Att få hem din första kattunge

Publicerad av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Förutom att vara bedårande har en kattunge många andra fördelar som husdjur. De är av naturen mycket renliga djur och kan också vara ganska självständiga när de växer upp, vilket innebär att de ofta kräver mindre av din tid än exempelvis hundar. 

Kattungar är lekfulla och mycket underhållande att ha omkring sig, men du ska inte ta helt lätt på att skaffa katt. Din kattunge kan bli mellan 15 och 20 år gammal, så det är viktigt att vara beredd på ett långt åtagande med din nya kattvän. 

I den här artikeln tittar vi på vad du behöver innan kattungen kommer hem till dig, hur du gör de första dagarna så avslappnade som möjligt och hur du upptäcker tecken på att kattungen inte mår bra.

Basutrustning för din nya kattunge

Det finns några grundläggande saker som kattungar behöver för att få den allra bästa starten i livet och växa upp till friska, glada och vänliga katter.

Det viktigaste först - en kattunge behöver en kattlåda eller två. Kom ihåg att dessa är precis som en toalett för oss. Vi skulle inte vilja ha vår toalett precis bredvid middagsbordet eller någonstans där alla kan se oss när vi uträttar våra behov! Detsamma gäller för katter. Din kattunge är mycket mer villig att använda sin kattlåda om den är placerad på avstånd från matplatsen och på en lugn plats i hemmet. 

De flesta kattungar har fått lära sig att använda en kattlåda av sin mamma och sina syskon. För många kattungar är det en instinkt, men vissa behöver lite mer uppmuntran för att hamna på rätt ställe. Du kan hjälpa din kattunge att lära sig var den ska gå på toaletten genom att placera den i kattlådan efter att den har ätit eller vaknat från en tupplur, och samtidigt vara uppmärksam på tecken på att den letar efter någonstans att göra sina behov. Det är bra att ha flera olika kattlådor när kattungen är liten så att det alltid finns en inom räckhåll.

Din kattunge behöver också tillgång till en klösbräda - att klösa är ett naturligt och normalt beteende för katter för att hjälpa dem att sträcka på sig, motionera, hålla klorna friska och avge viktiga feromoner i omgivningen. Om du inte erbjuder en bra klösbräda eller klöspelare kan kattungen välja att klösa på dina möbler eller mattor istället!

Kost och näring är också en mycket viktig aspekt när det gäller att ta hand om en kattunge. Din kattunge kan bara utvecklas till en frisk och stark katt om den får rätt mat och näring. Ge den alltid ett högkvalitativt, komplett och balanserat foder som är särskilt utformat för kattungar och inte för fullvuxna katter, eftersom växande katter har andra behov än fullvuxna katter.

Kattungar har små magar, så de behöver mat hela tiden till att börja med och sedan 4-6 måltider per dag. En foderautomat med timer är ett riktigt bra alternativ om du inte kan vara hemma under dagen. Kom ihåg att färskvatten alltid ska finnas tillgängligt.

Din kattunge måste också besöka en veterinär regelbundet för kontroller och vaccinationer, och därefter för sterilisering eller kastrering. Vaccinationer påbörjas vanligtvis vid 8-9 veckors ålder och kastrering eller sterilisering görs vanligtvis mellan 4 och 6 månaders ålder. Fråga veterinären vid vilken ålder han eller hon rekommenderar vaccinationer och kastrering eller sterilisering för din kattunge.

Var förbered för den nya familjemedlemmen

Katter är mycket finkänsliga och komplexa varelser, så läs på ordentligt i förväg för att se till att du kan tillgodose alla behov katten kan tänkas ha. 

Ett nytt hem är skrämmande, särskilt om det finns barn eller andra husdjur. Du måste vara beredd på att tålmodigt låta kattungen komma till rätta i hemmet under några dagar för att känna sig trygg och bekväm. Placera kattungen på en lugn plats, t.ex. i ett extra sovrum, till att börja med och oroa dig inte om den gömmer sig. Se till att den har tillgång till mat, vatten, en kattlåda och en klösbräda i sitt trygga utrymme och låt kattungen komma till dig när den är redo. Försök att inte överösa den med kramar och mycket uppmärksamhet eftersom det kan vara mycket skrämmande.

Katter är av naturen solitära, de tycker ofta inte om att bli kramade eller upplyfta och de behöver ett tredimensionellt utrymme att röra sig i. Det innebär att katten kommer att behöva gott om höga platser där de kan vila, undersöka, utforska och komma bort från människolivets stress och jäkt när den behöver det.

Känna igen när din kattunge är sjuk

Se till att du vet vad som är normalt för din kattunge. Katter är mycket bra på att dölja när de är sjuka och symptomen är inte alltid så tydliga som t.ex. en släng av diarré. Om du är uppmärksam på kattungens mat-, toalett-, lek- och sovvanor kan du känna igen tecknen tidigt och ge den rätt veterinärvård så tidigt som möjligt när den är sjuk.

Kattungar kan snabbt bli mycket svaga när de är sjuka på grund av sin ringa storlek. Håll utkik efter tecken som rinnande ögon eller nos, nysningar och hosta. Det är normalt att en kattunge sover mycket, men om den inte leker regelbundet under dagen eller om den inte äter eller dricker ska du kontakta veterinären så snabbt som möjligt. Om du ser kräkningar eller diarré ska du prata med din veterinär. Ibland är en orolig mage normalt på grund av flyttstressen, men kattungar kan snabbt bli uttorkade så var alltid på den säkra sidan och be om råd om du är orolig.

Granskad av Dr. Emma Milne BVSc FRCVS och Dr. Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

Relaterade artiklar

Relaterade produkter