Hur du väger din hund hemma

minuters läsning

En ungersk wizsla med en hälsosam vikt fotograferas när den fångar en gul tennisboll under ett träningspass utomhus på gräset.

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Att hålla koll på hundens vikt under hela livet är en bra hälsorutin att ha med sig redan från början. I den här artikeln kommer vi att prata om hur du kan väga din hund hemma och varför det är viktigt

Varför är det viktigt att väga sin hund?

Hundar i gott hull lever längre och har en lägre risk för viktrelaterade hälsoproblem. Att hålla koll på din hunds vikt hjälper dig därför att få så mycket tid som möjligt med din lurviga vän, och ser till att livskvaliteten förblir hög.

Viktförändringar i båda riktningarna kan vara tidiga tecken på sjukdom, så att kunna upptäcka viktökning eller viktminskning tidigt kan hjälpa dig att ta itu med eventuella hälsoproblem så snabbt som möjligt. Om du skaffar din hund som valp är det också viktigt att kontrollera vikten för att se om den växer i en hälsosam takt.

Vad är en bra vikt för en hund?

Idealvikten för en hund beror på olika faktorer så som ras eller ålder. Din veterinär kommer att kunna tala om för dig vilket viktintervall som är hälsosamt för din hund, och även berätta om något som kallas Body Condition Score (BCS). Detta är en visuell bedömning av din hunds kropp som hjälper dig att snabbt identifiera tecken på övervikt (eller behov av viktminskning).

Valpar ska naturligtvis gå upp i vikt när de växer, men det är viktigt att de inte går upp för mycket. Smala valpar tenderar att bli smala som fullvuxna hundar, medan överviktiga valpar ofta blir överviktiga även i vuxen ålder. Din veterinär kan ge dig ett tillväxtdiagram där du kan följa valpens vikt för att se till att den växer i en hälsosam takt.

Hur du väger din hund hemma

Valpar ska helst vägas varannan vecka, medan fullvuxna hundar kan vägas en gång i månaden. Det finns framförallt två sätt att väga sin hund hemma:

  • Om din hund är tillräckligt liten kan du placera den direkt på din badrumsvåg. Att hålla en godisbit i handen kan underlätta. Se till att benen eller bakdelen inte hänger över kanten och vidrör golvet när den sitter ner (svansen kommer förmodligen inte att göra någon större skillnad). Om hunden är liten, ung och alldeles för rörlig kan du sätta den i en hund- eller kattväska och väga den däri, och sedan väga väskan utan hunden och dra ifrån väskans vikt. Skillnaden mellan de två vikterna är vikten på din hund. Kom bara ihåg att inte ta bort filtar eller andra föremål från väskan innan du väger den igen.

  • Håll din hund i famnen och väg er tillsammans. Ställ dig själv på vågen och anteckna din vikt. Det spelar ingen roll om du är påklädd eller inte, men det är förmodligen bättre om du är det! Ta sedan upp din hund i famnen och ställ dig på vågen igen. Den kombinerade vikten minus din egen vikt ger hundens vikt. Enkelt!

    Gör detta endast om din hund är tillräckligt lätt för att du ska kunna lyfta den utan att skada dig! Tänk också på att det är mycket ovant för många hundar att lyftas upp och att det kan vara ett stressmoment. Gör detta endast om din hund är lugn och avslappnad när du håller den i famnen. Om hunden får panik eller kämpar emot kan ni båda eller någon av er bli skadade.

Vägning av din hund på veterinärkliniken

Om din hund är för rörlig, tung eller stressad för att du ska kunna väga den på ett säkert sätt hemma är det bra att veta att du ofta kan få den vägd på din veterinärklinik. De flesta veterinärer låter dig mer än gärna komma och väga din hund när du vill, oftast kostnadsfritt. Att göra dessa regelbundna korta besök hos veterinären är inte bara det enklaste sättet för dig att väga din hund på en stor våg, utan det skapar också en riktigt positiv koppling till kliniken för hunden. Om din hund har många besök hos veterinären där inget dåligt händer och den bara får heja på alla och kanske får en godbit av dig eller djursjukskötaren, kommer den också gärna att vilja komma till veterinären när den är sjuk eller behöver vaccineras.

Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA