Säsongsråd  

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Hålla kattungen säker under hela år

Olika säsonger erbjuder din kattunge nya äventyr, men även nya faror. Följ riktlinjerna nedan så att kattungen kan njuta av säsongerna lika mycket som du gör.

En god jul för alla

Här är några tips för hur katten ska få en bra och säker jul.

 

 • Julgranen kommer att vara en spännande klätterställning! Se till att den är väl förankrad så att kattungen inte kan välta omkull den.

 • Julgranskulor och pynt kan vara farliga. Använd plastkulor som inte är alltför små.

 • Häng inte upp chokladfigurer i julgranen - de kan bli alltför frestande för kattungen. Kom ihåg att choklad inte är bra för kattungar.

 • Järnek, mistel och idegran är giftiga.

 • Smällkarameller och champagnekorkar kan smälla högt och skrämma kattungen.

Sommarsvalka för katter

Har du tänkt på hur din kattunge älskar värme? Den ligger väl säkert ofta och slumrar på en varm och solig plats? Här är några tips för hur kattungen ska få uppleva en säker och varm sommar.

 

 • Katter är inte kända för att vara "smarta" när det gäller att sola. Kattungen springer nog raka spåret till den soligaste platsen i trädgården på sommaren och du bör kontrollera att den inte får värmeslag. Uppmuntra den att ligga i skuggan under dagens varmaste timmar.

 • Växthus kan utgöra en verklig fara för kattungar. Kattungen kan gå in i växthuset för att njuta av värmen och bli instängd.

 • Inte bara människor blir solbrända. Om kattungen är vit eller har blek nos eller öron kan den behöva solskydd. Rådgör gärna med veterinären.

Nyårs- och påskfyrverkerier

Du kanske älskar fyrverkerier men kattungen delar nog inte din uppfattning. Gör så här för att göra firandet uthärdligt för kattungen.

 • Även om kattungen brukar få vistas ute, bör den definitivt vara inomhus på dagar med mycket fyrverkerier.

 • Ljudet från fyrverkerier kan skrämma slag på kattungen. Håll den så långt borta från ljudet som möjligt. Ett bra tips är att lämna TV:n eller radion på för att skapa lite bakgrundsljud.

 • Dra för gardinerna. Kattungen vill definitivt inte se fyrverkerier!

Se upp för liljor

Liljor kan vara dödligt giftiga för kattungar. Alla växtdelar hos växten är giftiga. Kattungen behöver dessutom inte ens äta av växten för att förgiftas. Det räcker om kattungen stryker förbi en lilja och får pollen i pälsen, som den sedan slickar i sig när den tvättar sig. Kattungen kan bli blind, kräkas, få njurfel, paralyseras eller till och med dö. Om du misstänker att kattungen har förgiftats ska du åka direkt till veterinären..

Den enklaste lösningen är att inte ha liljor hemma. Om du ändå vill ha liljor, ska du ställa blommorna utom räckhåll för kattungen. Se till att städa bort pollen och lösa blad och tvätta händerna noggrannt innan du vidrör kattungen. För mer information kan du gå till giftinformationscentralens webbplats på www.giftinformationscentralen.se.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter