Vårda din katt

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Katter är extremt renliga djur, men även den mest noggranna katt drar nytta av lite extra hjälp. Speciellt om de är långhåriga. Att vårda din katt är också ett bra sätt för er att komma varandra närmare.

Det är en bra idé att vänja din katt vid att bli borstad och kammad redan vid tidig ålder. Detta förhindrar irriterande knutar och tar bort dött hår. Gör detta regelbundet och din katts päls kommer att hållas ren och frisk. Det förhindrar också bildandet av hårbollar. 
Att vårda din katt är ett bra sätt att skapa en relation och det ger dig en chans att undersöka eventuella åkommor, fästingar och liknande.

Grooming your cat

Hur ofta?

Om din katt är långhårig bör du borsta den en gång om dagen, eller minst några gånger i veckan. Korthåriga katter behöver bara bli borstade en gång i veckan.

Vad du behöver

Det finns speciella redskap för långhåriga katter, men du behöver åtminstone en bra borste och kam. Om din katt är korthårig räcker det med en gummiborste.

Borstning

Om din katts päls inte är alltför tovig kan du borsta den ordentligt. Detta borde inte ta längre än fem till femton minuter. De flesta katter älskar att bli borstade, men om den protesterar bör du låta den vara och försöka igen senare.

Långhåriga katters päls blir tovig ibland. Om du ser att pälsen är tovig behöver du lägga ner tid på att försiktigt och med tålamod borsta igenom den. Håller du i pälsen precis under knuten när du borstar förhindrar detta att man drar i håret. Om din katts päls är riktigt svår att komma igenom bör du kanske överväga professionell hjälp.

Bad-dags

Korthåriga katter behöver inte bli badade, om de inte är väldigt smutsiga eller har allergier. Men för långhåriga katter kan ett sporadiskt bad hjälpa till att hålla pälsen fin och förebygga uppkomsten av fett. Din veterinär ger mer än gärna råd om hur du badar din katt och kan rekommendera speciellt kattschampo.

Var förberedd

De flesta katter gillar inte att bli blöta, men om du har schampot och handduken nära till hands kommer det att gå både snabbt och smärtfritt. För att förenkla ännu mer kan du be någon hjälpa dig - på så sätt kan en hålla i katten medan den andra tvättar.

Först och främst bör du borsta igenom pälsen noggrant för att få bort alla knutar. Detta förhindrar att de krymper och drar ihop sig i kontakt med vatten.

Om du tvättar din katt i badkaret bör du tappa upp vattnet innan du tar in din katt. Ju mindre oväsen och uppståndelse under badet desto bättre.

Fyll upp badkaret så att vattnet precis räcker upp till kattens mage. Se till att du känner på vattnet innan för att försäkra dig om att det inte är för varmt. Du behöver inte använda badkaret - det går lika bra med några skålar. Du kan använda den ena för att tvåla in och den andra för att skölja.

Blöt, blöt, blöt

När badvattnet är klart tar du in din katt i badrummet och stänger dörren - du vill inte ha en intvålad katt som springer runt i huset! Du kan sätta lite bomull i öronen på din katt för att undvika att det kommer in vatten. Sedan sänker du försiktigt ner den i vattnet samtidigt som du talar till den med lugnande ord och håller fysisk kontakt med den.

Blöt försiktigt pälsen med en kopp vatten eller våt handduk, men häll inte vatten direkt på din katts huvud och se till att huvudet inte kommer under vattenytan. När du har börjat tvätta din katt kan den börja protestera genom att jama. Men oroa dig inte, detta är helt normalt och din katt mår bra, den är bara lite osäker.

Massera försiktigt in schampot i pälsen, var försiktig runt huvudet, öronen och ögonen. När du är klar med schamponeringen sköljer du pälsen noga eftersom rester av schampot kan irritera kattens hud. Om du använder en löstagbar duschslang för att skölja bör du se till att hålla det nära kattens kropp för att minimera oljud och stänk.

Håll värmen

Så fort du tar upp din katt ur vattnet bör du svepa in den i en handduk och försiktigt klappa pälsen tills den torkar. Om du har en långhårig katt är det särskilt viktigt att vara försiktig för att undvika att pälsen blir tovig. Du kommer inte att få katten helt torr med en handduk så se till att den stannar inne tills den har torkat helt. Frestas aldrig att använda hårtorken då varm luft kan bränna din katts hud.

Kloklippning Katter

klöser för att hålla sina klor i form, men du kan också behöva hjälpa till. Se till att din katt vänjer sig vid att klippa klorna redan i tidig ålder eftersom det underlättar på sikt. Be din veterinär att visa dig den rätta tekniken och de rätta redskapen.

Relaterade artiklar

Relaterade produkter