Vilka material på soffa och möbler är bäst om man har katt?

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Du är alltså på väg att möblera ditt hem, men du är också kattägare och vet vad kattklor kan göra på en ny soffa, ett soffbord eller en bekväm fåtölj. Men misströsta inte om du vill investera i fina saker – det finns alternativ.

Så vilka är de bästa materialen på soffor och möbler om man har katt och vilka material bör man undvika helt och hållet? Det här är vad du behöver veta innan du handlar för dyra pengar.

Vilka soffor är bäst för kattägare?

Katter är födda att klösa. För din kattkompis är klösandet en instinkt som funnits sedan katter var vilda djur. Men katter är också bekväma djur som vill ligga länge på din nya soffa. Detta betyder inte att du måste svepa in möblerna i aluminiumfolie – i princip det enda material som katter inte gillar att klösa på. Välj istället ett av följande material, som ser bra ut och fungerar för kattägare:

 • Mikrofiber
 • Fuskmocka
 • Jeanstyg
 • Syntetisk polyester, rayon, nylon eller akryl

Bland dessa är mikrofiber ett jättebra val, eftersom det är bekvämt och snyggt, men ändå hållbart. Om katten klöser på det kan mikrofiber klara några klösningar.

Fuskmaterial som fuskmocka och syntetiska material betraktas inte längre som omoderna utan är faktiskt mer populära än någonsin tack vare nya designtrender och uppdateringar av själva materialets yta. Architectural Digest ger kattägare rådet att hålla sig till tyger som är ”tätt vävda” och att undvika ”möbelklädsel som är löst vävd eller har öglor”, såsom linne och ull. Varför? Eftersom katten kommer att se de där små öglorna och ojämna trådarna och tänka: ”kattleksak!”.

Detta är även en bra regel för tyger på fåtöljer, köksstolar, lösa dynor och mattor. Katter bryr sig inte om var tyget finns. Om de får en möjlighet kommer de att gå loss på alla möbler de kan komma åt.

Kitten sitting on a sofa with rips and tears from a cat's scratch

Vilket möbelmaterial är bäst för kattägare?

Om du letar efter möbler som inte har klädsel, såsom ett matbord och stolar eller ett soffbord, tänk på att investera i syntetiska material eller behandlat trä med släta ytor så att katten inte kan gräva ner klorna i det. Vissa katter ser benen på trämöbler som små träd – perfekta för att vässa klorna på – men med tid och tålamod kan du lära din katt att rikta in sina instinkter på något annat och välja en klösstolpe istället, betonar Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (eller RSPCA) i Queensland, Australien. Du kan även tillverka din egen klösstolpe för att göra den ännu mer intressant för katten.

Vilka material bör jag undvika?

När du handlar möbler och andra hushållsvaror ska du undvika material som chenille, bomull, tweed och silke som lätt kan gå sönder av kattklor. De är användbara, bra textilier, men spara dem för föremål som katten inte kan komma åt.

Det finns dessutom två typer av material som du absolut vill hålla dig borta ifrån om du har katter i ditt hem:

1. Sisal

Sisal är en agaveväxt vars blad används för att göra allt från mattor till kläder och korgar. Det är det material som brukar användas i klösstolpar och leksaker till katter på grund av de hårda fibrerna. Men tänk dig för innan du köper den där fantastiska sisalmattan som du tittat på. Ur kattens perspektiv ser det ut så här: ”Vilken fantastisk klösmatta min ägare köpt åt mig!”

Och innan du vet ordet av har din nya, fina matta slitits i bitar. Det är inte kattens fel, såklart, eftersom den dras till dessa naturliga fibrer. Se till att sisal bara finns i saker som är till för katten.

2. Läder

Skinnmöbler är eleganta, mjuka och hållbara, dessutom stannar odörer och hår inte kvar på materialet, vilket gör det till ett populärt möbelmaterial. Men det är inte det bästa soffmaterialet om man har katt: det är faktiskt riktigt lockande för kattklor.

Det blir lätt repigt och när en klo fastnar i materialet blir det aldrig detsamma igen. Man kan reparera skinnmöbler, men det är vanligen en process i åtta olika steg, enligt experter på läderreparation vid Furniture Clinic. Och även efter allt det arbetet kommer det aldrig att se lika bra ut som när du köpte det.

Du kan ha fina saker samtidigt som du delar ditt hem med en fyrfota kompis. Men du måste vara smart när det gäller vad du väljer att ha hemma. Genom att välja textilier som inte får repor lika lätt och genom att ge katten en rolig blandning av saker som den kan – och vill – sätta klorna i kan du och din kattkompis leva i perfekt harmoni i ett vackert möblerat hem.

Contributor Bio

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien är författare, mamma och kattägare sedan länge, med två Russian Blue-katter som styr och ställer hemma. Hennes texter hittar du på Care.com, What to Expect och Fit Pregnancy där hon skriver om husdjur, graviditet och familjeliv. Hitta och följ henne på Instagram och Twitter @brovelliobrien.

RELATERADE ARTIKLAR

 • Fem tips för att få katten att sluta klösa sönder möblerna

  Det finns många tips på hur man ska hantera en katt som klöser sönder möblerna, så för att hjälpa dig har vi valt ut våra fem bästa tips.
 • Vårda kattungens nya tänder  

  Att borsta kattungens tänder är inte lika svårt som det låter.
 • Är din katt i bra form?

  Dogs running Body Condition Score (BCS - kroppskonditionspoäng) är ett mått som säger om din katt är idealviktig eller överviktig. Ett sätt som veterinärer använder för att fastställa din katts kroppskondition är att kontrollera hur enkelt det är att känna revbenen. Välj din katt och flytta på den röda markeringen till höger eller vänster tills kroppsformen på bilden liknar din katt. Kom ihåg att en katts övervikt kan öka risken för att utveckla allvarliga hälsotillstånd som inkluderar diabetes, artros, urinsjukdomar eller hjärtåkommor. Övervikt kommer också att begränsa kattens energi. Tala med din veterinär om din katts idealvikt och undvik dessa risker. Dessutom, använd vår internetbaserade Viktövervakare som kan hjälpa dig med din katts viktreduceringsprogram, speciellt om din katts BCS är "4" eller "5".
 • Pet Nutrition And Behaviour

  Pet food labels can be confusing so you must be educated about packaging claims and opt for trusted pet food brands to ensure pets get the right nutrition.

RELATERADE PRODUKTER