Kattpersonligheter: Funderingar kring din livsstil

Skriven av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Funderar du på att skaffa katt? Katter tenderar att vara oförutsägbara, vilket kan vara en utmaning när du ska välja den bästa kattpersonligheten för ditt hem och din livsstil. Även renrasiga katters temperament är svårare att förutse än hos hundar, men katternas personlighetstyper är ändå till hjälp när du ska välja rätt katt att ta med dig hem. Följ dessa riktlinjer för att minska risken för obehagliga överraskningar och se till att du hittar rätt kattsällskap.

Kattunge eller vuxen katt?

Beige kitten plays on a computer keyboardDet är bara att inse–det finns inget sötare än en liten kattunge och frestelsen att ta med den hem är svår att motså. Huruvida du faller för frestelsen eller inte beror på din grad av tålamod och motståndskraft. Även om de är väldigt roliga, så är kattungar extremt utmanande när de upptäcker världen och utvecklar sina personligheter. Om du inte har tålamod nog att handskas med kattungens bångstyrighet och nyckfulla sidor i månader, kanske till och med de första åren, överväg då att skaffa en vuxen katt. Vuxna katter brukar vara lugnare och finns i mängder. Vid ungefär två års ålder är kattens personlighet utvecklad och det är lättare att vara säker på vad du får.

Familjens sammansättning

När du överväger vilken typ av kattpersonlighet du letar efter, är det viktigt att fundera på familjens sammansättning. Exempelvis, om du har små barn är en kattunge inte det bästa valet, såvida du inte har massor av tid och tålamod till att konstant hålla ett öga på livliga små händer som kan skada kattungen. En annan sak att tänka på är att vissa vuxna katter har en ovilja till små barn. Det är viktigt att leta efter en katt som kommer överens med dina barn och inte kommer att bli avundsjuka på den uppmärksamhet du ger barnen. Om du har små barn är det förmodligen en bra idé att ta med dem till djurhemmet och låta dem leka och umgås med katten eller kattungen, för att se hur båda parterna kommer överens. Det kommer att hjälpa dig att avgöra om en viss katt är rätt för dina barn.

Om du redan har husdjur bör du även ta med dem i ditt beslut. Vissa katter föredrar att vara det enda husdjuret, medan andra går bra ihop med andra djur. Om du redan har husdjur är det också viktigt att fundera på hur de kan reagera. The Humane Society of the United States varnar för att om du har en stor hund med en stark drift på villebråd, kanske det inte är säkert att ta in en ny katt i hemmet. Dessutom, om du redan har en katt kan den uppskatta en ny kattkamrat, men den kan också bli ilsken och reagera med att provocera fram slagsmål, gömma sig eller kissa utanför kattlådan. Naturligtvis måste även små husdjur som fåglar, gnagare eller reptiler hållas säkra inför introduktionen av ett potentiellt nytt litet rovdjur i mixen.

Livsstil och att leva i gemenskap

Tänk till intensivt och noggrant på din livsstil och på vilken kattpersonlighet som passar in bäst. Om du är hemifrån mycket vill du ha en katt som är mer oberoende och inte har något emot att vara ensam under långa stunder. Å andra sidan, om du håller dig hemma mycket kanske du uppskattar en katt som älskar att gosa och håller sig tätt intill till dig. Skulle du finna nöje i en ljudlig katt som ständigt berättar hur den mår? Har du ofta gäster? I så fall skulle en sällskaplig katt troligen trivas i ditt hem, mer än en blyg kisse som blir orolig bland främlingar.

Ditt boende är också en faktor att tänka på. Vissa katter anpassar sig väl till trånga utrymmen och till att vara endast inomhuskatter, medan andra behöver ett större hem att utforska för att undvika tristess och göra sig av med energi.

Långhårig kontra korthårig

Medan långhåriga katter som himalayakatter eller maine coons är vackra att se på och lyxiga att sköta om, behöver deras päls mycket underhåll. Om du inte har tid för daglig borstning eller inte har råd med sporadiska besök hos kattfrisören, skulle det troligen vara bäst att välja en korthårig katt. Men innan du avfärdar långhåriga raser, ha i åtanke att daglig borstning kan vara en behaglig stund att knyta an med din katt.

Olika kattrasers personlighet

Red Abyssinian kitten is playing with feather in a pink bag.När du väl har kommit fram till vilken typ av kattpersonlighet du letar efter, är det dags för att undersöka kattraserna. Det finns gott om information om kattraser online för att komma igång, samt hos ditt lokala djurhem. Tänk på att det finns betydligt färre renrasiga kattraser än det finns hundraser och det är också färre personlighetsskillnader mellan varje ras. Med det sagt, kattraser har vissa egenskaper som kan hjälpa dig att fatta ditt beslut. Till exempel så är bengaler och andra exotiska raser som abessinier,
kända för att vara väldigt energiska och aktiva, medan perserkatterna brukar vara mer lättsamma och avslappnade. På samma sätt tenderar american shorthair-katter att inte jama speciellt mycket, medan siamesen har ett rykte om sig att vara extremt ljudlig.

När du väl har begränsat ditt urval är det en bra idé att prata med människor som har erfarenhet av raserna du är intresserad av. Om du inte känner någon personligen kan du söka online efter forum och via sociala medier efter grupper som är samlade kring speciella raser. Det är också en bra idé att diskutera rasen med din veterinär som kan ge dig råd om genetiska anlag för hälsoproblem, vilket ibland är resultatet av överavling.

Uppfödare kontra djurhem

Många renrasiga katter finns på djurhem–inklusive kattungar, om det är vad du har siktat in dig på. Kolla med ditt lokala djurhem för att se vilka katter de har tillgängliga. Men om du planerar att skaffa din nya katt från en uppfödare, undersök då noga tänkbara uppfödare och leta efter en som är ansedd. Din veterinär kanske också kan ge dig råd om en bra uppfödare.

Renrasig kontra blandras

På ditt lokala djurhem finns det säkert ett brett utbud av blandraskatter som är möjliga att adoptera. Blandraskatter som även brukar kallas huskatter eller bondkatter omfattar många varianter som man ofta tänker på som en specifik kattras, exempelvis svartvita tuxedokatter, trefärgade calicokatter och tabbykatter, men de är klassificerade efter sitt pälsmönster snarare än efter sin härkomst. Om du inte har sikte på en viss ras, kan en blandraskatt ha den personlighet och temperament du letar efter. Även om blandraskatter kan vara svårare att förutspå är det inte svårt att lära sig vad man kan förvänta sig av en blandras, helt enkelt genom att prata med personalen på djurhemmet som har lärt känna katten. En adoptionsrådgivare bör kunna hjälpa dig med att välja en katt som har de egenskaper du letar efter. De flesta djurhemmen gör det också möjligt för dig att besöka katten du är intresserad av för att lära känna den innan du bestämmer dig om du ska adoptera. En annan fördel med blandraskatter är att de brukar vara tåligare än raskatter tack vare mångfalden i sin genpool.

Att följa dessa riktlinjer garanterar inte en fullständig avsaknad av överraskningar. Katter är trots allt mästare på att vara oförutsägbara, vilket är en del av deras charm. Men om du går in i adoptionsprocessen laddad med vetskap om vad du letar efter i en katt, är det troligare att du kommer att ha en nöjd kattkamrat i ett lyckligt hem.

Kort om skribenten

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

 

Jean Marie Bauhaus är husdjursägare och frilansande husdjursbloggare som skrev den här artikeln under vakande ögon från två kissar som insisterar på att kela hela tiden. Även när hon skriver.

 

Relaterade artiklar

Relaterade produkter