Tandsprickning hos kattungar: Ålder, tecken och hur du kan hjälpa till

Skriven av Christine O'Brien
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Trots att det tar åratal för unga människor att förlora alla sina mjölktänder och vänta på sina vuxentänder. så är tandsprickning hos katter betydligt snabbare. Vid 6 månaders ålder har katter redan haft två uppsättningar tänder.

Tandsprickning hos kattungar: En ålderstidslinje

Enligt PDSA bryter kattungens mjölktänder oftast igenom för första gången när kattungen är ungefär tre veckor gammal. Framtänderna och de primära hörntänderna kommer först och de andra kommer snart därefter. När din kattunge är 6 veckor gammal bör den ha en hel uppsättning av 26 mjölktänder. Alla dessa mjölktänder tappas vid 3–4 månaders ålder och bereder plats för de ersättande vuxentänderna. Vid 6 månaders ålder bör din kattunge ha fått samtliga 30 vuxentänder.

Vad är tecknen på tandsprickning hos en kattunge?

När kattungen har tandsprickning kan det hända att du inte ens vet om att katten tappar tänder förrän du ser en tand på golvet eller i sängen. Detta är normalt, säger PDSA, så oroa dig inte! De flesta kattungar sväljer sina små tänder, men det är ingen fara – de skadar dem inte.

Du kan också märka dessa vanliga tecken på att en kattunge börjar få tänder:

 • Minskad aptit eller försiktighet när det gäller mat
 • Överdriven tuggning
 • Ömt, rött eller lätt blödande tandkött
 • Dålig andedräkt
 • Irritabilitet
 • Har tassarna i munnen
 • Vårdar sig mindre

Ibland kan kattungar ha envisa mjölktänder, vilket innebär att några av deras mjölktänder inte faller ut. Detta är sällsynt men värt att hålla ett öga på eftersom din kattunge då kan behöva dra ut dessa tänder. Ett annat potentiellt problem är att tänderna växer för nära varandra, vilket kan öka risken för tandköttssjukdomar. Kontakta din veterinär omedelbart om du märker någon trängsel i kattens mun så att din vän snabbt kan få den behandling som den behöver.

Hur man hjälper en kattunge med tandsprickning

Gör tandsprickning hos kattungar ont? Självklart är det obehagligt för kattungen när spetsiga tänder bryter igenom dess känsliga tandkött, men enligt PDSA är flesta katter inte särskilt besvärade av detta.

Din kattunge kommer dock att leta efter sätt att lindra ömheten och irritationen som orsakas av tandsprickningen. Den kan försöka använda dig som en tuggleksak, vilket aldrig är bra för någon av er. Här, liksom vid andra aggressiva kattlekar, är det viktigt att omdirigera katten.

Calico kitten playing with orange and brown rope while laying on blue rug.

Det finns även kommersiella tuggleksaker för kattungar, t.ex. gummileksaker eller mjuka plastbaserade leksaker som är lätta att tugga på, samt leksaker som du kan lägga i kylskåpet. Skydda din kattunge genom att stanna hos den när den leker med leksaken, alltid följa leksakens anvisningar, se upp för skador och omedelbart slänga skadade leksaker.

Din kattunge kan försöka tugga på möbelben eller elkablar. Detta beteende kan vara skadligt för dina ägodelar, men framför allt kan det utsätta kattungen för fara. För att förhindra olycksskador till följd av destruktivt tuggande rekommenderar PDSA att täcka farliga föremål eller förvara dem utom räckhåll.

Kattungar med tandsprickning kan föredra burkmat eller torrfoder som blötläggs i vatten om de har ont i tandköttet. När kattungen har nått vuxen ålder kan du överväga att ge den kattmat som utformats för att främja god munhälsa, beroende på din veterinärs rekommendationer.

Vikten av god munhygien för kattungar

Precis som vi människor är katter sårbara för tand- och tandköttssjukdomar. Såvida du inte tittar i din katts mun varje dag är det troligt att följande tecken kan tyda på problem med tandkötts- eller tandsjukdomar, enligt experterna på Cats Protection och PDSA:

 • Dålig andedräkt
 • Smärta (din kattunge kan ha tassarna i munnen, ge ifrån sig ljud eller ha svårt att äta)
 • Kompenserande matvanor, som att tugga på en sida eller föredra mjuk mat
 • Minskad aptit
 • Viktminskning
 • Dreglande
 • Synlig tandsten
 • Rött, sårigt, svullet eller blödande tandkött
 • Lösa tänder
 • Svullnad runt ansiktet, käkarna eller kinderna
 • Bristande intresse för vård
 • Du förebygga vissa av dessa problem genom att investera i din kattunges munhälsa när den är liten.

Du kan också förebygga tandproblem genom att skapa en tandvårdsrutin med regelbundna kontroller och tandborstning. Detta kan hålla sjukvårdskostnaderna nere och problem som gingivit, parodontit och tandresorption i schack.

Tandsprickning kan ibland vara besvärligt för kattungen så se till att ge den extra mycket kärlek, stöd och tålamod medan de nya tänderna sätter sig på plats.

Kort om skribenten

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine Brovelli-O'Brien, Ph.D., är en professionell medlem i Cat Writers' Association (CWA), en STEM-pedagog samt en hängiven kattförälder. Hon skriver om hundar och katter, utbildning, kvinnors hälsa och STEM-grejer. Hitta och följ henne på Instagram och Twitter @brovelliobrien


Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA och dr. Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

Relaterade artiklar

Relaterade produkter