Hudcancer hos hundar: Symtom, diagnos och tidig upptäckt

Publicerad av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Du har hört talas om hudcancer hos människor, men kan hundar få hudcancer? Hur ser hudcancer ut på en hund? Hundar kan utveckla flera olika typer av hudcancer och precis som hos människor kan de olika typerna ha olika tecken. Lyckligtvis är de flesta hudutväxter hos hundar godartade, från fettumörer (lipom) till talgcystor.

Kan hundar få hudcancer?

Ja. Enligt Royal Veterinary College finns det olika typer av hudcancer som kan drabba hundar. Dessa omfattar:

  • Mastcellstumörer. Mastcellstumörer är de vanligaste tumörerna hos hundar och drabbar en typ av vita blodkroppar som kallas mastceller och kan orsaka cancer på eller under huden.
  • Carcinom. Denna cancer kan drabba olika hudceller och kännetecknas av den typ av cell som drabbas. Till exempel basalcellscancer och skivepitelcancer.
  • Melanom. Denna cancer drabbar de pigmentceller som bestämmer färgen på hundens hud.
  • Lymfom. Denna cancer har sitt ursprung i lymfsystemet och kallas kutant lymfom när den drabbar huden.

Det finns inget klart svar på vad som orsakar att vissa hundar får hudcancer, men Blue Cross beskriver följande riskfaktorer:

  • Exponering för solen och solbränna.
  • Tvångsmässig slickning av ett specifikt område på huden.
  • Genetik och ras.

Blue Cross förklarar att hundar med ljus hud, tunn- eller lite päls löper störst risk att drabbas av hudcancer. Vissa raser är också mer benägna att drabbas av vissa typer av cancer än andra. Till exempel är beaglar, boxrar och bulldoggar bland de raser som löper störst risk att drabbas av mastcellstumörer enligt PDSA.

Likaså är godartade utväxter vanligare hos vissa raser; Labradorer är mer mottagliga för lipom medan pudlar är särskilt benägna att utveckla cystor. Cancer kan dock drabba alla hundraser och det är möjligt att förväxla vissa godartade utväxter med cancer. Därför är det viktigt att vara vaksam och diskutera alla förändringar i hundens hud med din veterinär.

Hur ser hudcancer ut hos hundar?

Kan hundar få hudcancer? Ja. Hur ser hudcancer ut på en hund? Blue Cross säger att hudcancer kan ha många olika former, allt från knölar och bulor till sårskorpor och vårtor. Märken eller utväxter kan också variera i färg. 

Exempelvis ser flesta typer av hudcancer ut som knölar i huden, och de kan vara både pälsbeklädda eller utan päls. Ett malignt melanom kan dock framträda som ett svart eller brunt märke och kan vara upphöjt som ett födelsemärke eller platt. Kutant lymfom kan å andra sidan visa sig som röda, flagnande hudfläckar som liknar ringorm. Både hudlymfom och malignt melanom kan snabbt bli dödliga och kräver snabb diagnos och behandling. 

Om du hittar en knöl på din hund hur mycket ska du då oroa dig? Som en allmän tumregel gäller att alla knölar på hundens hud kan vara något oroväckande särskilt om de är nya eller växer snabbt. Tänk dig att du klappar din hund samma plats hela tiden. En dag upptäcker du en liten knöl. Senare märker du att den har vuxit i storlek. Det kan vara ett tecken på problem. Tänk dock på att vissa cancerformer kan vara fasta och andra mjuka så bara att känna på tillväxten är inte en tillförlitlig indikator. 

Ett annat tecken som du bör hålla utkik efter är en svullnad som verkar blöda eller sippra utan anledning. Din hund kan besväras av detta eller inte alls, så deras intressenivå eller oro är i allmänhet inte en tillförlitlig indikator på en cancerväxt.

Diagnostisera hudcancer hos hundar

När du tar din hund med oroväckande hudsymptom till veterinären så kommer det troligen göras en nålsaspiration. Denna process innebär att man sticker in en nål som är likadan som den som används vid vaccinationer i svullnaden för att ta ut ett cellprov. Din veterinär kan sedan undersöka cellerna i ett mikroskop eller skicka provet till en patologspecialist. Ibland räcker det inte med några få celler på ett objektglas för att ställa en diagnos, så din veterinär kan behöva göra en biopsi på din hund eller operera bort hela svullnaden för att skicka iväg den för testning. Detta är det mest exakta sättet att få en diagnos.

Beskuret porträtt av oigenkännlig manlig veterinär som undersöker vit labradorhund på veterinärklinik, kopieringsutrymme

Behandling av hudcancer hos hundar

Att få en cancerdiagnos för sin hund är aldrig en lätt sak. Tillsammans med alla känslor du känner kanske du också funderar på vad du ska göra härnäst. Vilken behandling finns tillgänglig? Hur kan du bäst stödja din hund? 

Lyckligtvis kan många typer av hudcancer hos hundar botas genom kirurgi. Om cancern är aggressiv eller har spridit sig till andra delar av kroppen ("metastaserad") kan din veterinär också rekommendera kemoterapi eller strålbehandling. Det är viktigt att ha en öppen diskussion med din veterinär så att du förstår alla behandlingsalternativ som står till buds för dig och din hund.

Tidig upptäckt är väldigt viktigt

Det är inte möjligt att helt förebygga hudcancer hos hundar men en tidig upptäckt kan göra stor skillnad för att hjälpa din hund att återhämta sig snabbare - och kanske leva längre. För att hålla koll på din hunds hälsa bör du klappa den noggrant minst en gång i veckan och leta efter misstänkta bulor, knölar eller märken. Se på det som en hundmassage! För äldre hundar som har många knölar kan du föra ett diagram över var och hur stora de är. På så sätt kan du snabbt se om en av dem börjar växa snabbt. 

Kontrollera med din veterinär om det finns nya knölar eller märken. Det kan ibland vara svårt att hitta en liten knöl när hunden väl är hos veterinären, så fundera på att trimma den omgivande pälsen eller till och med ringa in knölen med en penna.

Kan hundar få hudcancer? Svaret är ja men du kan känna dig lugn över att de flesta hudcancerformer hos hundar går att behandla. Det viktigaste är att kontrollera hunden regelbundet och att ta upp eventuella problem med veterinären utan dröjsmål.

Kort om skribenten

Dr. Karen Louis

Dr. Karen Louis

Dr Karen Louis höll på med att ta en doktorsexamen i molekylär cellbiologi men bytte till en karriär inom veterinärmedicin. Hon tog examen från University of Illinois och har varit verksam i nästan 20 år. Hon äger en praktik för smådjur nära St. Louis, MO, där hon kombinerar hembesök med att sköta sin unika klinik med fokus på låg stress. Hon är en publicerad författare och prisbelönt naturfotograf som räddar äldre hundar från lokala djurhem och skämmer bort dem under deras sista år.