En guide till sterilisering: Kastrering eller sterilisering av din katt eller kattunge

Publicerad av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Kastrering eller sterilisering innebär fördelar för både dig och din älskade följeslagare. Många veterinärer rekommenderar att katter steriliseras tidigt i livet för att undvika oönskade kattungar, undvika bekymmer för dig och ge katten bättre hälsa.

Terminologin kring kastrering och sterilisering kan vara förvirrande, och det är därför viktigt att vi reder ut begreppen som veterinären använder:

  • Kastrering innebär att en honkatt får antingen äggstockarna eller både äggstockarna och livmodern bortopererade.  

  • Kastrering definieras officiellt som avlägsnande av alla könsorgan, men det används oftast för att hänvisa till när en hankatt får sina testiklar borttagna.  

  • Ordet ”sterilisering” gäller för båda könen och innebär att de steriliseras och inte kan få kattungar.

Fördelarna med kastrering eller sterilisering

Förebygger sjukdomar

Om du steriliserar din honkatt innan hon blir könsmogen (när hon löper eller kan para sig) minskar risken avsevärt för juvertumörer senare i livet. Detta beror på att nivåerna av hormoner som östrogen, vilka främjar tillväxten av vissa cancerformer, minskar. Risken för tumörer i äggstockarna och infektioner i livmodern är också mycket lägre.

Det finns även andra sjukdomar som kan uppstå till följd av katters naturliga beteende i samband med parning. Felint leukemivirus (FeLV) och HIV-virus hos katter (FIV) är två sjukdomar som sprids genom att infekterade katter biter andra katter, enligt Blå Korset (dessa sjukdomar skiljer sig från HIV- och leukemivirus hos människor och kan inte överföras från katter till människor). Genom att minska kattens behov av att slåss om partners och revir minskar även risken för att den ska smittas av dessa obotliga sjukdomar från andra katter.

Färre slagsmål

Okastrerade hankatter styrs av hormoner för att söka efter partner och försvara sitt revir mot inkräktare. Så två eller flera okastrerade hankatter i samma hushåll, eller till och med i samma bostadsområde, kan leda till slagsmål, särskilt om det finns en honkatt som löper i närheten. Genom att kastrera eller sterilisera dina katter minskar du deras aggressiva instinkter och minskar risken för att slagsmål ska bryta ut. Detta minskar inte bara risken för att få FIV och FeLV som tidigare nämnts, din kastrerade katt är också betydligt mindre benägen att drabbas av skador och smärtsamma bölder.två katter, en ilsken,(lite ljud i full storlek)

Minskar omfattningen av att ströva iväg

När en honkatt blir könsmogen styrs hon av både hormoner och instinkter att hitta en partner. Kom ihåg att även hankatter styrs av hormoner och instinkter att para sig. Kastrering och sterilisering bidrar till att förhindra att dina katter strövar för långt bort på jakt efter ”kärleken” och minskar risken för incidenter som bilolyckor och klätterskador...

Håller hemmet renare

Hankatter skvätter urin på vertikala ytor för att markera sitt revir. Den skarpa lukten från en okastrerad katts urin varnar andra hankatter för att det finns en annan ”man i huset” i närheten som har gjort anspråk på området som sitt revir, och signalerar till honkatterna att han väntar på sitt tillfälle att para sig med dom. En okastrerad hankatt i ditt hem kan vara en stökig och mycket illaluktande historia. Kastrering av en katt minskar eller eliminerar behovet av att skvätta urin, och om den ändå gör det är doften mycket mildare.

Även honkatter avger kroppsvätskor när de blir könsmogna. Dessa vätskor innehåller doftämnen som uppmärksammar hankatterna på att det finns en fertil honkatt i närheten. Om du steriliserar din honkatt slipper du även här samma problem.

När ska man kastrera eller sterilisera sin katt eller kattunge?

Din veterinär kommer att rekommendera den optimala åldern för kastrering eller sterilisering. I allmänhet rekommenderar de flesta veterinärer att katter kastreras när de är mellan fyra och sex månader gamla, alltså innan de blir könsmogna.

Hur går en kastrering eller sterilisering till?

Det kirurgiska ingreppet för kastrering och sterilisering görs under vanlig narkos. Veterinären kommer att förklara allt för dig och ge dig specifika instruktioner för skötsel och vård både före och efter operationen. Ofta måste man avstå från att ge katten mat under ett visst antal timmar före operationen. Att hålla katten inomhus kvällen före operationen hjälper till att undvika att den äter någon annanstans och ser också till att den inte är ute och springer när det är dags att åka!

Under operationen får din katt ett bedövningsmedel så att den inte känner eller är medveten om vad som händer. För hankatter görs ett litet snitt och testiklarna tas bort. Snittet försluts med antingen upplösbara stygn eller med kirurgiskt lim. Honkatter kan behöva ett större snitt för att avlägsna äggstockarna och/eller livmodern. Vissa veterinärer steriliserar katter med laparoskopi eller titthålskirurgi nuförtiden, vilket är ett mindre omfattande ingrepp. De flesta katter kan vanligtvis åka hem samma dag om det inte finns några komplikationer eller särskilda problem.

Vissa veterinärer sätter på katten ett heltäckande skydd eller en kon/krage efter operationen. Detta förhindrar att din katt kliar, biter eller slickar på operationsstället medan det läker. De flesta katter behöver varken medicinering eller särskild eftervård. Om veterinären vill ha ett återbesök efter operationen, se till att komma inom rimlig tid.

Kommer min katt att vara annorlunda efter kastreringen eller steriliseringen?

Efter ingreppet kommer din katt snabbt att återgå till sitt gamla, lekfulla jag. Du kan vara säker på att den fortfarande kommer att vara samma katt som du alltid har känt och älskat, men med den extra fördelen att den är mer benägen att stanna kvar i hemmet och mindre benägen att markera sitt revir.

Utfodring av katter efter kastrering eller sterilisering

Det är inte ovanligt att katter går upp i vikt snabbare efter kastrering eller sterilisering, så det är viktigt att se till att din katt hålls aktiv och får rätt mängd mat för att hålla sin idealvikt. Fråga veterinären om du behöver byta foder och se till att katten får regelbundna viktkontroller när den växer. På så sätt kan du hålla den smal och frisk och upptäcka oönskad viktuppgång innan det är för sent. Fördelarna med att kastrera eller sterilisera din katt överväger med råge eventuella nackdelar. Ja, det kan vara skrämmande att lämna in sin älskade katt för operation, men det är väl värt det när man jämför med de ökade riskerna för allvarliga sjukdomar, oönskade kattungar, att katten avviker från hemmet eller råkar illa ut. Om du inte redan har gjort det, prata med din veterinär om att låta kastrera eller sterilisera din katt.

Kort om skribenten

Jeanne Grunert

Jeanne Grunert

Jeanne Grunert är en författare, bloggare och frilansskribent från Virginia. Hon tar hand om sex omplacerade katter och en omplacerad hund som heter Shadow på sin 17 hektar stora gård i Virginia.

  

Granskad av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA och Dr. Emma Milne BVSc FRCVS