Vilka livsmedel för människor kan katter och kattungar äta?

minuters läsning

En orangefärgad kattunge hålls av sin unga ägare. Kattungen är alert och har en hälsosam vikt

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Att få hem en ny kattunge eller katt är alltid spännande och vi vill ofta överösa den med fina saker. Att ge mat är en av de viktigaste delarna av bandet mellan människa och djur, och vi älskar att se vår katt eller kattunge verkligen njuta av det vi serverar. Detta innebär ofta godsaker och småbitar av vår egen mat, men är det verkligen okej? Och om så är fallet, vilka livsmedel är säkra för din kisse att äta?

Det viktigaste först

Tillväxt är en mycket viktig period i alla djurs liv och en av de tidpunkter då optimal näring är som viktigast. Rätt näring ger en stadig och sund tillväxt, starka ben och tänder samt en hjärna och sinnen som är så skarpa som de bara kan bli. För att uppnå detta behöver din kattunge ett komplett och balanserat foder för kattungar. Du kan ge våt- eller torrfoder, eller en kombination, så länge det du ger är komplett och balanserat. 

Det är alltid en bra idé att utfodra med både vått och torrt foder redan från början om du kan. Katter blir mycket lätt beroende av en speciell konsistens, och om du behöver få din katt att äta både våt- och torrfoder någon gång kan du få problem om den inte är van vid båda redan från tidig ålder.

Godsaker och mat för människor

Det absolut säkraste sättet att ge din katt eller kattunge snacks är att välja godsaker som är avsedda för katter. Oavsett vad du väljer för godsak ska det aldrig utgöra mer än 10 % av den dagliga kalorimängden. Att ge för många godbitar kan inte bara leda till fetma, utan kan också rubba balansen i kosten och leda till överskott eller brist på vissa näringsämnen.

Det finns massor av livsmedel för människor som kan vara hälsosamma och säkra godbitar för din kisse. Dessa omfattar:

 • Tillagat kött. Katter är obligata köttätare, vilket innebär att de måste ha kött i sin kost för att få i sig alla viktiga näringsämnen. Fodret för kattungar innehåller allt dem behöver, men bitar av tillagat kött som kyckling, fläsk- och nötkött är säkert att servera. Undvik riktigt fett kött eller skinn eftersom det kan orsaka magbesvär. Servera aldrig ben eller rått kött. Undvik processat kött som skinka på grund av den höga salthalten.

 • Fisk är mycket näringsrik och eftersom katters aptit är nära kopplad till dofter, älskar många katter och kattungar fisk. Glöm inte att ta bort ben och tillaga fisken eftersom katter inte ska äta rå fisk.

   

 • Ägg är en utmärkt proteinkälla och är säkert för katter att äta. Äggröra eller kokt ägg är bäst, inte stekt. Det är bäst att inte tillsätta mjölk eller smör om du gör äggröra eftersom vissa katter inte tål mjölkprodukter.

 • Frukt och grönsaker. Katter är i allmänhet inte sötsugna och de behöver inte nödvändigtvis grönsaker, så det kan hända att katten inte är intresserad av frukt eller grönsaker. Vissa grönsaker är säkra. Du kan prova att ge ärtor, broccoli, morötter, pumpa, bananer, melon och blåbär. Bli bara inte förolämpad om katten säger nej!

 • Fullkornsprodukter så som havre och ris är också säkra och näringsrika livsmedel som du kan ge katten.

Det finns alltså en hel del goda tillbehör som du kan erbjuda som komplement till din kisses normala kost, men kom ihåg att det finns många livsmedel som är farliga för katter som de inte ska äta. Dessa omfattar:

Något att fundera på.

De viktigaste sakerna att komma ihåg när det gäller bra näring och optimal tillväxt för en frisk kattunge är:

 • Utfodra med ett komplett och balanserat foder för kattungar som utgör minst 90 % av mängden föda. 

 • Utfodra med både våt- och torrfoder om möjligt.

 • Godsaker ska aldrig överstiga 10 % av kattungens dagliga kaloribehov. 

 • Även om många livsmedel för människor är säkra, finns det många som inte är det, så om du är osäker ska du helt enkelt inte ge det till din katt.

 • Håll katten smal och övervaka tillväxten tillsammans med din veterinär. Smala kattungar växer upp till att bli smala katter.

Ha det så kul med den nya glädjespridaren! Vi hoppas på många år av vacker vänskap.

Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA