Min hund sover hela dagen: Är det normalt?

Skriven av Chrissie Klinger
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Har du någonsin tänkt "min hund sover hela dagen. Önskar att jag också kunde göra det!"? Hundar sover mer än människor, och även om vi kan bli lite avundsjuka på våra hundars lyxiga tupplurar på fem timmar är det viktigt att förstå varför hundar sover så mycket och veta hur överdriven sömn hos hundar verkligen ser ut.

Hur mycket sömn behöver min hund egentligen?

När du umgås med andra hundägare kanske du undrar om deras hund också sover hela dagen. Tyvärr är det inte alltid det bästa sättet att bedöma vad som är normalt genom att jämföra din hunds beteende med en annan hunds vanor. Hur mycket sömn din hund behöver beror på många faktorer: ålder, ras, aktivitetsnivå och miljöförhållanden.

Om din hund vanligtvis sover mellan 12-14 timmar per dag har du troligen inget att oroa dig för, enligt American Kennel Club (AKC). Men om din hund sover mer än 15 timmar om dagen bör du vara uppmärksam på hur hunden beter sig när den är vaken. Om den verkar slö eller ointresserade av människor och andra husdjur är det dags att besöka veterinären.

Ta hänsyn till miljömässiga förändringar när det verkar som om din hund sover mer än normalt. Små förändringar i en hunds liv kan leda till stora förändringar i hundens sömnvanor.

 • Nya husdjur: Om det plötsligt finns en livlig kattunge i hemmet kanske din hund letar upp en egen lugn plats att vila på.
 • Varmt väder: Om din hund blir sömnig på sommaren ska du vara uppmärksam på tecken på värmeslag såsom slöhet, överdriven dregling eller kräkningar.
 • En ändring av rutiner: Har du nyligen fått ett nytt jobb eller ändrat ditt arbetsschema? En hund som är ensam hemma under långa perioder kan bli uttråkad eller känna sig ensam.
 • Lektiden har ökat: Har din hund nyligen börjat på ett nytt hunddagis? Tränar ni två tillsammans för en 5 kilometers-tävling? Om du ökar antalet lekar eller övningar kan det hända att din hund är helt slut och det kan ta lite tid för den att anpassa sig till den nya träningsnivån innan den återgår till sina normala sömnvanor.

Golden retriever-valp sover på en röd flanellfilt.

Valpar: Lek intensivt, sov intensivt

Åldern är en viktig faktor när det gäller hur mycket sömn en hund behöver. Precis som barn behöver mycket sömn, konstaterar PDSA att vissa valpar kan sova upp till 18-20 timmar om dagen. Denna viktiga vila bidrar till att deras centrala nervsystem, immunsystem och muskler utvecklas ordentligt. Många valpar får den sömn de behöver genom att sova under dagen. Uppmuntra din hund att sova på samma lugna och bekväma plats så att ni skapar en rutin och försök att hindra barn och andra husdjur från att störa den.

Mycket små valpar kan också behöva hjälp med att få en regelbunden sovtid. Släck alla lampor och sänk alla ljud, t.ex. från TV:n, vid samma tid varje kväll för att övertyga din hund om att den ska lägga sig när du gör det.

Sömn och åldrande

Äldre hundar brukar behöva mer sömn än yngre hundar och tar ofta längre tid på sig för att återhämta sig efter en ansträngning. PDSA påpekar att äldre hundar ibland kan bli mindre aktiva på grund av ledvärk. Om din hund inte bara sover mer utan också har svårt att stå och gå kan den vara på väg att utveckla artros.

En undersökning hos veterinären kan hjälpa till att avslöja vad som kan vara orsaken till att din hund sover mer. Om din hund har diagnostiserats med artros kan veterinären rekommendera att du flyttar hundbädden till en varmare plats och lägger till lite extra filtar, samt att du övervakar hundens vikt för att undvika ytterligare påfrestningar på lederna.

Två hundnosar som sticker ut under en filt

Min hund sover hela dagen: Andra faktorer

Stora hundar brukar sova oftare än sina mindre motsvarigheter. Newfoundlandshundar, Sankt Bernardshundar, mastiffer och pyrenéerhundar är speciellt kända för att vara kärleksfulla och lojala golvmattor. Om du har en stor hund som älskar att sova kan den helt enkelt ha några riktigt avslappnade förfäder.

Lite extra sömn här och där är förmodligen inget att oroa sig för, men om hundens tupplurar kombineras med en förändring i matvanorna, ökad törst eller överdriven urinering är det dags att söka läkarvård. Denna kombination hos hundar kan ibland tyda på diabetes eller njursjukdom.

Det kan också vara en bra idé att titta på hur din hund beter sig när den sover. Även om de flesta hundägare har sett sin hund springa i sömnen kan andra rörelser vara ett tecken på ett underliggande problem. En hund som slutar andas eller snarkar kan riskera att få problem med luftvägarna. En hund som sover så gott att den inte ens hör en dörrklocka kan vara på väg att förlora hörseln.

Om du är orolig för din hunds sömnmönster kan du följa upp hur den äter, leker och uträttar sina behov tillsammans med det avvikande sömnbeteendet. Att säga "min hund sover hela dagen" räcker inte för att ta reda på ett eventuellt problem, så se till att din veterinär har tillräckligt med information för att utreda vad som pågår.

Sov gott

När det gäller hundens sömnmönster finns det inget enkelt svar på om din hund sover för mycket eller för lite. Det bästa sättet att veta säkert är att kartlägga en typisk dag för din hund och berätta om det för veterinären vid regelbundna kontroller. Din veterinär kan bekräfta om sömnmönstret verkar normalt för din hund och om det inte är normalt kan veterinären rekommendera anpassningar eller tester som bör övervägas. När du inser att hundens sömnmönster är normalt kan du också sova gott i vetskap om att din hund är frisk och mår bra.

Författare

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger är en hund- och kattägare som bor tillsammans sina fyrbenta vänner, sina två barn och sin man. När hon inte undervisar, skriver eller bloggar älskar Chrissie att umgås med sin familj. Hennes strävan är att skriva artiklar som hjälper hund- och kattägare att leva ett mer aktivt och meningsfullt liv med sina hundar och katter.

Relaterade artiklar

 • Spelar rasens storlek någon roll för hundens intelligens?

  Läs om hur hundens intelligens mäts, hur rasens storlek och temperament är en viktig faktor och vilken inverkan ägaren har på hur hunden lär sig.
 • Hantera din hunds pruttar och gasproblem

  Lär dig de bakomliggande orsakerna till att hunden pruttar för mycket, tecken på att gasproblem kan vara ett större hälsoproblem och hur du kan hjälpa till att hantera dessa problem.
 • Cancer hos hundar: Orsaker, diagnos och behandlingar

  Dogs running Lär dig mer om symtom, diagnos och behandling av cancer och tumörer hos hundar och ge djurägare värdefull information och resurser när de har att göra med cancer hos hundar.
 • Håll koll på din valps vikt

  Visste du att övervikt hos hundar och katter definieras genom att individen väger 15 % eller mer över sin idealvikt? Det motsvarar bara 330 gram för en liten hund som en chihuahua, men över 7,5 kilo för en rottweiler.

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Large Breed with Lamb and Rice är sammansatt för optimalt bevarande av leder och muskelmassa, för stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter, glukosamin och kondroitin från naturliga källor.
  Buy Now »
 • Hill's™ Science Plan™ Hund Vuxen Light Mini med Kyckling

  <span class='nowrap'>Science Plan™</span> CANINE ADULT LIGHT MINI with CHICKEN är ett komplett fullfoder för småraser som har lätt för att gå upp i vikt. Med ingredienser av hög kvalité och vår unika Vikt Management sammansättning hjälper vi dig att hålla din lilla hund sund och frisk.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature är framtagen för att främja munhälsa, hälsosam hud och hälsosam matsmältning hos hundar av små raser. Med höga nivåer kliniskt bevisade antioxidanter och naturliga ingredienser, med tillsatta vitaminer och mineraler. <br></p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpfoder med Kyckling

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken är sammansatt för en hälsosam tillväxt av skelettet hos valpar av stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala mineralnivåer.
  Buy Now »