisera leversjukdom.

Common signs of liver disease

VIKTIGT: tecken på leversjukdom är inte särskilt specifika, vilket gör den svårt att känna igen. Om din hund inte äter ska du omedelbart kontakta veterinären.

Behandling: vikten av nutrition

Om din hund får diagnosen kanske du undrar hur du ska ta hand om din hund med leversjukdom. Behandling av leversjukdomar syftar till att vila levern och minimera de funktioner som rör ämnesomsättningen av fetter, proteiner, kolhydrater och läkemedel. Kontroll av näringsintaget av koppar kan gynna hundraser som är benägna att lagra giftiga nivåer av koppar i levern. När din hund har en leversjukdom är det ännu viktigare att ge den rätt hundfoder.

Kontakta alltid veterinären för att få rätt diagnos och behandlingsalternativ och be honom eller henne rekommendera det bästa fodret för din hunds leverhälsa.

 

Frågor att ställa till veterinären om leversjukdom:

 1. Finns det något foder som jag bör undvika till min hund för att säkerställa en frisk lever?
  • Fråga hur mat för människor kan påverka din hunds hälsa.
 2. Skulle du rekommendera ett Hill 's Prescription Diet hundfoder för min hunds leverhälsa?
  • Fråga om oro gällande särskild nutrition för din hund
  • Hur mycket / hur ofta du ska ge det rekommenderade fodret till din hund
  • Diskutera vilka godbitar du kan ge din hund tillsammans med det rekommenderade fodret
 3. Hur snabbt bör jag förvänta mig att se tecken på förbättring av min hunds tillstånd?
 4. Har du några skriftliga instruktioner eller ett informationsblad om leverhälsa som jag kan få?
 5. Hur når jag dig eller sjukhuset bäst (e-post/telefon) om jag har några ytterligare frågor?
  • Fråga om du behöver ett uppföljningsbesök.
  • Fråga om en påminnelse via e-post eller ett meddelande kommer att skickas.

Relaterade artiklar

 • Hur foderallergier kan påverka din hund

  Dogs running Lär dig mer om varningssignaler, symtom och behandling av foderintolerans och foderallergier hos hundar och hur din hund kan påverkas.
 • Hudproblem hos hundar

  Dogs running Lär dig mer om varningstecken, symptom och behandlingar av allergisk eksem (dermatit) och andra hudåkommor hos hundar.
 • Är din hund i bra form?

  Dogs running Hur vet du om din hund är överviktig? Veterinären kommer att väga din hund vid de regelbundna kontrollerna. Mellan kontrollerna ska du lägga händerna på revbenen, är det svårt eller rent av omöjligt att känna dem? Om så är fallet är din hund sannolikt överviktig.
 • Artrit hos hundar: Vad du behöver veta

  Dogs running Lär dig mer om varningssignaler, orsaker, symtom och behandling av artrit och ledvärk hos hundar och varför ditt husdjur behöver en balanserad kost.

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Large Breed with Lamb and Rice är sammansatt för optimalt bevarande av leder och muskelmassa, för stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter, glukosamin och kondroitin från naturliga källor.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature är framtagen för att främja munhälsa, hälsosam hud och hälsosam matsmältning hos hundar av små raser. Med höga nivåer kliniskt bevisade antioxidanter och naturliga ingredienser, med tillsatta vitaminer och mineraler. <br></p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpfoder med Kyckling

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken är sammansatt för en hälsosam tillväxt av skelettet hos valpar av stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala mineralnivåer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p>SciencePlan™ Perfect Weight har en unik blandning av ingredienser och lågt fettinnehåll. Sammansatt för att hjälpa din hund att uppnå hälsosam vikt för ett längre liv. </p>