Träna kattungen att gå på lådan

Published by
Minuter läsning

Träna kattungen att gå på lådan

Katter är naturligt renliga av sig och med största sannolikhet kan kattungen redan gå på lådan när den kommer hem till dig. Allt du behöver göra är att köpa en tillräckligt stor kattlåda så att kattungen kan röra sig fritt, och sedan hälla på kattsand så att botten på lådan täcks (du kan använda samma kattsandsfabrikat som uppfödaren använder för att kattungen ska känna igen lukten). Visa kattungen kattlådan och ta den dit om den går omkring och nosar, hukar sig eller på annat vis verkar "nödig".

Cat in litter box

Viktiga regler för kattlådan

Ställ kattlådan borta från bädden och maten, på ett ställe som är någorlunda privat.

Töm kattlådan regelbundet – kattungen kommer inte att använda den om den är "lortig". Vissa desinficeringsmedel är giftiga för katter, och därför bör du endast använda varmt vatten och diskmedel. Om du är gravid bör du be någon annan tömma och rengöra kattlådan, eller se till att använda gummihandskar och tvätta händerna noggrant efteråt. Detta minimerar risken att smittas av toxoplasmos som dock är ovanligt, men kan skada fostret.

När kattungen är tillräckligt stor att vistas ute själv kan du välja att ta bort kattlådan för gott. Var inte för snabb med att ta bort den. Kattungen kanske vägrar att gå ut om den tycker att det är för kallt!

Olyckor kommer att inträffa

Även den smartaste kattungen kommer att råka ut för någon enstaka olycka. Vad du än gör, ska du inte bestraffa kattungen. Ge beröm när den använder kattlådan och ge eventuellt en belöning, så kommer den att komma tillbaka på spåret.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter