Hur man tar hand om husdjur med obotlig sjukdom

$authorText
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Husdjur skänker så mycket glädje till våra liv och därför är det så hjärtskärande när deras liv börjar lida mot sitt slut. En av de svåraste sakerna för djurägare är att ta hand om sin älskade vän i slutskedet av dess liv, antingen på grund av sjukdom eller ålderdom. Obotligt sjuka husdjur kräver mycket vård som kan leda till både känslomässiga och ekonomiska följder. Vi har samlat lite information och resurser för att underlätta det för er som tar hand om ett husdjur med en obotlig sjukdom.

Husdjur med obotlig sjukdom

Katt vilar på en soffa med suddig bakgrund söt rolig närbild av katt huskatt vilar katt vilar katt leker hemma elegant katt
När din hund eller katt diagnostiseras med en obotlig sjukdom måste du fatta några svåra beslut. Det är naturligt att vilja göra allt som står i din makt för att förlänga din kamrats liv, men du kan stöta på ekonomiska problem eller andra faktorer som begränsar hur mycket du kan hjälpa ditt husdjur. Att hantera ditt husdjurs diagnos kan vara fyllt av känslor, inklusive skuld, hjälplöshet, ilska, frustration och förväntad sorg över att behöva ta farväl. Här följer några åtgärder som du kan vidta för att hantera situationen på bästa sätt och ge ditt husdjur bästa möjliga vård.

 • Prata med din veterinär. Det kan vara bra att anteckna eller att ta med en vän eller familjemedlem som kan hjälpa dig att komma ihåg vad veterinären säger. Var inte rädd för att ställa frågor om diagnosen, inklusive de diagnostiska metoder som använts, samt om framtidsutsikten och behandlingsalternativ. Fråga om behandlingen måste påbörjas omedelbart eller om du har tid att överväga dina alternativ.
 • Gör efterforskningar om ditt husdjurs sjukdom. Att utbilda dig själv hjälper inte bara med att kommunicera effektivare med din veterinär och förse dig med nyttig information, utan kan också ge idéer om vård, behandlingsalternativ eller stödgrupper. Det finns mycket felaktig information på internet, så se till att du alltid hämtar information från pålitliga källor, t.ex. artiklar från veterinärskolor, välgörenhetsorganisationer för husdjur (t.ex. RSPCA) eller andra välrenommerade organisationer.
 • Var realistisk. Fundera över hur mycket du har råd att spendera på ditt husdjur och om ditt jobb eller andra åtaganden gör det möjligt för dig att ta hand om ditt sjuka husdjur på heltid. Diskutera eventuella hinder med din veterinär och din familj.
 • Ge dig själv tillåtelse att sörja. Även om du skuldbelägger dig själv för att du sörjer ditt husdjur medan det fortfarande lever, gör du varken dig själv eller ditt husdjur en tjänst genom att förneka eller undertrycka dina känslor. Bearbeta dina känslor på ett sunt sätt genom att börja med att vara ärlig om vad du känner samt genom att skriva dagbok eller prata med någon som förstår. Ta bilder och videor som minnen som du sedan kan reflektera över. Detta ger dig de psykiska och känslomässiga förutsättningarna du behöver för att kunna fokusera på att tillgodose ditt husdjurs behov.
 • Ta inte för snabba beslut. Det kan vara överväldigande att få ditt husdjurs diagnos. Ge dig själv tid att bearbeta situationen och utforska alla alternativ innan du fattar några beslut för att göra det bästa för ditt husdjur samt lindra eventuella skuldkänslor som kan uppkomma senare. Det är viktigt att komma ihåg att en diagnos inte är ett slutdatum. Husdjur kan ibland både överleva och ha en bättre livskvalitet än både veterinären och du förväntade dig.

Vad man kan förvänta sig av husdjur med obotlig sjukdom

Symtomen beror på ditt husdjurs specifika sjukdom, men här följer några saker som du och ditt husdjur kan ställas inför när sjukdomen fortskrider:

 • Bieffekter. När du undersöker behandlingsalternativ bör du diskutera eventuella bieffekter med din veterinär. Även om bieffekterna ofta är lindriga eller till och med obefintliga kan vissa av dem påverka ditt husdjurs livskvalitet eller skada andra aspekter av dess hälsa. Det kan bli ett dilemma att avgöra om ditt husdjur ska medicineras eller inte, så se till att undersöka alla tillgängliga alternativ.
 • Inkontinens. När ditt husdjur blir svagare kan det förlora förmågan att kontrollera urinblåsan. Att förlora rörelseförmågan kan också göra det svårt för djuret att hålla sig till sina vanliga toalettvanor. Prata med din veterinär om hur du bäst kan hjälpa ditt husdjur. Hen kan eventuellt rekommendera inkontinensprodukter som är speciellt gjorda för hundar och katter.
 • Minskad aptit. Ditt husdjur kan tappa matlusten. Det kan vara ett tecken på att den har ont eller närmar sig slutet på sin resa, men det är viktigt att inte dra förhastade slutsatser. Det kan helt enkelt bero på att maten du ger den inte längre smakar bra eller att den har mag- och tarmproblem. Prata med din veterinär om ditt husdjur slutar äta, då detta kan vara ett tillfälligt problem som går att åtgärda.
 • Smärta. Även om ditt husdjur gnäller eller gnyr för att uppmärksamma dig på att den har ont, är detta inte alltid fallet, menar American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA). Katter har speciellt en tendens att dölja att de har ont. Tecken på smärta är bland annat överdriven andfåddhet, gaser, ovilja att röra sig, kräsenhet när det gäller mat och att de gömmer sig. Tala med din veterinär om smärtlindring om ditt husdjur visar tecken på smärta. Ge aldrig ditt husdjur receptfria smärtstillande mediciner utan särskilda instruktioner från din veterinär, då detta kan skada djuret eller förvärra dess tillstånd.
 • Obehag. Begränsad rörlighet kan också orsaka ömhet, obehag samt trycksår, menar ASPCA. Du kan hjälpa till att lindra ditt husdjurs obehag genom att ge det gott om mjuka och sköna saker att ligga på. En uppvärmd bädd kan ge förbättrad komfort och hjälpa till att lindra ömhet.

Få ut det mesta möjliga av tiden med ditt husdjur

En äldre kvinna promenerar med sin beaglehund på landsbygden** Obs: Lätt kornighet, bäst i mindre storlekar
Beroende på hur långt framskriden ditt husdjurs sjukdom är kan det finnas goda chanser för att djuret fortfarande kan njuta av livet en tid efter diagnosen. Utnyttja den här tiden åt att skapa unika minnen och göra resten av ditt husdjurs liv så lyckligt som möjligt. Ta med din hund eller katt till dess favoritplatser och låt den delta i sina favoritaktiviteter i den mån den kan. Låt den även njuta av sin favoritmat så länge den inte bryter mot eventuella matrestriktioner på grund av behandlingen.

Använd den här tiden åt att bara njuta av att vara tillsammans med ditt husdjur och ta många bilder och videor för att dokumentera tiden. Detta är också en bra tidpunkt att samla minnen som du vill bevara, till exempel en lock av pälsen eller ett tassavtryck.

Vård i livets slutskede

När ditt husdjurs sjukdom fortskrider blir det nödvändigt att fatta beslut om vad som är bäst för djuret. Det kan vara svårt, men det kan även vara bra att veta dina alternativ.

 • Vård på hospice. Detta kallas ibland även för palliativ vård och i vissa områden finns det hospiceprogram för husdjur som övervakas av veterinärer. Även om ditt område inte erbjuder ett sådant program och du föredrar att ge ditt husdjur palliativ vård i hemmet, kan din veterinär samarbeta med dig för att ge dig allt du behöver i hemmet för att lindra ditt husdjurs smärta och få det att känna sig så bekvämt som möjligt. Detta är ett bra alternativ för husdjur som förmodligen kommer att ha en viss livskvalitet ända fram till slutet, samt för djurägare som har tid att ge intensivvård dygnet runt.
 • Avlivning. Det är det svåraste beslutet som djurägare någonsin kan ställas inför, men ibland kan det vara det bästa man kan göra för ett lidande husdjur. International Cat Care förklarar att avlivning innebär att husdjuret får en hög dos bedövningsmedel som får djuret att tappa medvetandet och sedan går bort i lugn och ro. Du kan försäkra dig om att ditt husdjur inte kommer att känna någon smärta under processen. ASPCA rekommenderar att föra en daglig loggbok över ditt husdjurs aktiviteter och beteenden så att du kan avgöra när och hur mycket dess tillstånd försämras. Be din veterinär om råd om du tror att det kan vara dags att överväga att avliva ditt husdjur, och var inte rädd för att ställa så många frågor som du behöver. Avlivningen utförs vanligtvis på veterinärens klinik, men det kan ibland även göras i hemmet där du och ditt husdjur känner er mer bekväma. Därefter hjälper veterinären dig med dina önskemål angående ditt husdjurs kropp, vilket kan innefatta begravning eller kremering. Detta är vanligtvis en svår tid, så tillåt dig själv att sörja och kom ihåg att du har gjort det bästa för ditt älskade husdjur.

Stöd och egenvård

Den fysiska och känslomässiga bördan av att ta hand om ett sjukt husdjur är tillräckligt svår i sig själv, men den förvärras ofta av en känsla av ensamhet. Tyvärr kan det ibland vara svårt att få medlidande från vänner och familj som kanske inte förstår ditt starka band till ditt husdjur. Även om det kan kännas som om ditt husdjur borde få all din uppmärksamhet under denna tid är det viktigt att även prioritera egenvård, inte bara för att hantera stress utan också för att du ska vara i rätt skick för att kunna ta hand om ditt husdjur.

Kom framför allt ihåg att du inte är ensam. Organisationer som Blue Cross erbjuder tjänster för att hjälpa dig att hantera denna svåra tid, såsom gratis och anonym rådgivning eller möjligheten att träffa andra människor som har förlorat ett husdjur. Du kan kontakta Blue Cross stödtjänst för husdjurs bortgång per telefon på +44800 096 6606, via e-post på pbssmail@bluecross.org.uk, eller online via livechatt för ytterligare stöd.

Få saker är mer smärtsamma än att ta hand om dödssjuka husdjur. Ingen vill ta farväl av sin bästa vän. Men med rätt kunskaper och ett stödjande nätverk är det lättare att hantera det hela och hjälper dig att fokusera på att få ut mesta möjliga av den tid du har kvar med din älskade katt eller hund.

Författare

Jean Marie Bauhaus


Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Relaterade Artiklar

 • Är din katt i bra form?

  Dogs running Body Condition Score (BCS - kroppskonditionspoäng) är ett mått som säger om din katt är idealviktig eller överviktig. Ett sätt som veterinärer använder för att fastställa din katts kroppskondition är att kontrollera hur enkelt det är att känna revbenen. Välj din katt och flytta på den röda markeringen till höger eller vänster tills kroppsformen på bilden liknar din katt. Kom ihåg att en katts övervikt kan öka risken för att utveckla allvarliga hälsotillstånd som inkluderar diabetes, artros, urinsjukdomar eller hjärtåkommor. Övervikt kommer också att begränsa kattens energi. Tala med din veterinär om din katts idealvikt och undvik dessa risker. Dessutom, använd vår internetbaserade Viktövervakare som kan hjälpa dig med din katts viktreduceringsprogram, speciellt om din katts BCS är "4" eller "5".
 • Jämför kaloriinnehållet i din hund- eller katts foder med andra varumärken

  Hill's är ett RIKTIGT LIGHTFODER för hundar! Bland dessa varumärken är Hill’s Science Plan det enda torrfodret för vikthantering av hundar som uppfyller AAFCOs (Association of American Feed Control Officials) krav på maximalt tillåtet kaloriinnehåll.
 • Vad människoföda gör med ditt husdjur: Mänskliga kalorimotsvarigheter

  Förstå vilken effekt utfodring med matrester verkligen har på ditt husdjurs dagliga kaloriintag med detta lättförståeliga diagram över motsvarigheter för människor.
 • Vilka näringsämnen kan främja hundars och katters immunförsvar?

  Lär dig om hur näringsämnen som antioxidanter och aminosyror kan hjälpa till att främja din hunds eller katts immunförsvar, och vilka antioxidanter du bör titta efter i fodret.

Relaterade produkter