Katter och godis: Håll din katt säker under Halloween

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Halloween är snart här och din familj ser säkert fram emot godis mer än bus. De där färgglada, doftande söta godbitarna kan även vara lockande för din fyrbenta familjemedlem, men katter och godis kan vara en farlig kombination. Därför är det viktigt att hålla katten borta från godisförrådet.

Farlig mat för katter

long-haired-cat-sleeps-next-to-candy-dishVissa ingredienser som finns i Halloween-godis och andra godsaker kan orsaka en irriterad mage hos din katt, medan andra ingredienser kan vara rentav giftiga och farliga för en katt att få i sig. PetMD varnar om att det är särskilt viktigt att hålla din katt undan från dessa godsaker:

Choklad

Mycket av Halloween-godiset består av choklad och medan det förmodligen är dina barns favoritgodis är det det allra farligaste för din katt eller hund. Choklad innehåller teobromin, vilket kan orsaka allvarliga reaktioner hos katter så som hjärtarytmi, muskelryckningar och kramper. Katter bör desuttom hållas borta från koffein, en annan ingrediens som kan finnas i choklad och som också kan orsaka muskelryckningar och kramper, men också hjärtklappning och rastlöshet.

Mjölkbaserade godsaker

Katter är laktosintelloranta, så även om ett intag av godis baserat på mjölk inte behöver vara dödligt kan det orsaka andra obehag som en orolig mage, kräkningar och diarré.

Xylitol

Detta sötningsmedel används som ett substitut för socker i många sockerfria varianter av godis och tuggummin. Hos hundar är denna ingrediens känd för att höja insulinhalterna och orsaka en allvarlig sänkning av blodsockernivån vilket kan leda till leversvikt. Trots att detta inte finns beskrivet hos katter, så är det alltid bättre att ta det säkra före det osäkra och hålla sin katt borta från det sockerfria godiset.

Russin

Det finns alltid de som delar ut russinaskar istället för godis, och vad som är tänkt att vara nyttigare för dina barn kan vara rentav farligt för din katt eller hund. Russin (och vindruvor) är kända för att orsaka njursvikt hos hundar. Och återigen, trots att det inte ska ha förekommit bland katter (förmodligen för att katter är mer kräsna med vad de stoppar i sig) är det bättre att hålla sig på den säkra sidan och aldrig ge dem varken russin eller vindruvor.

KvävningsriskerVeterinarian examining cute white cat with stethoscope, isolated on white

Giftiga ingredienser är inte det enda som kan vara farligt när man sätter katter och godis i samma rum. Din katt är nämligen ännu mer intresserad av det färgglada och skimrande godispappret än vad hon är av det faktiska godiset – vilket kan utgöra stora risker för kvävning enligt Cat Behaviour Associates. Dessutom, om hon ändå får i sig pappret utan att sätta det i halsen kan det orsaka svåra blockeringar i tarmarna. Godispinnar från klubbor och annat hårt godis kan också utgöra risk för kvävning. Så håll din kattunge säker genom att gömma all typ av godis i säkert förvar där hon inte kan hitta det, samt vara noga med att slänga allt överblivet godispapper.

Om din katt får i sig godis

PetMD rekommenderar följande om du tror att din katt fått sig godis:

  1. Ring din veterinär som kan hjälpa dig att se eventuella sympton, framkalla kräkningar för att rensa magen eller avgöra om du borde ta in henne för behandling
  2. Om du inte får tag i din veterinär, ring akutmottagningen på närmsta djursjukhus istället.

Om du har små barn i huset kan det vara en bra idé att kontrollera deras godisintag (av många anledningar), så att du kan försäkra dig om att de inte blir lockade att dela mig sig av sina godsaker till katten, eller lämnar något godispapper obevakat någonstans som katten kan råka få i sig. Om du är orolig att din katt skulle känna sig utanför under Halloween, se till att ha hennes favorit kattgodis eller några bitar kattmat nära till hands för att distrahera henne från godiset. Ge din katt något gott för Halloween som är bra för henne och spara godiset till er själva.

Om författaren

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

 

Jean Marie Bauhaus är djurägare, bloggare och författare från Tulsa, Oklahoma, där hon vanligtvis omges av en drös fluffiga vänner.

 

Relaterade artiklar

Relaterade produkter