Varför katter vägrar använda lådan

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Om din katt har ändrat sina toalettvanor och inte längre använder lådan, så finns det förmodligen en uppenbar anledning. Även om den nu har börjat gå på andra ställen i huset.

Long-haired white and gray cat in red collar sitting.

Här följer de vanligaste orsakerna och några lösningar:

Icke-rengjord låda:
Katter tycker inte om att använda lådan om sanden inte är helt ren. Lösning - Kattlådor bör rengöras helt och hållet varannan dag och fyllas på med fräsch sand dagligen efter du tagit bort klumparna.

Gillar inte sand: 
Lösning - Om du använder sand med lukt, deodoranter eller desinfektionsmedel som luktar väldigt starkt kan din katt vägra använda lådan, speciellt om den är känslig för lukt. Använd ett milt rengöringsmedel och hett vatten eller ett desinfektionsmedel avsett för rengöring av kattlådor. Katter som håller på att lära sig att använda lådan behöver förknippa den med en toalett och rengörs lådan för ofta kanske denna association försvagas.

Fel sorts sand:
Lösning - Att ändra konsistens eller typ av sand kan också vara en anledning till att din katt inte vill använda lådan. Även om hårda pellets kanske fungerade när den var kattunge kan en del katter, när de blir tyngre, protestera över att behöva gå på denna obehagliga yta. Katter föredrar finkornig sand med samma konsistens som vanlig luktfri sand. Om du vill byta sandtyp kan du blanda i den nya gradvis under en veckas tid för att se hur din katt reagerar.

Kattlådans placering:
Lösning - Om lådan är placerad öppet, där hund, barn och andra katter stör, kan katten känna sig för osäker för att använda den. Istället kanske den söker sig till en säkrare plats som bakom teven. Katter tycker kanske mindre om att använda lådan om den är placerad bredvid en högljudd tvättmaskin eller torktumlare. Placera kattlådan i ett tyst hörn där katten bara behöver titta åt ett eller två håll åt gången snarare än öppet i en genomfart. Att ha matskålar nära kattlådan kommer få din katt att inte vilja använda den så placera dessa någon annanstans.

Typ av låda:
Lösning - En del katter föredrar, för sin trygghets skull, att ha en låda med tak medan andra föredrar en öppen låda eftersom den lättare kan fly. Om du vanligtvis använder en öppen låda så kan det vara värt att köpa en med tak och vice versa. En upp och nedvänd låda med ena sidan urklippt eller krukväxter som du placerar runt lådan kan bidra till att det blir mer avskiljt. En del lådor med tak har en lucka för ingången vilket kan vara lite för mycket för en osäker katt.

Dåliga associationer:
Lösning - Ibland bestämmer sig katter för att inte använda lådan på grund av dåliga erfarenheter med den. Att ge mediciner eller att röra en katt när den använder lådan kan räcka för att den ska få dåliga associationer. Att flytta den till en tyst plats kan hjälpa.

Tidig träning: 
kattungar gör ofta ifrån sig i huset när de är unga om de på en gång får tillgång till stora områden. Lösning - När kattungar för första gången anländer till sitt nya hem är de bara några veckor från den toalettträning deras mor har bidragit med. Deras kontroll över blåsan och tarmarna är ännu inte så utvecklad som hos en vuxen katt, så det är viktigt att kattungen alltid enkelt kan komma åt och har tillgång till lådan. Det är klokt att till en början ha kattungen i ett rum och sedan gradvis öka på med andra områden för den att utforska. Varje gång kattungen använder lådan etableras ett fast beteende som kommer att vara hela livet.

Om du behöver mer råd och hjälp med din katt bör du kontakta din veterinär eller sköterska så kan de ge dig ytterligare råd.

Relaterade artiklar

 • Har min katt torr hud? – Tips och råd

  Lär dig att se tecknen på överdrivet torr hud hos katter, vad som kan orsaka din katts hudirritation och vad du kan göra för att lindra kattens torra hud.
 • Vad är orsaken till viktökning hos katter?

  154502253 Övervikt innebär en risk för att katten ska utveckla många allvarliga hälsoproblem. Viktökning innebär en ökning av kroppsfettet och uppstår vanligtvis när din katt äter för mycket och rör sig för lite.
 • Hypertyreos hos katter: varningstecken, hantering och behandling

  154502253 Hypertyreos är en vanlig endokrin sjukdom som oftast diagnostiseras hos katter över 10 år gamla. Obehandlad hypertyreos kan få allvarliga, ibland dödliga, konsekvenser för vitala organ som hjärta och njurar. Den goda nyheten är att sjukdomen är i hög grad behandlingsbar och kan kontrolleras med rätt veterinärvård.
 • Feline Aging & How it Affects Your Cat's Brain

  The impact of brain aging illnesses in senior cats can be significant not only on your cat, but on your entire family as well.

Relaterade produkter