Foder för kattunge till äldre katt: kattfoder efter livsstadie

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Du måste ta hänsyn till din katts ålder när du ska välja rätt foder åt den, oavsett om du letar efter foder för en kattunge eller en äldre katt. Att välja ett foder som ger din kisse bästa möjliga näringssammansättning för varje livsstadium kan hjälpa till att garantera ett långt och friskt liv.

När du letar efter kattfoder ska du kontrollera på förpackningen att det motsvarar din katts livsstadium. En katt behöver olika nivåer av näring i varje livsstadium, så det är viktigt att välja ett foder som är anpassat för kattens energinivå, ämnesomsättning och andra grundläggande behov. Ibland kan all den här informationen göra det svårt att läsa innehållsförteckningen, så det är viktigt att veta vad din katt behöver och varför.

American Animal Hospital Association delar in kattens liv i sex olika identifierbara stadier, varav vart och ett kräver sitt eget smarta val av kattfoder.

Nyfödda kattungar (födsel till 4 månader)

Nyfödda kattungar måste bli kvar hos sin mamma under de första åtta levnadsveckorna, i runda slängar, eftersom de är beroende av mammans mjölk för att växa till sig och kunna stå emot sjukdomar som deras immunsystem inte är tillräckligt utvecklat för att hantera. Under den här tiden gör de inte mycket annat än diar och sover.

När din kattunge är minst 8–9 veckor gammal kan den börja vänja sig av vid mammans mjölk och komma hem till dig. När den är avvänjd och redo att få komma hem till dig kommer du omedelbart upptäcka att den är ett energiknippe med stor livslust. Under det här stadiet följer kattungens rutin följande mönster: äta, sova, busa, upprepa. Kattungen behöver rätt näringsämnen för att bibehålla sin gränslösa energi.

Nu när kattungen är avvänjd från sin mamma − oavsett om det är en kattmamma eller en flaska − bör ditt nya kattfoder innehålla fettsyror såsom DHA (en vanlig källa till detta näringsämne är fiskolja), folsyra och taurin, en aminosyra som understödjer den viktiga utvecklingen av immunsystemet och matsmältningssystemet, hjärtfunktioner och synens kvalitet. Protein är en annan viktig komponent i foder för kattungar och kommer från en mängd olika källor, bland annat kött och spannmål. Kattungar växer med en förbluffande fart (detta stadium motsvarar de första tio åren i en människas liv) och behöver energi för att orka hålla farten uppe. Det är viktigt med rätt mängd av de här näringsämnena för att kattungen ska hålla sig så frisk som möjligt medan den växer. Glöm inte att det finns andra omsorgsaspekter utöver näringsaspekten.

Ungkatter (7 månader till 2 år) och vuxenkatter (3-6 år)

Om din lilla kisses beteende förändras när den närmar sig ettårsåldern ska du inte bli förvånad. Nu börjar ungdomsperioden som följs av vuxenstadiet, livsstadier som motsvarar människoåldrarna 12-27 (ung) och 28-40 (vuxen).

Tekniskt sett anses katter vuxna vid ett års ålder och vuxenperioden löper sedan vidare fram till och med sex års ålder. Ålder är däremot inte en avgörande faktor för hur aktiv din katt kommer att vara. Många katter förblir väldigt aktiva långt efter tio års ålder. Just därför är aktivitetsnivån ett övervägande du bör beakta när du ska välja foder åt en ung vuxen katt. Genomsnittskattungen behöver tillräckligt med foder som ska fungera som underhållsenergi för de dagliga aktiviteterna, men om din katt är extremt aktiv och tillbringar timmar med att rusa runt i huset behöver den lite fler kalorier för att hålla ångan uppe. Om din katt gillar att lapa solsken hela dagarna är det kanske bäst att vara noga när du mäter upp portionerna så att den håller sig i fin form. Prata med din veterinär om din katts aktivitetsnivå och ta reda på om den behöver fler eller färre kalorier.

Vuxna katter behöver rätt mängd fett och protein i sitt foder, liksom andra näringsämnen som taurin. Överväg Hill's SCIENCE PLAN-sortiment av kattfoder. Dessa produkter täcker alla livsstadier, från foder för kattungar till foder för äldre katter. De ger balanserad näring och finns i en mängd olika alternativ för vuxna katter i alla åldrar, storlekar och aktivitetsnivåer, inklusive light-foder och sammansättningar som hanterar hårbollar och känsliga magar.

Äldre vuxna katter (7–10 år) och seniora katter (11–14 år)

Katter i de här två kategorierna kan sägas befinna sig någonstans mitt i livet. I människoår skulle de här katterna vara mellan 40 och 70 år gamla. Även om din katt inte (nödvändigtvis) upplever någon medelålderskris kan den bli lite mer kräsen vad gäller maten och du måste kanske se till att den får i sig de näringsämnen den behöver och håller en god vätskebalans. Se alltid till att katten har tillgång till rent och friskt vatten.

Det här är också en period i livet då katters näringsbehov förändras. Det kan vara på grund av sjukdom eller bara som en följd av att den åldras. Ibland kan för mycket eller för lite av någon ingrediens påverka kattens hälsa. Under det här stadiet bör du hålla ett öga på kattens vikt eftersom aktivitetsnivån kanske sjunker, vilket kan leda till fetma. Undvik kaloririkt foder som är sammansatt för kattungar och unga vuxna katter. Välj i stället foder som är sammansatta för din katts behov, eftersom de utformats med en åldrande katt i åtanke, exempelvis kattfodret SCIENCE PLAN Senior Vitality. Att ha koll på kaloriintaget håller inte bara vikten inom hälsosamma gränsvärden utan minskar även risken för sjukdomar som njursjukdomar, vissa cancerformer och artros.

Äldre seniora katter > 15 år

När katten blir äldre vill den kanske ha lite mer uppmärksamhet från dig, blir mer tillgiven och dess aktivitetsnivå sjunker. I takt med att beteendet förändras så förändras även foderbehovet.

Precis som för vuxna katter gäller att äldre katter ska ha foder med låg kalori- och fiberhalt. Ett annat problem vad gäller åldrande katter kan vara undervikt. Hill's SCIENCE PLAN Senior 11+ kattfoder innehåller rätt balans av nödvändiga näringsämnen för äldre katter plus antioxidanter som hjälper till att hålla dem friska under åldrandet.

Både genom våtfoder och torrfoder får din katt de ingredienser den behöver, men båda varianterna har sina för- och nackdelar. Äldre katter har ofta slitna eller saknade tänder, så de kanske uppskattar något som är mjukare. En del kattägare testar en kombination av dessa två eller tillsätter endast en liten mängd våtfoder − eller kanske lite vatten − till torrfodret. Din katt kommer att visa vad den föredrar så att ni tillsammans kan leta er fram till den perfekta lösningen.

Var passar kattgodis in i en katts foderplan? Precis så: som en liten godbit. På College of Veterinary Medicine vid Cornell University uttrycker man det så här: ”Rent generellt är det inte skadligt att ge din katt en godbit, men kattgodis är vanligtvis inte en näringsmässigt komplett och balanserad foderkälla och bör bara ges då och då.” Enligt Cornell ska du också undvika att ge din katt rått kött (då det medför risk för toxoplasmos och infektionssjukdomar), konserver med fisk (risk för neurologisk sjukdom) och mjölk (många katter kan inte smälta mjölkprodukter).

Utöver ett näringsrikt foder måste din katt hålla en god vätskebalans för att hålla sig frisk. Det här gäller särskilt för åldrande katter där uttorkning kan vara en effekt av vissa sjukdomstillstånd.

Det finns förstås undantag för varje stadium i kattens liv. Om det föreligger medicinska åkommor eller andra problem som måste hanteras bör du rådfråga din veterinär. Din veterinär kan även hjälpa dig med att fastställa det bästa utfodringsschemat för din katt, inklusive hur mycket du ska ge under varje livsstadium och när under dagen du ska ge den mat. Genom att välja det bästa fodret åt din bästa kompis hjälper du katten att hålla sig frisk, oavsett om den är ung eller bara ung i sinnet.

Contributor Bio

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien är författare, mamma och sedan länge kattägare med två Russian Blue-katter som regerar huset. Hennes texter hittar du i Care.com, What to Expect och Fit Pregnancy där hon skriver om husdjur, graviditet och familjeliv. Hitta och följ henne på Instagram och Twitter @brovelliobrien.

 

Relaterade artiklar

Relaterade produkter