Varför din katt plötsligt bajsar utanför sin kattlåda

minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

En av många bra saker med katter som husdjur är deras noggranna och renliga beteende. Även om de inte går ut för att göra sina behov är de riktigt duktiga på att hålla rent inomhus. Det kan därför vara mycket frustrerande, för att inte tala om bökigt, när denna vana går överstyr och de börjar bajsa utanför kattlådan. Ibland händer det bara precis utanför lådan, men det kan också vara så att de börjar göra det överallt i hemmet och ofta på ställen där du minst av allt vill att de ska vara. I den här artikeln tittar vi på de vanligaste orsakerna till varför detta händer och vad du kan göra åt det om det skulle vara så.

Du har inte ändrat något kring kattlådan, kattsanden eller platsen

Om kattlådan alltid har varit på samma plats, du alltid har använt samma kattsans och din katt konsekvent har använt den, kan en beteendeförändring snarare bero på en sjukdom. Exempel på detta skulle kunna vara:

  • Diarré eller annan gastrointestinal sjukdom, t.ex. inflammatorisk tarmsjukdom (IBD). Det kan helt enkelt vara så att din katt inte hinner till kattlådan i tid när den måste bajsa. Vanligtvis märker du att avföringen är lös eller rinnande. Den kan också innehålla slem eller blod. I detta fall ska du kontakta din veterinär för att ta reda på orsaken.
  • Artrit. När katter blir äldre brukar de få stela leder, särskilt i höfter och skuldror eftersom de har hoppat och klättrat hela livet. I takt med att detta utvecklas kan din katt få svårt eller ha ont när den ska kliva ner i kattlådan. Detta gäller särskilt för kattlådor med höga kanter. Försök att lägga märke till om din katt även kämpar eller är ovillig att hoppa upp på eller ner från möbler. Även i det här fallet är det dags att uppsöka veterinären. Kronisk smärta är inte roligt och katter kan vara subtila varelser när det gäller att visa tecken på sjukdom eller smärta.

Något har förändrats med kattlådan eller i hemmiljön

Dessa är de absolut vanligaste orsakerna till att katter inte använder kattlådan när de för det normala är väldisciplinerade och renliga.

  • Plats. Det är bekvämt för oss som ägare att placera kattlådor avskilt där lukten inte stör oss. Detta innebär ofta att de finns i tvättstugan eller på en liknande plats, och alltför ofta i närheten av kattens mat och vatten. Tänk om det var vi. Vill du gå på toaletten där du äter? Vill du ha ljud och ljus och människor som går förbi när du försöker gå på toaletten? Kattlådor ska placeras på tysta, avskilda platser, långt ifrån deras mat- och vattenskålar.
  • Antal kattlådor. Helst bör du ha en kattlåda mer än antalet katter du har, och kattlådorna bör placeras i olika rum. Katter blir lätt mobbade av andra katter i hemmet, och det kan vara så att en av dina katter inte kan komma åt kattlådan. Den kommer att känna sig tvingad att söka sig någon annanstans.
  • Renlighet. Du kanske helt enkelt behöver byta kattsand oftare. När vi går till en offentlig toalett och varenda bås är smutsigt vill vi inte sitta ner på ringen. Men katterna måste gå in där och sätta sina rena tassar i lådan. Det är fullt förståeligt om de istället försvinner in under din fina rena säng!
  • Stress. Katter är mycket känsliga varelser och blir lätt stressade. Du kanske har besök eller en ny bebis, eller så har du börjat packa för att åka på semester och din katt känner på sig att ett katthemsbesök är på gång. Du kanske har skaffat en ny katt eller hund. Alla dessa till synes små saker är tillräckliga för att göra en katt orolig och få den att söka ensamhet, även för att uträtta sina behov.
  • Typ av kattsand. En del katter tycker helt enkelt inte att vissa sorter av kattsand är bekväma att gräva runt i. Prova några olika sorter.

Om du konstaterar att något uppenbarligen har förändrats och att bajset ser normalt ut, kan du på egen hand ha löst problemet och fått ett snabbt resultat. Ordningen kommer att återupprättas! Om du är osäker, men speciellt om du misstänker sjukdom, smärta eller stress, är ett besök hos veterinären nödvändigt. För alla fysiska eller psykiska problem gäller att ju tidigare du går till botten med dem, desto bättre.

Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA