När ska man börja ge kattungar fast föda?

minuters läsning

En tabby-kattunge i profil med huvudet vänt mot kameran, uppmärksam med både ögon och öron

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

För att få bästa möjliga start i livet, både fysiskt och mentalt, bör kattungar stanna hos sin mamma tills de är minst nio veckor gamla. När du får hem din kattunge ska den i normala fall redan vara helt avvand och äta fast föda, oavsett om det är våtfoder, torrfoder eller helst en kombination av bägge. Men om mamman och kullen är dina egna, eller om kattungarna har blivit övergivna, kan du behöva avvänja kattungarna själv. Du kan börja göra detta vid cirka tre till fyra veckors ålder.

Att samarbeta med mamman och moder natur

Om kattungarnas mamma är med i bilden brukar avvänjningsprocessen starta helt naturligt när de börjar röra på sig mer och utforska sin omgivning. De kommer bokstavligen att snubbla över mammans mat och börja undersöka hur den smakar och doftar. Helst bör mamman redan äta foder för kattungar eftersom det är det bästa sättet att se till att hon får i sig de kalorier och näringsämnen hon behöver för att ge di till ungarna. Prata med din veterinär så tidigt som möjligt under dräktigheten för att få information om avmaskning, näring samt när och hur du ska byta från vuxenfoder till foder för kattungar.

Mamman kanske inte är så förtjust i att kattungarna stjäl hennes mat och kanske till och med försöker förhindra dem. Vid tre till fyra veckors ålder, eller när du ser att denna process börjar beroende på vilket som kommer först, kan du börja erbjuda kattungarna lite foder för kattungar på egen hand. Du kan lägga lite extra i inhägnaden på grunda tallrikar eller fat för att det ska vara lätt för ungarna att komma åt, eller skapa ett litet område som är avskilt från mamman för att ge henne en paus.

Det är mycket viktigt att du ger dem ett komplett och balanserat foder för kattungar (som helst ska vara detsamma som mammans). Du kan ge våtfoder, torrfoder eller en kombination av bägge, men till att börja med bör du fukta torrfodret med lite varmt vatten innan du ger det, så att det blir mjukt för kattungarnas små munnar.

Avvänjningen måste ske gradvis för att kattungens mag-tarmsystem inte ska överbelastas, så börja med att ge en liten mängd, men flera gånger om dagen. Du kan antingen lägga maten på ett fat eller servera den på fingertoppen. Små kattungar kommer alltid att rota runt i maten till att börja med eftersom de inte riktigt vet vad det är. Detta är helt normalt och hjälper dem att lära sig, så ha tålamod och rengör tallrikarna ofta, och även kattungarna om det behövs!

Allt eftersom dagarna går kan du långsamt öka mängden fast föda och gradvis minska mängden vätska du tillsätter i torrfodret tills det serveras helt torrt. När kattungarna har vant sig vid fodret bör de börja favorisera det och bli mycket ivriga, och använda mamman mer för påfyllning och för att få känna den mysiga närheten. När fodret accepteras och det inte finns några magproblem kan du mata kattungarna med fri tillgång om du vill. Det innebär att de kan äta flera gånger om dagen, närhelst de vill. Om du inte kan göra det ska de åtminstone få fyra måltider om dagen, men helst fler.

Mamman kommer, precis som vi människor, att börja säga till kattungarna när hon har fått nog av att dia dem och hennes mjölk kommer att börja sina. De flesta kattungar är helt tillvanda till fast föda vid sex till åtta veckors ålder och redo att flytta till sitt nya hem från tolv veckors ålder.

Hur vet du om allt är okej?

Dina kattungar bör vägas med några dagars mellanrum till att börja med. Veterinären kan förse dig med tillväxtkurvor så att du kan se om de växer som de ska. När kattungarna är välnärda och nöjda sover de en stor del av tiden och har fylliga, runda magar. Om de gnyr mycket, inte sover eller ser magra ut är något fel och en tur till veterinären är på sin plats.

Om kattungarna har blivit övergivna eller om det finns problem med mjölktillförseln, be din veterinär om en lämplig ersättningsmjölk och råd om hur du ska ge den. Ge inte kattungar komjölk; det är inte tillräckligt näringsrikt för kattungar och de kommer inte att kunna smälta det.

Om du handmatar kattungarna själv ska du följa samma avvänjningsråd och gradvis minska mängden kattungemjölk som du ger mellan fyra och åtta veckors ålder i takt med att den fasta födan ökar.

Och slutligen…

Kattungar bör äta foder för kattungar tills de är fullvuxna, vanligtvis mellan nio och tolv månaders ålder. Foder för kattungar är kalori- och näringstätt för att stödja deras otroliga tillväxt. Efter kastrering eller sterilisering kan vissa unga katter börja gå upp för mycket i vikt på foder för kattungar och kommer att dra nytta av ett foder som är utformat för just denna situation. Rådgör med din veterinär om när och hur du ska byta från foder för kattungar. Men viktigast av allt är att du tar dig tid att njuta av att se de små rackarna blomma ut till att bli fräckare och mer underhållande tonåringar!

Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA