Kan katter äta ost?

Publicerad av
min läsa

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Prasslandet av plasten runt osten kan få katter att flyga in i köket i jakt på den salta godbiten, men kan katter äta ost? Här kommer svaret på om katter och ost är en bra kombination.

Katter och ost: Är det okej?

Kan katter äta ost? Enligt experter, ja – men bara i måttliga mängder. Om du ger din katt ost över huvud taget, bör du bara ge den en liten bit då och då, ungefär så stor som en tärning. Du kan till exempel välja att begränsa kattens intag av ost till gånger när du behöver gömma ett piller för den.

Många katter kan tolerera små mängder ost, men om katten är laktosintolerant eller har mjölkallergi kan till och med en liten mängd ost orsaka besvär med matsmältningen.

Intolerans och allergi mot mejeriprodukter hos katter

Trots en långlivad myt om att katter skulle älska en skål med mjölk eller grädde kan de flesta katter inte smälta mejeriprodukter. Cornell University College of Veterinary Medicine betonar att många katter är laktosintoleranta och kan drabbas av mag-tarmproblem, inklusive inflammation, diarré, förstoppning och kräkning, om de får i sig mejeriprodukter.

Katter med allergi mot mejeriprodukter kan också bli dåliga av bara en liten bit ost. (Generellt har katter inte en massa foderallergier, men mejeriprodukter samt fisk och rött kött är vanliga.) Precis som katter som är laktosintoleranta, kan en katt med allergi mot mejeriprodukter få matsmältningsproblem om den äter ost och det kan till och med påverka immunförsvaret.

Vanliga tecken på att din katt har foderallergi inkluderar följande efter intag av laktosprodukter:

  • Kräkning
  • Diarré
  • Gaser
  • Kliande och/eller röda hudfläckar
  • Pälsavfall

Om katten uppvisar dessa eller andra ovanliga symtom bör du kontakta veterinären så snart som möjligt för att boka en undersökning.

När du absolut bör undvika ost

Enligt Cummings Veterinary Medical Center at Tufts University, bör du undvika att ge katten ost om den behöver äta mindre salt och/eller om den har hjärtproblem. Om katten ska äta en saltfattig kost bör den, förutom ost, absolut hållas borta från smörgåspålägg, snabbmat, chips och bröd.

Fokus på kalorier

Orange kitten looks up at table that has a plat of cheese on it.

Högst åtta till tio procent av kattens kaloriintag bör komma från godbitar eller mat som inte rekommenderats av veterinären. Ost är till exempel populär mat för människor och kan innehålla alldeles för många kalorier. Att ge en bit cheddarost på 28 gram till en katt som väger 4,5 kg motsvarar att en människa sätter i sig två och en halv cheeseburgare på en gång.

Hur bör kattägare agera? Undvik extra snacks och ersätt med extra kärlek istället.

Typer av ost: Bra och dåliga ostar

Om du ger din katt en ostbit som godsak kan vissa varianter vara bättre än andra:

  • Cheddar: Cheddar är en av de mest populära ostarna. Det är en halvhård ost som inte innehåller så mycket laktos. Men det betyder inte att din katt bör äta stora mängder cheddar, eftersom det kan ge magproblem.
  • Schweizerost: Schweizerosten är en favorit bland smörgåsälskare och anses vara en hälsosam ost för människor, eftersom den är rik på protein och låg på fett och salt. Precis som med cheddar har den låga mängder laktos, men det kan ändå leda till matsmältningsproblem.
  • Mozzarella: Många kattägare har väl försökt stoppa sin kattkompis från att komma åt pizzakartongen, men är all den där härliga osten bra för din katt? Inte direkt. Mjuk ost som mozzarella är, oavsett om den är rå eller tillagad, en hälsofara för katter eftersom den innehåller mycket laktos. Keso och mjuk färskost innebär liknande risker och bör undvikas.
  • Brie: Brie är en populär mjuk ost som görs av råmjölk som kan innehålla salmonella och listeria, patogener som kan orsaka allvarlig sjukdom. Andra råa, mjuka ostar att undvika är blåmögelost och camembert.
  • Blåmögelost: Den här osten är, som namnet antyder, blå på grund av mögel. Denna typ av ost, inklusive stilton, görs med kulturer med mögelsorten Penicillium, som kan vara giftig för katter. Därför bör du inte ge din katt mögelostar.

Lagom är bäst

Det bör inte vara något problem att ge katten en liten bit ost då och då, men prata med veterinären för att ta reda på om det är ett hälsosamt alternativ för din katt. Om du ger katten ost bör du bara göra det ibland och i små mängder. Som med alla andra godbitar är det bäst att inte äta för mycket av det.

Christine O'Brien

Relaterade artiklar

Relaterade produkter