Katter som nyser: orsaker och bekymmer

$authorText
minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Räck mig näsdukarna tack!

Nyser din katt mer än vanligt? Det är inte ovanligt för katter att nysa. Dock kan det vara dags för en undersökning hos din veterinär om katten nyser oavbrutet och/eller mer frekvent än vanligt.

Varför katter nyser

Oftast nyser din fyrbenta vän på grund av samma anledningar som gör att människor nyser: kliande som utlöses av något som finns i luften, såsom damm, cigarettrök eller kattens egen päls. 

Dock kan det vara mer seriösa orsaker som ligger till grund för att din katt fortsätter nysa. Här följer en lista på vanliga orsaker till att katter nyser:

1. Irritation

Till synes harmlösa saker kan orsaka nysningar. Till exempel kan en stark krydda som du lagar mat med irritera en katts känsliga nos (peppar och kanel är två vanliga ingredienser som kan irritera), speciellt om katten befinner sig i köket och kollar in matlagningen. Detsamma gäller produkter för hushållsrengöring, inklusive blekmedel och vinäger, som kan besvära både människor och djur. Tänk också på essentiella oljor; även om de luktar gott för dig kan de, på grund av kattens goda luktsinne, skapa väldig irritation hos din fyrbenta vän.

Black cat sniffing bowls of spices on table.

2. Främmande material

Nyfikna katter får alla möjliga sorters saker i näsan. Till exempel, gräs och pollen som du får med dig in i huset är bara två saker som kan fastna i deras näshålor. Om nysningar inte driver ut objektet, försök dig inte på att ta ut det själv. Kontakta din veterinär med en gång och låt en expert göra jobbet.

3. Tandsjukdom

De två vanligaste symptomen på tandsjukdom hos katt är nysningar och flytningar från näsan. Enligt Pet Health Network kan infektioner i kattens tänder låta bakterier etablera sig bihålorna och resultera i inflammation och nysningar. Om det lämnas obehandlat kan bakterier sprida sig till andra delar av kroppen.

4. Virus

Rabies, herpes, ringorm och toxoplasmos är ett par virus som kan orsaka nysningar hos katter. Inte alla dessa virus kan överföras till människor, men vissa — som toxoplasmos — kan överföras till människor och är en ganska allvarlig sjukdom, säger Animal Planet.

5. Luftvägsinfektion

Det är sällsynt att kattens allergier manifesterar sig som nysningar, säger veterinären Arnold Plotnick till  Petcha. Det är mer sannolikt att din katt har en infektion i de övre luftvägarna. “De flesta katter har utsatts för övre luftvägsvirus som kattungar, och är kroniska bärare av viruset. När katter blir stressade eller immunsupprimerade kan viruset dyka upp igen och orsaka kliniska symptom.” Denna typ av infektion överförs från katt till katt, inte från människa till katt.

Vad du ska hålla utkik efter

Utöver att övervaka överdriven nysning, ska du också vara uppmärksam på din katts näsflytningar. “Nysningar och näsflytningar kan förekomma tillsammans eller uppstå som separate problem. De associeras med störningar i näshålan, bihålorna eller bägge.” förklarar VCA Animal Hospital. "Medan en enstaka nysning är helt normal, tyder upprepade anfall av kraftiga nysningar irritation i näshålan”. Utöver nysning och näsflytning kan symtom som rinnande ögon, aptitlöshet, slöhet och hosta indikera att din katt lider av en infektion.

Hur du kan hjälpa

Om din katt fortsätter nysa, kolla först om det finns miljörelaterade orsaker som kan tas bort. Till exempel kan du distrahera din katt med kattleksaker medan du lagar mat, sluta använda störande rengöringsprodukter eller dammsug oftare för att dra ner på populationen av dammråttor i ditt hem. 

Hur som helst, om nysandet inte försvinner av sig själv, eller om din fyrbenta vän uppvisar andra symtom, boka en tid hos din veterinär med detsamma för att undersöka orsaken. Efter att ha genomgått en fysisk undersökning med katten kommer din veterinär troligtvis göra en serie test för att ta reda på orsaken till komplikationerna.

Som kattägare är din katts hälsa av högsta prioritet, och att ta katten till regelbundna kontroller kommer hjälpa med att hålla din fyrbenta vän i toppform under många år framöver.

Author

Christine O'Brien

RELATERADE ARTIKLAR

 • Uträtta behov inomhus

  Katten är ofta petnoga med sina toalettvanor och använder systematiskt sin kattlåda om den finns tillgängligt, eller går ut i trädgården. Om hon gör ifrån sig inomhus så kan det därför vara väldigt oroväckande.
 • Betyder en torr nos en sjuk katt?

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet
 • Kattens livsstadier: Bästa möjliga skötsel för din katt i alla åldrar

  Lär dig om de sex livsstadierna för katter och få tips om hur du kan ge din katt bästa möjliga skötsel i alla skeden av livet, från kattungar till äldre katter.
 • Pruttar katter?

  Även om det kanske inte är så vanligt så kan katter faktiskt prutta. Lär dig hur din katts foder påverkar gasbildningen och om du behöver oroa dig.

RELATERADE PRODUKTER