Hur får jag min hund att sluta skälla?

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Att kunna kontrollera din hunds ljudnivå är en viktig del i din roll som ansvarsfull hundägare. Oavbrutet skällande kan vara irriterande inte bara för dig utan även för dina grannar.

Varför allt oväsen?

Det första steget till att hantera problemet är att förstå varför en hund skäller. En del hundar skäller enbart för att de vill tala om att de vill någonting. Kanske är de hungriga, törstiga eller så vill de bara leka.

När det blir orimligt så är det dags att lära hunden andra sätt att få din uppmärksamhet. Som till exempel: krafsa med tassen, vänta vid dörren eller vid matskålen.

Lekdags

Många hundar skäller när de ser andra hundar eftersom de vill uppmuntra dem att komma och leka, vilket är helt normalt. Det är dock upp till dig att bedöma hur mycket skällande som är acceptabelt, och att vänta med leken tills den är tyst.

Ensam hemma

Din hund kan skälla om den blir lämnad ensam. Försök att lämna musik på, till exempel radion, för att den inte ska känna sig ensam. Du kan också ge hunden lite leksaker vilka kräver mer jobb och uppmärksamhet än vanligt för att hålla den sysselsatt medan du är ute.

Ett bra sätt att reducera ångest är att ge din hund ett gammalt otvättat klädesplagg eller någonting som luktar familjärt.

Se till att leka mycket och motionera din hund när du väl är hemma igen. Den kommer att ha saknat dig och då finns det inget bättre än lek för att ni ska återupprätta er relation igen.

På sin vakt

En av de vanligaste anledningarna till att en hund skäller är för att varna. Om en hund ser att någon närmar sig huset kommer den att skälla för att meddela dig detta. Eftersom hunden ser dig som ledaren, vill den att du undersöker saken.

En del hundar är framavlade för att varna och detta är ett beteende som du kanske vill uppmuntra. Låt din hund skälla för att få din uppmärksamhet men se till att tysta ner den så fort du vet att det inte är någon inkräktare.

Håll dig till ett system

I alla avseenden av hundträning behöver du ha ett system. Hundar svarar på rutiner och detta kommer att öka dina chanser att lyckas. Du kanske redan har gått på lydnadskurser med din valp, och om du inte har gjort det så varför inte göra ett försök nu? Det är aldrig för sent att lära gamla hundar nya tricks och det finns bra kurser som lär ut hur du bör hantera din hund.

Tyst

Ett sätt att lära din hund kommandot "tyst" är att få tyst på eller distrahera hunden varje gång den skäller. Använd dig av något som låter högt, till exempel en burk fylld med mynt. När du får hundens uppmärksamhet säger du bestämt "tyst".

När din hund slutar skälla skall du berömma och belöna den. Du skall aldrig skrika när du vill att den ska sluta eftersom detta kan skapa ångest och försvåra inlärningen. Förvirring kan även uppstå om hunden tror att även du skäller. Att skrika förstärker enbart hundens instinkt att skälla.

Sammanfattning

Träning är alltid det bästa sättet att rätta till din hunds beteende. Kom ihåg att skällande i de flesta fall är ett normalt beteende hos en hund. Det är bara när det blir överdrivet och störande som du bör vidta åtgärder. Om skällandet inte upphör kan din veterinär ge dig ytterligare råd och föreslå andra tillvägagångssätt.

Relaterade artiklar

 • Socializing Your Puppy: Steps for Success

  Dogs running Discover how to introduce your dog to other dogs, as well as the benefits of letting him interact with other dogs.
 • Alternative Techniques for Training Your Puppy

  There are many methods to training your puppy, this article explores other training methods to help your new puppy.
 • Tidig träning

  Ingen kan bortse från att små valpar är söta och goa, men om de ska utvecklas till sociala och glada hundar behöver de dresseras. Valpar lär sig mycket snabbt, och därför att det viktigt att lära den rätt beteende redan från början.
 • Avlägsna dåligt beteende

  Många människor tror att hundar bits eftersom "det ligger i deras natur". Men hundar blir inte aggressiva utan anledning och många hundar uttrycker aggression när de känner sig stressade eller trängda.

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Large Breed with Lamb and Rice är sammansatt för optimalt bevarande av leder och muskelmassa, för stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter, glukosamin och kondroitin från naturliga källor.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature är framtagen för att främja munhälsa, hälsosam hud och hälsosam matsmältning hos hundar av små raser. Med höga nivåer kliniskt bevisade antioxidanter och naturliga ingredienser, med tillsatta vitaminer och mineraler. <br></p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpfoder med Kyckling

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken är sammansatt för en hälsosam tillväxt av skelettet hos valpar av stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala mineralnivåer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p>SciencePlan™ Perfect Weight har en unik blandning av ingredienser och lågt fettinnehåll. Sammansatt för att hjälpa din hund att uppnå hälsosam vikt för ett längre liv. </p>