Ta hand om din hund i värmen: klassiska tecken på överhettning

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Den historiska temperaturshöjningen påverkar oss alla – även fåra fyrbenta vänner. Överhettning hos hundar ska tas på stort allvar, då det i värsta fall kan vara livshotande om det inte stoppas i tid. Därför vill vi göra dig uppmärksam på de klassiska tecknen på överhettning hos hundar. Vi ger också de bästa tipsen till att hålla din hund sval och glad i sommarvärmen.

Överhettning och värmeslag

Hundar svettas inte ut överskottsvärme så som vi männskor gör. De blir istället väldigt andfådda och kyler av sig genom snabb andning med öppen mun, det kallas för att den hässjar. Tyvärr är denna metod inte alltid tillräcklig för undvika överhettning.

Överhettning hos hundar kan förekomma när kroppstemperaturen är högre än normaltemperaturen, som enligt PetMD.com är omkring 39,5 grader. Om temperaturen fortsätter att stiga till över 41 grader kan hundar riskera att få värmeslag. Vid ett sådant tillstånd börjar organen att stängas ner och kan leda till ett hjärtstopp.

Varningstecken

Tecknen på överhettning är tydliga. Överdrivet hässjande är det första symptomet. Enligt American Kennel Club Canine Health Foundation kan en hund som är överhettad svimma, kräkas/få diarré eller till och med få en stroke. Hundens tandkött och tunga kan också bli blå eller blek/ ljusröd. Det är viktigt att ta hand om problemet omedelbart för att undvika värmeslag. De första tecknen på överhettning är mindre tydliga. Det kan vara så små tecken som att hunden inte är lika uppmärksam på kommando som vanligt. Om du är det minsta tveksam ska du alltid ta din hund till en svalare plats. The Humane Society of the United States tillägger att andra varningstecken på värmeslag kan vara glasartad blick, överdrivet dreglande, snabb hjärtfrekvens, yrsel, brist på koordination, feber, dåsighet och medvetslöshet.

Särskilt utsatta hundar

Alla hundar kan riskera att bli överhettade, men det finns några raser som är mer utsatta än andra. Detta inkluderar hundar med extra tjock eller lång päls, unga hundar eller äldre hundar, brachycefala raser (trubbnosiga med platt huvud) , överviktiga hundar eller de som pga medicinska orsaker lider av andningssvårigheter eller hjärtsjukdom är särskilti riskzonen.

Arbetande och jakthundar samt extremt aktiva hundar löper också en ökad risk för överhettning. Därför är det viktigt att inte pressa dem i värmen och vara extra uppmärksam på att ge dem massor av vatten och många pauser i skuggan. Arbetande hundar är ofta så fokuserade på deras uppgifter att de inte märker när de blir törstiga eller varma – därför är det extra viktigt att du ser till att de får tillräckligt med pauser, skugga och vatten.

Omgivningen har också en stor betydelse. Hög luftfuktighet ökar risken för överhetting hos hundar. Alla hundar riskerar värmeslag om de inte har möjlighet till skugga eller svalare plats att ta sig till. Just därför är det extremt viktigt att aldrig lämna en hund i en parkerad bil – även om bilen står i skuggan och öppet fönster.

Vad gör du om din hund är överhettad?

Vid det minsta tecken på överhetting ska du agera omedelbart. Vetstreet rekommenderar följande:

 1. Tag omedelbart din hund till en kyligare plats, såsom skugga eller inomhus där det finns air condition eller ventilation.
 2. Använd rektal termometer för att kolla din hunds temp – är den över 41 grader är det stor risk för värmeslag. Är din hund i riskzonen, kontakta din veterinär.
 3. Om du är i närheten av vattendrag, barnpool etc, låt hunden ta ett dopp för att kyla ner sig. Om du inte har en badbassäng eller liknande i närheten kan använda våta, kalla kläder eller handdukar. Placera dina kalla våta tygstycken på hundens hals, armhålor och mellan bakbenen. Du kan också försiktigt blöta ner öron och tassar med kallt vatten.
 4. Om hunden är tillräckligt vid medvetande, ge den rikligt med kallt vatten. Tvinga däremot aldrig hunden att dricka, då det i värsta fall kan hamna i lungorna. Om hunden inte kan eller vill dricka kan du istället blöta ner tungan med kallt vatten. Men ge inte hunden istärningar då den plötsliga nedkylningen kan orsaka en chock.
 5. Tag hunden till en veterinär. Om du inte redan gjort det, ring i förväg så de är beredda att ta emot er omedelbart.

Undvik att din hund blir överhettad

Det bästa du kan göra är naturligtvis att förebygga en överhettning hos din hund. Det gör du genom att begränsa utomhusaktiviteter då det är extra varmt eller hög luft fuktighet, se till att det finns både skugga och rikligt med vatten, och aldrig lämna hunden i en parkerad bild. Även vid lägre temperaturer som 20 grader kan temperaturen i en bil stiga upp mot 49 grader på bara några få minuter, vilket utgör en livsfara för din hund.

White spaniel dog swimming in lake water.Om din hund behöver röra på sig eller göra något mer energikrävande kan en bra aktivitet vara en simtur eller lek i en vattenspridare. Du kan också använda en kylväst eller ge hunden en sommarfrisyr om den vanligen har långpäls – men kom ihåg att lämna tillräckligt med päls för att skydda huden från solen.för kort päls kan riskera att hunden bränner sig i solen.

Ta gärna de längre promenaderna på morgonen eller senare om kvällen då vädret ofta är lite svalare (och kom ihåg att trottoarer och asfalt kan bränna hundens tassar). Ta gärna med vatten på promenaden och ge hunden pauser. Undvik också löprundor med hunden.

Kom ihåg att din hund upplever värmen mycket starkare än vad du gör, då hundar har en högre kroppstemperatur, päls och svårare att bli av med överskottsvärmen.

Armed with the knowledge of how to recognize overheating, how to respond and how to avoid it in the first place, you can look forward to a safe, fun and happy summer with your four-legged friend.

Författarbiografi

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

 

Jean Marie Bauhaus är djurägare och bloggare från Tulsa, Oklahoma.

 

Relaterade artiklar

 • Vad orsakar viktökning?

  Dogs running Din veterinär har troligen redan diskuterat med dig hur lätt det är för även en oerhört omsorgsfullt omvårdad hund att gå upp i vikt. De mest uppenbara orsakerna är - äter för mycket, för mycket godsaker eller för lite motion - men det kan också finnas andra bidragande orsaker:
 • Artrit hos hundar: Vad du behöver veta

  Dogs running Lär dig mer om varningssignaler, orsaker, symtom och behandling av artrit och ledvärk hos hundar och varför ditt husdjur behöver en balanserad kost.
 • Håll koll på din valps vikt

  Visste du att övervikt hos hundar och katter definieras genom att individen väger 15 % eller mer över sin idealvikt? Det motsvarar bara 330 gram för en liten hund som en chihuahua, men över 7,5 kilo för en rottweiler.
 • Helping Your Dog Recover From Accidents & Surgery

  Dogs running Learn about the treatments, recovery and how the food your feed your pet can have a tremendous effect on a dog

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Large Breed with Lamb and Rice är sammansatt för optimalt bevarande av leder och muskelmassa, för stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter, glukosamin och kondroitin från naturliga källor.
 • Hill's™ Science Plan™ Hund Vuxen Light Mini med Kyckling

  <span class='nowrap'>Science Plan™</span> CANINE ADULT LIGHT MINI with CHICKEN är ett komplett fullfoder för småraser som har lätt för att gå upp i vikt. Med ingredienser av hög kvalité och vår unika Vikt Management sammansättning hjälper vi dig att hålla din lilla hund sund och frisk.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature är framtagen för att främja munhälsa, hälsosam hud och hälsosam matsmältning hos hundar av små raser. Med höga nivåer kliniskt bevisade antioxidanter och naturliga ingredienser, med tillsatta vitaminer och mineraler. <br></p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpfoder med Kyckling

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken är sammansatt för en hälsosam tillväxt av skelettet hos valpar av stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala mineralnivåer.