Förhindra överhettning av din katt

Published by
min read

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Är du en kattägare i ett område med varma somrar? Om du inte har luftkonditionering kanske du är orolig över att din katt  får värmeslag. Du kanske har ställts framför frågor som dessa: Vad händer när jag inte är hemma under dagen? Kommer din katt ha det tufft?

Lyckligtvis så finns det vissa saker  du kan göra för att göra ditt hem svalt nog för din fyrbente vän.

Cat drinks water from a bucket and licks his nose

Varm stad, sommar för katten

När  temperaturen börjar  stiga  kan din katt vara mer bekväm än  du tror. Enligt The Washington Post så stannar kroppstemperaturen  runt 38-39 grader.  Katter har sitt ursprung i öknen så kan de även utvinna mycket vätska från sin mat.

Däremot betyder inte detta att de är säkra och bekväma inuti ett varmt hus. Katter svettas inte som människor utan din katt behöver kylas ner genom att ligga på kalla ytor,  flämta och dricka kallt vatten.

För att göra det så bekvämt som möjligt för din katt så finns det några särskilda saker du kan göra:

 • Ställ vatten överallt: Eftersom vatten förångas snabbare under sommaren och din katt kanske inte är benägen att röra sig runt hela huset , så är det en bra idé att ha flera skålar av kallt vatten i huset. Om du bor i ett flervåningshus så bör du ha en skål på varje våning. Att gömma skålarna från solsken genom att sätta dem under t.ex. en stol kan göra dem mer lockande. Du kan även lägga några tomma skålar i frysen under natten och fylla dem på morgonen för att hålla vattnet kallt under en längre period.
 • Hemmagjord isblåsa: Lämna en hemmagjord isblåsa där din katt gillar att slappna av. Om din katt blir för varm så kan en fryst vattenflaska omlindad i en handuk vara ett fantastiskt gosedjur under dagen. (Kom ihåg att lägga tillbaka din hemmagjorda isblåsa i frysen när du kommer hem.) Lämna aldrig din katt ensam med en kommersiell isblåsa, då kemikalierna i den kan vara skadliga om den spricker eller läcker.
 • Dra för gardinerna: Genom att mörklägga några rum så kan du begränsa mängden sol och värme i huset under dagen. I och med detta kommer inte bara din katt att vara tacksam för skuggan, utan även du kommer slippa värmen så fort du kommer innanför dörren.
 • Håll igång fläkten: En liten fläkt eller två på rätt ställen kan underlätta syresättningen i hemmet och hålla din katt sval under dagen. Du kan även använda en timer för fläkten ifall du inte vill att den ska gå hela dagen.
 • Skapa utrymmen: Katter älskar att kyla ner sig under möbler, så överväg att höja din säng för att ge din katt mycket utrymme för att slappna av och sova bekvämt. Genom att sätta en duk på köksbordet kan du ge katten ett svalt gömställe.

Säkerhetstips

Katter behöver vatten och kall luft för att hålla sig svala , men mer är inte alltid bättre. Se till så att din katt inte har tillgång till badkar fyllt med vatten eller någon swimmingpool. Lämna aldrig din katt med ditt badkar, eller stora hinkar fyllda med vatten då detta skapar en fara för drunkning. Om du har en pool, se till så att din katt inte kan komma åt den när du inte är hemma.

Du borde också vara försiktig med att inte lämna dina fönster vidöppna. Eftersom katter kan trycka ut lättare fönster och rymma eller bli klämda av tyngre fönster, bör du inte lämna lågplacerade eller tunga fönster öppna när du inte är hemma. Om du har möjlighet att lämna ett fönster öppet som din katt inte kan komma åt så kan det däremot vara bra. Att täcka ett litet, öppet fönster med en fläkt kan också hjälpa till med syresättningen, samt förhindrar din katt från att få några idéer.

Orange cat lying on a blue tile floor sleeping.

Överhettning/värmeslag hos katter: Varningstecken

Även när du gör allt du möjligen kan för att hålla din katt sval, så är överhettning fortfarande en möjlighet. Detta är dessutom mer vanligt hos vissa raser än andra. T.ex. så har raser såsom perser inte samma förmåga att flämta lika väl. De har därför svårare att naturligt kyla ner sina kroppar och är mer benägna till överhettning, enligt Preventive Vet.

Om du noterar överdriven flämtning, en snabb puls, insjunka ögon eller mindre urin än vanligt så kan din katt vara uttorkad eller överhettad. Kolla din katts vätskebalans genom att varsamt nypa huden mellan nacke och skuldror: Förblir det ”tältaktigt” eller blir det utjämnat? Om huden inte jämnar ut sig kan det handla om uttorkning och det är då viktigt att ta med katten till veterinären direkt. De kan då hantera besvären innan de blir allt för allvarliga.

American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA) rekommenderar att katter med platta ansiktningen, de som är äldre, överviktiga eller har lung/hjärtproblem skall kollas noga för överhettning. Om något av detta stämmer för din katt  och du har provat olika sätt för att hålla din fyrbente vän sval utan luftkonditionering , så bör du tala med din veterinär. Det viktigaste att komma ihåg är att vara proaktiv samt observant närtemperaturen stiger, så att du snabbt kan märka tecknen för överhettning och snabbt hantera dem.

Contributor Bio

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger är en ägare som uppskattar all tid hon spenderar hemma med sina fyrvänta vänner, två egna barn och hennes man. Chrissie gillar att spendera tid med sin familj när hon inte undervisar, skriver eller bloggar. Hon  strävar mot att skriva artiklar som hjälper andra ägare att leva ett mer aktivt och meningsfullt liv med deras husdjur. 

Related Articles

 • Kan katter se i mörker?  

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet
 • Hantera hårbollar

  Nästan alla kattägare har sett en hårboll eller hört det obehagliga ljud deras katter ger ifrån sig när de försöker hosta upp dem.
 • Går din katt upp i vikt?

  Cat playing with ownerw Lär dig mer om varningstecken, symtom och behandlingar för fetma och viktkontroll hos katter och de tillstånd som påverkar din katt.
 • Dräktighet hos katter

  154502253 Om du inte planerar att föda upp kattungar så är det bäst att förhindra oönskade dräktigheter genom sterilisering. Dräktiga katter är en spännande upplevelse och om du tagit det stora beslutet att låta din katt få kattungar så väntar ett äventyr!

Related products