Överviktiga husdjur - hur man vet och vad man kan göra åt det

Skriven av Dr. Emma Milne
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Fetma och överviktiga husdjur är ett stort problem i dag, precis som för oss människor. Många ägare frågar: "Hur vet jag om mitt husdjur är överviktigt?" och "Hur kan jag få mitt husdjur att gå ner i vikt?". Svaret på båda dessa frågor kan faktiskt vara enklare än du tror. Vissa kanske till och med undrar om det spelar någon roll. Det spelar faktiskt en stor roll och de flesta veterinärer betraktar det som en sjukdom som alla andra. Övervikt förkortar ditt husdjurs liv, så om du vill få ut det mesta av så många år som möjligt med din hund eller katt är det bra att börja hålla koll på vikten.

Förebyggande åtgärder

Som med de flesta saker i livet är det bättre att förebygga än att bota. Oavsett om du har ett husdjur från ung ålder eller adopterar ett äldre djur är det verkligen bra att tänka på deras vikt från första dagen. När din valp eller kattunge växer kan du följa deras vikt för att se om allt är okej och regelbundna viktkontroller för vuxna hundar och katter gör att du tidigt kan se om de går upp i vikt. Även om övervikt eller fetma kan orsakas av en underliggande sjukdom, t.ex. sköldkörtelproblem eller Cushings syndrom, är de allra flesta husdjur överviktiga för att de äter för mycket och motionerar för lite. Viktkontroller en gång i månaden under hela livet är en bra riktlinje.

Det är inte bara vikten som är viktig utan även ditt husdjurs kroppskonditionsindex (BCS) och kroppsfettindex (BFI). Detta är skalor som kan användas för att uppskatta andelen muskler och fett hos dina husdjur. Det finns skalor för BCS och BFI för hundar och BCS och BFI för katter. Din veterinär kan visa dig hur du kan bedöma ditt eget husdjur. Det är mycket viktigt att vänja sig vid vad som är normalt. Alltför många människor i dag tror att smala husdjur är underviktiga och att feta husdjur är normala. Detta är ett förändrat beteende som vi måste göra något åt.

Vad händer om mitt husdjur är överviktigt?

Med världens bästa vilja kan husdjur ibland ändå bli lite knubbiga och det kan vara svårt att upptäcka gradvisa förändringar. Du kan hamna i en situation där någon har märkt att kilona hopar sig. Fetma leder till ledproblem, diabetes, hudproblem och många andra problem hos husdjur, så det är något som måste åtgärdas och som många ägare fruktar. Den goda nyheten är att du har full kontroll över vad ditt husdjur äter och gör, så det du som bestämmer! Här är några bra tips som hjälper dig att få bort de extra kilona på ditt husdjur.

 • Kaloriintag. Precis som för människor är den största orsaken till viktökning att fler kalorier tillförs än vad som förbränns. För ett husdjur kan de minsta godsakerna eller överskottsransoner vara lika mycket som att du äter en extra hamburgare varje dag. Minska inte husdjurets foderranson utan att först prata med en veterinär. Det kan nämligen leda till underutfodring av protein, vitaminer och mineraler. Det är mycket bättre att byta till en kost som är särskilt utformad för att hjälpa till med viktnedgång. Det hjälper ditt husdjur att känna sig mättare och är dessutom balanserat för en hälsosam viktminskning. Vissa livsmedel för viktminskning ändrar ämnesomsättningen hos feta och överviktiga djur från att lagra fett till att bränna fett, vilket hjälper till att undvika viktökning i framtiden.
 • Dela upp deras ranson. Genom att dela upp husdjurens dagliga fodermängd hjälper du dem att inte känna sig hungriga under långa perioder och undviker även att de tigger eller stjäl mat. Hundar kan dra nytta av fyra mindre måltider om dagen och katter kan äta upp till åtta, om du klarar av det. Katter har utvecklats för att äta många små måltider. Foderautomater med timer är fantastiska för att hjälpa dig om du är på jobbet.
 • Flytta deras mat. Det kanske låter dumt, men för lata katter innebär det att de måste röra sig lite för att få mat genom att du ställer ut flera skålar runt om i huset och delar upp ransonen mellan dem. Pusselmatare är också bra för att bromsa giriga katter och hundar.
 • Kaloriförbrukning. Ju mer du kan öka ditt husdjurs motion inom rimliga gränser, desto bättre. Det kan vara svårt om de är äldre, men prata med din veterinär om hur du kan hjälpa dem att röra sig bättre om det är ett problem. Lek och motion är bra för viktnedgång, men stimulansen är också bra för ditt husdjur och gör ert samspel och er vänskap ännu starkare.

Som veterinär har jag sett den enorma skillnaden i livskvalitet som viktminskning kan göra för ett djur. Själv har jag också varit tvungen att gå ner i vikt och vet hur mycket bättre jag mådde efteråt. Framför allt ska du inte känna dig skyldig. Fördelarna med att gå ner i vikt eller hålla sig smal är mycket större än den tillfälliga tillfredsställelsen av en godisbit.

Kort om skribenten

Dr. Emma Milne

Dr Emma Milne examinerades som veterinär 1996. Hon arbetade i 12 år inom smådjurspraktik och i sju år som klinisk kostrådgivare. Hon är välkänd för sitt arbete med djurskydd och har skrivit tio böcker om sällskapsdjur.

Relaterade artiklar

 • Är din katt i bra form?

  Dogs running Body Condition Score (BCS - kroppskonditionspoäng) är ett mått som säger om din katt är idealviktig eller överviktig. Ett sätt som veterinärer använder för att fastställa din katts kroppskondition är att kontrollera hur enkelt det är att känna revbenen. Välj din katt och flytta på den röda markeringen till höger eller vänster tills kroppsformen på bilden liknar din katt. Kom ihåg att en katts övervikt kan öka risken för att utveckla allvarliga hälsotillstånd som inkluderar diabetes, artros, urinsjukdomar eller hjärtåkommor. Övervikt kommer också att begränsa kattens energi. Tala med din veterinär om din katts idealvikt och undvik dessa risker. Dessutom, använd vår internetbaserade Viktövervakare som kan hjälpa dig med din katts viktreduceringsprogram, speciellt om din katts BCS är "4" eller "5".
 • Jämför kaloriinnehållet i din hund- eller katts foder med andra varumärken

  Hill's är ett RIKTIGT LIGHTFODER för hundar! Bland dessa varumärken är Hill’s Science Plan det enda torrfodret för vikthantering av hundar som uppfyller AAFCOs (Association of American Feed Control Officials) krav på maximalt tillåtet kaloriinnehåll.
 • Vad människoföda gör med ditt husdjur: Mänskliga kalorimotsvarigheter

  Förstå vilken effekt utfodring med matrester verkligen har på ditt husdjurs dagliga kaloriintag med detta lättförståeliga diagram över motsvarigheter för människor.
 • Vilka näringsämnen kan främja hundars och katters immunförsvar?

  Lär dig om hur näringsämnen som antioxidanter och aminosyror kan hjälpa till att främja din hunds eller katts immunförsvar, och vilka antioxidanter du bör titta efter i fodret.

Relaterade produkter