Hur man väljer de bästa hund- och kattnamnen

Skriven av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

En del av spänningen när du tar hem ett nytt husdjur är att komma på namn till din pälsiga familjemedlem, vilket är en viktig del av processen att knyta an.

Ett husdjurs namn måste "passa" till dem och det bör vara ett namn som du älskar eftersom du kommer att använda det många år framöver. Om du tar dig an namngivningen av ditt husdjur med en positiv och lättsam inställning kommer du att hitta det perfekta namnet för din nya kompis!

Forskning

När du bestämmer dig för ett hundnamn bör du överväga alternativ som inte är förvirrande eller svåra för din hund att lära sig. Som PetMD påpekar "Många hundtränare föreslår att hundar ska få namn som är lätta att säga (för människor) och lätta lära sig (för hundar)" och att namn med högst två stavelser är de mest populära. Det är också en bra idé att undvika namn som låter som "nej" eftersom det kan få din lilla krabat att bli förvirrad under träningen.

Katter är som du kanske vet inte lika lätta att träna, så du har lite mer spelrum med din adopterade kattunge, men de reagerar också bäst på namn med en eller två stavelser. Ett roligt sätt att leka med alternativen är att ge dem ett längre namn, men använda ett kortare smeknamn. Om du bestämmer dig för ett smeknamn, se till att använda det oftare. Hundar och katter associerar inte negativt med att ha två namn. Människobarn känner ofta att de är i trubbel när deras fullständiga namn nämns, men husdjur förstår bara ditt tonfall och du vill inte att negativa kopplingar ska förknippas med deras fullständiga namn.

Gul labradorvalp och kvinna gör high-five i en park i solnedgången.

Temperament och fysiska egenskaper

Det kan ta några dagar innan du bestämmer dig för det perfekta smeknamnet, men oroa dig inte - det ger dig tid att upptäcka din nya pälsbebis personlighet, vilket kan leda dig till alternativ som Busis, Sötnos eller Trötter.

För vissa djur räcker det med en enda blick för att bestämma sig för ett namn, till exempel grå katter som heter Aska och svarta hundar som heter Lakrits. Detta är ett fantastiskt tillvägagångssätt som leder till söta namn som Mustasch och Fläcken.

Välj ett tema

Om du försöker komma på namn för ett eller två husdjur, tänk dig då att hitta tillräckligt många namn för en hel kull! Anställda på djurhem väljer regelbundet namn på hundar och katter och en av deras metoder är att välja ett tema för varje familj.

Musikgenrer ger till exempel oändligt många namn, till exempel klassiska kompositörer (Bellini, Stravinsky), gitarrlegender (Jimi Hendrix, Eddie Van Halen) eller popstjärnor (Madonna, Elvis). Idrottare, författare, fiktiva karaktärer, tv- eller filmstjärnor, blommor och träd, erbjuder också en mängd valmöjligheter.

Det finns ingen anledning att stanna där: Livsmedelsgrupper är också en skattkammare av möjligheter! Muffin, Popcorn och Donut är bara några exempel. Du kan också utvidga din räckvidd till att omfatta drycker: Cappuccino, Seltzer och Whiskey, till att börja med.

De platser du kommer att besöka

Det är vanligt att folk döper sina barn efter betydelsefulla platser, så varför inte göra detsamma för ett husdjur? Älskar du att resa till världens modecentrum? Prova Milano, Paris, Tokyo, New York eller London. Har du rest i Sverige eller över hela världen? Vilka platser har inspirerat dig?

Liten tabbykattunge som gömmer sig bakom en bordsduk med utsträckt tass.

Ett annat tips från djurhemmen är situationsanpassade namn - det vill säga att välja ett namn på ett djur baserat på var det hittades. En hund kan namnges efter den typ av bil som den gömde sig under, till exempel Kia, eller en katt efter trädet som den satt fast i, Björk.

Personifiera

När du har bestämt dig för ett namn är det dags att träna ditt husdjur att reagera på sitt nya namn. Best Friends rekommenderar att du börjar med att använda positiv association med derasnamn under träningsövningarför din valp, inklusive att använda godis som belöning när valpen reagerar.

Namnigenkänning för katter innebär en något annorlunda process eftersom man inte tränar dem på samma sätt. Men din kattkompis kommer också att reagera på sitt namn när det är förknippat med positiv förstärkning, till exempel kramar, godis och lek.

När du väl har bestämt dig för det perfekta namnet på ditt husdjur kan du göra tillbehören personliga genom att brodera namnet på kopplet och på hundbädden eller trycka namnet på skålarna för kattmat.

Och om du fortfarande har svårt att hitta ett namn, tveka inte att plocka fram namnböcker eller surfa runt på internet för att få inspiration. Det finns oändligt många kreativa och smarta namn på husdjur att välja mellan!

Kort om skribenten

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien är författare, mamma och kattägare sedan länge och har två russian blue-katter som styr i hemmet. Hennes arbete publiceras även i Care.com, What to Expect och Fit Pregnancy, där hon skriver om husdjur, graviditet och familjeliv. Hitta och följ henne på Instagram och Twitter via @brovelliobrien.

Relaterade artiklar

 • Microchipping: The Facts

  The government has announced that as of April 2016, all dogs in the UK must be microchipped by law. Many owners don’t necessarily know how microchipping works though and this can lead to the system breaking down, so Hill’s has laid out the facts in one easy reference guide.
 • Är din katt i bra form?

  Dogs running Body Condition Score (BCS - kroppskonditionspoäng) är ett mått som säger om din katt är idealviktig eller överviktig. Ett sätt som veterinärer använder för att fastställa din katts kroppskondition är att kontrollera hur enkelt det är att känna revbenen. Välj din katt och flytta på den röda markeringen till höger eller vänster tills kroppsformen på bilden liknar din katt. Kom ihåg att en katts övervikt kan öka risken för att utveckla allvarliga hälsotillstånd som inkluderar diabetes, artros, urinsjukdomar eller hjärtåkommor. Övervikt kommer också att begränsa kattens energi. Tala med din veterinär om din katts idealvikt och undvik dessa risker. Dessutom, använd vår internetbaserade Viktövervakare som kan hjälpa dig med din katts viktreduceringsprogram, speciellt om din katts BCS är "4" eller "5".
 • Att lämna din hund eller katt hemma själv efter sommarlovet

  Har du barn som ska tillbaka till skolan igen efter sommaren? Glöm inte då att stanna upp mellan allt planerande av hämtning och lämning i skolan och de återkommande vardagsbestyren och fundera över hur det nya schemat kan komma att påverka din hund eller katt.
 • Jämför kaloriinnehållet i din hund- eller katts foder med andra varumärken

  Hill's är ett RIKTIGT LIGHTFODER för hundar! Bland dessa varumärken är Hill’s Science Plan det enda torrfodret för vikthantering av hundar som uppfyller AAFCOs (Association of American Feed Control Officials) krav på maximalt tillåtet kaloriinnehåll.

Relaterade produkter