Fördelar med kastrering

Published by
Minuter läsning

Kastrering innebär ett kirurgiskt ingrepp som gör att din katt inte kan reproducera sig. Honkattskastration innebär borttagande av äggstockar och hankattskastration innebär borttagande av testiklarna. Ordet kastrering används vid båda ingreppen.

Om du har en utekatt eller flera innekatter bör du allvarligt överväga att kastrera katterna. Världen är överfull av löskatter. Många av dem hamnar på katthem för omplacering eller lämnas utomhus av ägarna, och om de inte adopteras kommer de antingen avlivas eller dö till följd av trauma, svält eller tufft liv.

Om du inte funderar på att avla på din katt och inte är säker på att du kan hitta trygga hem till alla kattungar (en honkatt kan få mellan 15-20 kattungar på ett år) så är det mest ansvarsfulla att kastrera din katt.

Fördelarna med kastrering

Även om din katt bara vistas inomhus och inte har en partner att para sig med, kan det ändå vara en bra idé att kastrera katten. Om du har en honkatt kommer kastration att utesluta risken för äggstockscancer och dessutom dramatiskt minska risken för livmoderhalscancer.

Det kommer också att ta bort flera oönskade beteenden. En honkatt som inte är kastrerad kommer att löpa cirka tre till fyra gånger per år. Under löpen kommer hon att jama konstant eller försöka ta sig ut ur huset.

När honkatter löper flera gånger utan att paras kan de utveckla problem som depression, anorexi, diarré och kräkningar. Kastration kommer att eliminera alla dessa beteenden.

Hankatter

Hankatter har också stora fördelar av att bli kastrerade. Det tar bort risken för testikelcancer och förebygger flera beteendeproblem som kan göra det jobbigt att äga en hankatt.

Kastrerade katter är långt mindre revirhävdande, de sprayar sällan urin på sitt territorium och urinen kommer inte lukta lika starkt som okastrerade hankatters. Om du har två hankatter kommer kastration dramatiskt minska risken för slagsmål. Kastrerade katter är generellt mycket mer fogliga och lätta att hantera.

Operationen

Förberedelserna för operationen är lika för båda kön. Du bör inte ge katten någon mat 12 timmar före operation.

Katten sövs med generell anestesi och kopplas till mätutrustning som ser till att det inte uppstår några komplikationer. Snittet görs sedan och äggstockar och livmoder eller testiklar avlägsnas. Snittet sys med stygn som kan gömmas i huden. De flesta katter går hem samma dag.

Efter operationen

Katten kan behöva ha en krage för att förhindra att den slickar på såret. Du måste hålla ett öga på din katt så att såret inte svullnar, vätskar, blöder eller går upp.

Om några av dessa symtom förkommer, kontakta din veterinär omedelbart. Normalt återhämtar sig katten helt från kastrationen och inom en till två veckor kommer veterinären att ta bort stygnen.

Under återhämtningen ska hon ha tillgång till friskt vatten, en ren bädd och möjlighet att vila sig i en lugn miljö.

Det finns olika åsikter om när det är lämpligast att kastrera katten. De flesta veterinärer rekommenderar kastration mellan sex och åtta månaders ålder innan katten hunnit bli könsmogen. Fråga din veterinär om vad hon/han rekommenderar för din katt.

Bieffekter

Efter kastration förändras kattens hormonbalans vilket gör att ämnesomsättningen minskar, vilket i sin tur leder till att katten har lättare att gå upp i vikt. Hill's™ Vet Essentials™ NeuteredCat™ innehåller rätt mängd kalorier för kastrerade katter. Dessutom har kastrerade katter mer fett och mindre muskelmassa än okastrerade katter. Därför innehåller Hill's™ Vet Essentials™ NeuteredCat™ vår unika Vikthanterings Formula (WMF) med lysin och L-karnitin som hjälper till att bränna fett och bygga muskler.

Urinvägsproblem är vanligt hos alla katter och ännu vanligare efter kastration. Hill's™ Vet Essentials™ NeuteredCat™ har kontrollerade mineralnivåer och bidrar till lämpligt urin-pH för att minska risken för urinstensbildning och bibehåller hälsosamma urinvägar.

Hill's™ Vet Essentials™ NeuteredCat™ finns att köpa hos din veterinär.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter

 • Hill's™ VetEssentials™ Katt Äldre Vuxen 7+ Kyckling

  <p>Veterinärexklusiv. Noggrant balanserad näring som hjälper till att bevara funktionen hos njurar och vitala organ. Med kliniskt bevisade antioxidanter, omega-6 och reducerad fosfor.
 • Hill's™ VetEssentials™ Kattunge Kyckling

  <p>Veterinärexklusiv. Avancerad näring för frisk växt och utveckling med hög immunitet. Innehåller kliniskt bevisade höga nivåer antioxidanter och DHA.
 • Hill's™ Ideal Balance™ Katt Vuxen Utan Spannmål med Kyckling och Potatis

  <p><strong><span class='nowrap'>Ideal Balance™</span> No Grain Feline Adult</strong> är speciellt sammansatt för att möta vuxna katters behov och är tillverkad UTAN SPANNMÅL. Vi garanterar perfekt balanserad näring för din katts hälsa - inget mer, inget mindre. </p><p></p><p>   
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror. <br><ul><li>Stödjer muskelunderhåll och ideal kroppsvikt.</li><li>Kontrollerade mineralvärden för att stödja urinvägshälsa.</li><li>Lättsmälta ingredienser för optimal absorption av näringsämnen.</li></ul>100% kvalitets-, konsistens- och smaksgaranti.<br><br>