Märkliga beteenden hos hundar: Springer i sömnen, med mera

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Om du är hundägare har du troligen märkt att hunden springer i sömnen och undrat vad som gör att de där sovande benen rör sig så mycket. Nu behöver du inte undra längre! Vi har fakta om vad som får hunden att springa i sömnen och uppvisa andra märkliga beteenden när den sover.

Springer, rycker och skäller

Även om det verkar som att springandet i sömnen är ett annat beteende än muskelryckningarna, skällandet och andra läten som hunden ibland ger ifrån sig när den sover, är sanningen att dessa beteenden alla hör ihop, och därför sker de ofta samtidigt. Oavsett om du har en hund som springer i sömnen, rycker, skäller, gnyr eller allt detta, så handlar allt faktiskt om att hunden drömmer.

Hundars hjärnor har liknande struktur som finns hos människor, enligt Psychology Today, och de går igenom samma elektriska mönster som människors hjärnor gör under drömcykeln. Detta inkluderar drömsömn, som även kallas REM-sömn, när hunden drömmer. Många hundar försöker att agera fysiskt i sina drömmar – vilket ofta inkluderar att de återupplever minnen av vad de gjort den dagen – och detta får dem att springa, skälla och rycka till i sömnen.

Sovposition

White and brown fluffy dog asleep on her back on the couchDu har kanske undrat varför hunden alltid rullar ihop sig i en boll när den lägger sig för att sova, även om det inte är kallt. Enligt Vetstreet är detta beteende en evolutionär rest från deras förfäder. I det vilda rullar vargar och vilda hundar alltid ihop sig när de ska sova för att skydda sina sårbara organ från en attack.

Men om det är fallet, varför sover då vissa hundar på rygg med magen i vädret? En liten andel hundar är bekväma med att sova på det här sättet – Vetstreet uppskattar mellan fem och tio procent. Glada, välsocialiserade hundar med temperament som ligger långt ifrån deras vargkusiner och förfäder kan föredra den här positionen. Om hunden tycker om att sova på rygg är det ett tecken på att den litar på dig och känner sig trygg och säker i sin omgivning.

Gå runt i cirklar och gräva

Ett annat konstigt beteende som du kan ha noterat när hunden ska sova är att den river på golvet och går runt i cirklar innan den lägger sig ner, även på en mjuk yta som en säng eller kudde. Detta beteende går ända tillbaka till samma bobyggarinstinkt som får hunden att rulla ihop sig till en boll när den ska sova. I det vilda brukade deras förfäder gräva för att mjuka upp marken och skapa ett litet gryt att ligga i, för att ge ytterligare skydd och hjälpa till att reglera kroppstemperaturen. De brukade också gå runt i cirklar för att trampa ner jorden, bladen eller gräset på sovplatsen för att göra det mer bekvämt. Varför denna instinkt har överlevt i tusentals år och fortfarande är stark hos sällskapshundar är ett mysterium.

Snarkar

De flesta hundar drar timmerstockar då och då när de sover. Men vissa gör det oftare än andra. Hundar snarkar av samma skäl som människor – på grund av ett hinder i luftvägarna. Detta hinder kan bero på flera olika saker, inklusive allergi eller luftvägssjukdom, övervikt eller form på nosen. Bulldoggen är en notorisk snarkare på grund av sin kompakta nos.

Du behöver inte oroa dig om hunden snarkar då och då, men kroniskt snarkande kan vara ett tecken på ett mer allvarligt problem hos hunden. Om den snarkar mycket när den sover har den troligen också svårt att andas när den är vaken, varnar PetMD. Eftersom hundar måste kunna andas snabbt för att hjälpa till att reglera sin kroppstemperatur kan en oförmåga att göra detta få allvarliga konsekvenser för deras hälsa. Så om du har en kronisk snarkare bör du gå till veterinären för att fastställa orsaken till att hunden snarkar.

Hundar sover i timmar varje dag, vilket ger många möjligheter att observera dessa märkliga beteenden. Så nästa gång du märker att hunden springer i sömnen kan du le lite och veta att den har jätteskoj när den drömmer om att jaga ekorrar eller springa efter pinnar.

Contributor Bio

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

 

Jean Marie Bauhaus är en hundägare och bloggare från Tulsa, Oklahoma. Här sitter hon vanligen och skriver under överinsyn av alla hundarna i hennes knä.

 

Relaterade artiklar

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Large Breed with Lamb and Rice är sammansatt för optimalt bevarande av leder och muskelmassa, för stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter, glukosamin och kondroitin från naturliga källor.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature är framtagen för att främja munhälsa, hälsosam hud och hälsosam matsmältning hos hundar av små raser. Med höga nivåer kliniskt bevisade antioxidanter och naturliga ingredienser, med tillsatta vitaminer och mineraler. <br></p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpfoder med Kyckling

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken är sammansatt för en hälsosam tillväxt av skelettet hos valpar av stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala mineralnivåer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p>SciencePlan™ Perfect Weight har en unik blandning av ingredienser och lågt fettinnehåll. Sammansatt för att hjälpa din hund att uppnå hälsosam vikt för ett längre liv. </p>