Sträcker din hund på sig mycket? Anledningar till när och varför man ska oroa sig

minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

I de allra flesta fall är det helt normalt och det är väldigt nyttigt för hundar att sträcka på sig. Det finns flera anledningar till att de sträcker sig varje dag, och ofta upprepade gånger. I vissa fall kan dock sträckningarna vara ett tecken på problem, och i sällsynta fall kan de vara ett tecken på en potentiellt livshotande sjukdom. Det är alltså viktigt att veta när det är lugnt, när det är något att hålla ett öga på och när det är en nödsituation.

Varför sträcker hundar på sig?

Nästan alla djur, inklusive människor, känner ett behov av att tänja ut musklerna vid vissa tillfällen. Det känns fantastiskt och ofta är det nästan en reflex som vi gör med en stor gäspning. Detsamma gäller för hundar. Här är de viktigaste anledningarna till att hundar sträcker på sig:

  • Efter vila eller sömn. De flesta hundar kan sträcka på sig ordentligt när de har sovit eller legat ner ett tag. Detta är ett normalt sätt att mjuka upp musklerna och komma igång igen. De kan också göra det innan de ska lägga sig för natten.

  • Lekställningen. Det här är en typisk rörelse hundar gör och det ser ut som en stor utsträckning. Detta är ett sätt för hundar att signalera till varandra att de vill leka. Lekställningen innebär - rumpan i luften, bröstet platt mot golvet och frambenen utsträckta. Om den andra hunden svarar likadant, då kan leken börja!

     

  • Tristess. När hundar är uttråkade eller understimulerade kan utsträckningen vara en slags överskottsaktivitet. Denna typ av stretchande kan kombineras med ett uppmärksamhetssökande beteende som att knuffa till dig lite lätt eller lägga huvudet i ditt knä på ett förväntansfullt sätt. Då är det dags att göra något aktivt tillsammans med din hund. Om du inte kan ta ut hunden på en promenad kan du försöka leka lite i bostaden eller trädgården, eller träna tillsammans med den. All mental och fysisk stimulans är bra.

  • En muskelbristning eller ledvärk. Precis som vi, om din hund har sträckt en muskel eller känner sig stel kommer den att stretcha det drabbade området för att försöka slappna av och lindra smärtan. Om du märker att ett visst område eller en viss kroppsdel sträcks ut mer än vanligt, eller om din hund verkar lite halt när den rör på sig, kan det vara ett tecken på artrit eller ledvärk och ett besök hos veterinären är på sin plats.

     

  • Buksmärta. Det här är en otroligt viktig typ av stretching att vara uppmärksam på. Hundar med buksmärtor brukar sträcka på sig på ett sätt som liknar lekställningen - rumpan uppåt, framdelen nedåt platt på golvet. Den stora skillnaden är att de gör det när inga andra hundar är i närheten, och de stannar ofta mycket längre än vanligt i den här positionen. De kan också gny av smärta eller dra sig för att bli klappade eller smekta. Att sträcka på sig eller böja ryggen i en hopkrupen ställning kan vara ett tecken på buksmärtor.

En sådan här utsträckning är oerhört viktig att vara uppmärksam på eftersom det kan vara ett tecken på akut inflammation i bukspottskörteln (pankreatit). Detta är en livshotande inflammation som är oerhört smärtsam. Pankreatit hos hundar orsakas ofta av alltför fet mat, eller efter att de har fått i sig något från soptunnan, men det behöver inte alltid vara en direkt följd av något sådant. Vissa hundraser, t.ex. cocker spaniel och schnauzer, är mer benägna att drabbas av pankreatit än andra.

Detta är verkligen en akut nödsituation, så om du misstänker att buksmärtor kan vara orsaken till att din hund sträcker på sig överdrivet mycket ska du uppsöka veterinären så fort som möjligt. När det gäller pankreatit räknas varje minut.

Att veta vad som är normalt

Det kan inte nog understrykas hur viktigt det är att veta vad som är normalt för din hund. Ju mer observant du är på din hunds vardagliga beteenden, rutiner och personlighetsdrag, desto snabbare kommer du att upptäcka något som verkar konstigt och kunna agera snabbt. Som alltid, om du har några frågor, tveka aldrig att fråga din veterinär. Vi vill alltid ta det säkra före det osäkra, och det är ju trots allt därför vi finns här!

Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA