Hur man får en katt att gå upp i vikt

Skriven av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Det kan vara svårt att veta om din katt är för mager eller inte. Enligt International Cat Care är 39-52 procent av Storbritanniens katter överviktiga. Eftersom så många av de katter vi ser är överviktiga kan en normal vikt verka onormalt smal för katternas ägare. Det kan också vara svårt att avgöra om din katt är mager om den är långhårig eller har en hängande mage.

En mager katt är inte nödvändigtvis en anledning till ett akut veterinärbesök, men om du söker efter "Hur man får en katt att gå upp i vikt" är det förmodligen dags att undersöka saken närmare.

Är min katt för mager?

Det kan vara svårt att veta om din katt är för mager.Grå, randig tabbykatt ligger på en sängSom tur är finns det två enkla sätt som du kan använda för att avgöra om din katt är för smal, överviktig eller helt enkelt bara lagom.

 • Body Condition Score: Veterinärer använder body condition score (jämförbart med body mass index för människor) för att bedöma husdjurets vikt. Ett diagram över kroppsbyggnaden kan hjälpa dig att avgöra om din katt är för mager. Du kan antingen hitta en guide på nätet från organisationer som t. ex PDSA eller hos din veterinär.
 • Handtestet: Du kan också använda din hand som referens för att avgöra kattens kroppstillstånd. Känn på kattens revben (som ligger bakom frambenen); om de känns som din handrygg är vikten lagom. Om deras revben ser ut eller känns som dina knogar har du en mager katt. Om revbenen känns som din handflata är katten sannolikt överviktig. Är du fortfarande osäker? Kolla in den här videon från dvm360 som visar handtestet.

Orsaker till viktminskning hos en smal katt

Det finns två huvudorsaker till att en katt är mager: antingen äter den inte tillräckligt eller så förbrukar den mer kalorier än den får i sig. De kanske inte äter tillräckligt på grund av stress, tandsjukdomar, illamående eller en mängd andra orsaker. Katter med vissa sjukdomar kan gå ner i vikt och detta kan vara det första och ibland det enda yttre tecknet på att en underliggande sjukdom har utvecklats. Viktnedgång kan också bero på åldersrelaterade förändringar i kroppens funktioner och ämnesomsättning, vilket kan förekomma hos vissa äldre katter över 10 år.

Den andra orsaken till att en katt kan vara för mager är brist på mat. Om du hittar en undernärd, övergiven katt kan du kontakta det lokala djurhemmet eller veterinären för att få deras åsikt om vad du ska göra för att få katten frisk igen. De kan be dig komma in med katten om det är möjligt. Adopterade övergivna katter bör alltid tas till veterinären för att undersöka om de har några hälsoproblem.

Viktminskningen kan vara knappt märkbar och långsam till en början. Ny forskning har visat att viktminskning är ett mycket tidigt tecken på njursjukdom och kan börja visa sig tre år innan diagnosen ställs. Tidiga insatser ger möjlighet att påbörja behandlingar tidigare. Därför kan regelbundna kontroller hos veterinären, där kroppsvikten ingår, vara till stor hjälp för att upptäcka sjukdomen på ett tidigt stadium.

Det är ett medicinskt nödläge om din katt (mager eller inte) slutar äta helt och hållet. Om så är fallet bör du genast ta katten till veterinären. Katter som inte äter på flera dagar i sträck kan utveckla ett livshotande tillstånd som kallas hepatisk lipidos, även känt som fettleversyndrom.

Hur man får en katt att gå upp i vikt

Långhårig gråvit katt äter mat ur en matskålOm du tror att din katt behöver gå upp i vikt bör du först ta den till veterinären så att underliggande medicinska tillstånd kan uteslutas. Om inga hälsoproblem upptäcks kan tipsen nedan hjälpa din katt att komma tillbaka på rätt spår och gå upp i vikt.

 • Friska (men magra) katter kan helt enkelt behöva fler måltider per dag och/eller fri tillgång till torrfoder för att gå upp i vikt. Katter föredrar att "småäta" och äta flera små måltider under hela dagen, så att alltid ha mat tillgänglig kan göra stor skillnad. Kontrollera med din veterinär om detta är ett bra alternativ för din katt. Fri tillgång av mat kan leda till fetma och rekommenderas endast under vissa omständigheter.
 • Om du har fler än en katt kan det hända att en av katterna bevakar maten och hindrar en annan katt från att äta sin portion. Se till att alla katter har tillgång till mat under hela dagen i en säker och trygg miljö.
 • Om din katt är nervös ska du se till att matskålen inte står nära ett föremål som skrämmer katten, t.ex. ett element, ett bullrigt ledningsrör eller en skällande hund.
 • Om du utfodrar din katt med torrfoder kan du även ge den konserverad mat (eller tvärtom).
 • Om du har en tendens att piffa till maten med olika tillbehör och mata katten som ett barn så kan du försöka servera enkla måltider direkt ur påsen eller ur burken på en lugn plats utan mycket krångel.
 • För katter som verkligen är kräsna kan du prova olika smaker och konsistenser av både torr- och våtfoder — vissa katter föredrar kycklingpaté, andra laxgryta — men se till att byta foder på rätt sätt för att undvika problem med matsmältningen.
 • Värm maten i mikrovågsugnen i några sekunder för att förstärka doften. Se till att använda ett lämpligt kärl som kan köras i mikrovågsugn och kontrollera temperaturen innan du serverar maten.
 • Strimla en mycket liten mängd grillad kyckling i maten; de flesta katter älskar lukten och smaken av grillad kyckling. Se bara till att du serverar endast vitt kött utan skinn. Kom ihåg att din katts dagliga måltid främst ska bestå av ett välbalanserat kattfoder.
 • Försök att tillsätta en mycket liten mängd av vätskan från tonfisk på burk eller osaltad kycklingbuljong i kattens mat.

Vissa katter kan helt enkelt behöva ett foder med högre kaloriinnehåll och kan dra nytta av ett dietfoder med hög kalorihalt. Äldre katter som kämpar med att behålla vikten kan ha nytta av ett lättsmält foder som är rikt på antioxidanter, omega-3 och omega-6 fettsyror och prebiotika. Om din katt har diagnostiserats med ett hälsoproblem kan veterinären rekommendera ett dietfoder som är särskilt utformat för att hjälpa ditt husdjur.

Rådgör alltid med veterinären innan du ändrar din katts foder eller ger den näringstillskott.

Om du tror att din katt är för mager är det alltid bäst att rådgöra med veterinären. Han eller hon kan hjälpa dig att hitta strategier för att få din katt att äta mer och kan avgöra om det finns några allvarliga problem som ligger bakom viktminskningen. Med lite tålamod och veterinärens hjälp kan du förhoppningsvis få din fluffboll tillbaka till en hälsosam vikt på nolltid.

Kort om skribenten

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten tog examen vid UC Davis School of Veterinary Medicine 2002. Dr. Wooten är medlem i American Society of Veterinary Journalists, hon delar sin yrkesverksamma tid mellan en smådjurspraktik i Greeley, Colorado, offentliga föreläsningar om medarbetarfrågor, ledarskap och kundkommunikation, samt skrivande. Hon gillar att campa med sin familj, åka skidor, dyka och att delta i triathlon.


Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA och dr. Becky Mullis, DVM, DACVIM (Nutrition)

Relaterade artiklar

Relaterade produkter