Kartläggning av din kattunges utveckling

Skriven av Jean Marie Bauhaus
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Det händer mycket under kattungens första år. Det är svårt att tro att en liten, gnällande kattunge som ryms i din handflata kan växa till en fullfjädrad vuxen katt på bara tolv månader. Ett typiskt tillväxtschema för kattungar visar att de flesta förändringarna (och de mest fantastiska) sker under de första åtta veckorna. Kolla in den här tidslinjen för kattungar för att se när du kan förvänta dig vissa milstolpar under din kattunges utveckling till en vuxen katt.

1–3 veckor: Kattungen öppnar sina ögon och öron

Long-haired mother cat sleeps with her paw around a newborn kitten.Kattungar föds med stängda ögon och öron och är under de första veckorna blinda och döva. Cats Protection menar att kattungars ögon och öron börjar öppna sig under den andra veckan, men när detta sker är deras syn och hörsel inte särskilt bra ännu. Håll kattungen borta från starkt ljus och höga ljud under det här skedet. De blå ögonen som kattungar föds med kan börja ändra färg från och med den tredje veckan och det är även då deras öron börjar spetsas och riktas uppåt. Under detta skede introduceras de till en helt ny värld fylld av ljud.

Cats Protection menar att kattungar börjar göra svaga jamande ljud några dagar efter födseln för att meddela mamman om att de är hungriga eller oroliga och spinnandet börjar vanligtvis några veckor senare. Kattungar brukar bli mer högljudda när de börjar gå, leka och utforska sin omgivning.

3–7 veckor: Promenader, avvänjning och användning av kattlådan

Vid tre veckors ålder börjar kattungar vanligtvis ta sina första osäkra steg. De är oftast vingliga och osäkra i början, men när balansen börjar förbättras under den fjärde veckan blir de mer självsäkra och ivriga att utforska sin omgivning. När kattungarna är tillräckligt trygga i sin nyfunna rörlighet under den femte eller sjätte veckan kommer du att börja märka av din kattunges energiska, lekfulla och nyfikna karaktär! Under noggrann uppsikt kan du börja låta den utforska sin omgivning och uppleva nya vyer, ljud och dofter. Detta är en bra tidpunkt att börja kattungesäkra ditt hem om du inte redan har gjort det.

Under kattungens fjärde och femte bör dess balans ha förbättrats. Cats Protection anser att detta är en bra tid för kattungen att börja bekanta sig med kattlådan. Kattungar lär sig vanligtvis vad de ska göra genom att titta på sin mamma, så allt du behöver göra är att visa den lådan. Tänk bara på att den fortfarande är i utvecklingsstadiet och att olyckor händer.

Kattungar kan börja äta fast föda från och med tredje veckan, men avvänjningen är en gradvis process som kan ta några veckor. Pet Food Manufacturers' Association (PFMA) rekommenderar att ge ammande mammor och kattungar samma kompletta foder för kattungar i början av avvänjningen för att underlätta övergången. Trots att de äter samma foder bör kattungen erbjudas ett våtfoder eller ett blötlagt torrfoder i början av avvänjningen.

Efter sex till åtta veckor avslutas övergången till fast föda och kattungen bör därefter uteslutande utfodras med högkvalitativt foder för kattungar. PFMA rekommenderar att följa tillverkarens riktlinjer som anges på förpackningen och att väga kattungens mat med en noggrann köksvåg för att se till att den får rätt mängd energi och näringsämnen. De flesta kattungar vill matas "lite och ofta", så det kan vara bra att dela upp deras dagliga foderintag i mindre portioner under dagen. Varje kattunge är dock unik, så håll koll på kattungens utveckling och kroppsform, anpassa matningsschemat därefter och tala med din veterinär om du har några frågor.

8–12 veckor: Socialisering och de första vaccinationerna

Visste du att kattungar får två uppsättningar tänder allteftersom de åldras, precis som människor? Kattungens mjölktänder börjar komma under andra veckan och kattungen bör ha alla sina mjölktänder när den är ungefär åtta veckor gammal. Vid fyra månaders ålder börjar vuxentänderna att synas och efter sex månader bör den ha alla sina vuxentänder.

Din kattunge bör gå på sitt första veterinärbesök under denna period. Den behöver ta sina första vaccinationer när den är omkring åtta veckor gammal och därefter ytterligare vaccinationer när den är omkring 12 veckor gammal. RSPCA menar att kattungar vanligtvis vaccineras mot felint herpesvirus, felint calicivirus, felin infektiös enterit och felint leukemivirus. Din veterinär kan även ge råd om andra sjukdomar som din kattunge kan behöva vaccineras mot.

Detta är den perfekta tidpunkten att börja socialisera din kattunge. Genom att sköta om, gosa och leka med din kattunge stöder du inte bara dess utveckling och bygger upp er relation utan vänjer den även vid att bli upplockad och hanterad. RSPCA menar att det också är rätt tid att börja introducera din kattunge till andra människor och barn, samt till andra friska, fullt vaccinerade katter och hundar. Detta förbereder dem inte bara på livet i sina nya hem utan hjälper dem även att utvecklas till känslomässigt friska och välanpassade vuxna katter.

Small calico kitten crouches beneach a wicker chair.

3–6 månader: Redo för adoption och kastrering/sterilisering

Kattungen bör inte skiljas från sin mamma och sina kullsyskon förrän den har blivit helt avvänd och socialiserad. Kattungar fortsätter att lära sig normalt kattbeteende från sin mamma fram till den tionde veckan, så för att ge varje kattunge den bästa chansen att utvecklas till en välanpassad katt är det bäst att vänta tills den är minst tio veckor gammal innan den lämnas över till sitt nya hem. Du kan också vänta tolv veckor för att se till att den får sin nästa viktiga vaccinationsomgång.

De flesta kattungar är redo att kastreras eller steriliseras efter ca fyra månader, men veterinären kan utföra ingreppet tidigare om hen bedömer att kattungen kan genomgå en allmän anestesi på ett säkert sätt.

Ett år: Inte längre en kattunge

När en kattunge fyller 1 år är den inte längre en kattunge utan en fullvuxen katt. Även om den fortfarande kan bete sig som en kattunge och har en hel del kvar att lära, är din vuxna katt redo att övergå till ett högkvalitativt foder för vuxna katter. Följ utfodringsrekommendationerna som anges på det nya kattfodret för att avgöra hur mycket och hur ofta katten ska utfodras.

Även om en katt anses vara vuxen när den är 1 år gammal är kattungar vanligtvis i ungdomsfasen tills de är ungefär 18 månader gamla. Under den här tiden kan katten fortfarande uppvisa kattungens energiska lekfullhet och ett typiskt tonårsbeteende, vilket kan innebära att testa gränser och göra upproriska handlingar som att klösa på möbler eller markera revir. Men oroa dig inte. Vanligtvis börjar katten mogna och lugna ner sig efter 18 månaderoch vid 2-årsdagen bör den ha antagit sin vuxna personlighet.

Att se en kattunge växa från nyfödd till en fullvuxen katt är fantastiskt. Genom att veta vad du kan förvänta dig under din kattunges uppväxt kan du hjälpa den att utvecklas till en frisk och lycklig kamrat.

Kort om skribenten

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus är en hund- och kattägare, bloggare och författare från Tulsa, Oklahoma, där hon vanligtvis skriver övervakad av en skara fyrbenta vänner.


Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA och dr. Becky Mullis, DVM, DACVIM (Nutrition)

Relaterade artiklar

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Kitten Kattungefoder med Tonfisk

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Kitten with Tuna är sammansatt för att stödja ett starkt immunförsvar och ge god tarmhälsa, med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala nivåer av DHA från fiskolja.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Sterilised Cat ADULT Kattfoder med Kyckling

  Kastrerade katter löper tre gånger större risk att bli överviktiga och drabbas av urinvägsproblem. <BR>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Young Adult Sterilised Cat är skräddarsytt för att tillgodose behoven hos kastrerade katter. Sammansatt med kliniskt bevisade antioxidanter och en unik viktminskningsformel.<BR><BR><B>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Kitten Kattungefoder Kyckling

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Kitten Chicken är sammansatt för att stödja ett starkt immunförsvar och ge god tarmhälsa, med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala nivåer av DHA från fiskolja.
 • Hill's VET ESSENTIALS MULTI-BENEFIT Kitten torrfoder

  <p>Veterinärexklusiv. Avancerad näring för frisk växt och utveckling med hög immunitet. Innehåller kliniskt bevisade höga nivåer antioxidanter och DHA.