Hundar som fäller: Varför och vad man kan göra åt det

Skriven av Erin Ollila
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Det finns så många hundar som fäller, så du kanske tror att ett hem fullt av hår är ett måste om du vill skaffa dig en hundkompis. Men det är långt ifrån sanningen! Tveka inte att skaffa en hund till familjen bara för att du är orolig för en massa hår. Det finns många hundar som inte fäller hår (eller som bara fäller lite) att skaffa och olika strategier som du kan använda om din hund fäller mycket hår i hemmet.

Varför hundar fäller hår

För att förstå varför hundar fäller är det viktigt att lära sig vilken funktion pälsen har för dem. För det första är pälsens viktigaste funktion att skydda hundens hud, pälsen är det viktigaste organet och skyddar mot väder och vind, såsom sol, värme och kyla med mera. Pälsen reglerar även hundens kroppstemperatur. En del hundar som fäller har en tjock underull, vilken fungerar som isolering för att hålla den både varm och sval, precis som isolering håller ditt hem varmt och svalt året runt.

Precis som hos människor växer hundens päls hela tiden. När hårstrået slutar växa i slutet av sin naturliga livscykel bryts det av. Mängden av hår kan variera beroende på ras, säsong eller hälsa. Vissa hundar fäller mer hår än andra. Du har säkert lagt märke till hårstrån på din kudde eller i avloppet, eller hur? Hundens hår kanske inte hamnar i duschen, men det kommer att hamna överallt, från på mattan till kläderna, om du inte tar till ordentliga rutiner.

En vanlig missuppfattning är också att fällningen beror på längden på hundens päls, men det stämmer inte. Hårbortfallet varierar mer mellan raserna än på längden av pälsen. En klippning av en långhårig hund kommer att resultera i mindre hårfällning under en tid, men det betyder inte att den inte fäller, utan bara att du får mindre mängd hår att städa upp.

Förändringar av hårfällning

Det är viktigt att veta vad som är normalt håravfall för din pälsvän, så att du är uppmärksam på eventuella förändringar. Var uppmärksam på hur mycket din hund fäller så snart du välkomnar den i hemmet. Ser du bara några udda hårstrån här och var, eller märker du att byxorna blir helt täckta av hår varje gång du sätter dig ner? När du vet vad som är normalt för din hund kan du bättre lägga märke till plötsliga förändringar i håravfallet. Ett lätt sätt att upptäcka förändringar är om hundens päls blir tunnare, vilket kan bero på att den tuggar eller kliar sig överdrivet mycket på grund av någon form av hudsjukdom eller en parasit.

Fällningsperioderna har också betydelse för hundens hårfällning. Hundar brukar vanligtvis tappa päls en eller två gånger om året, men det betyder inte att du inte ser hår runt om i huset under hela året eftersom hårstråna lossnar när livslängden för dem tar slut. Kraftiga fällningsperioder sker när hunden fäller en stor del av sin päls, och detta inträffar vanligtvis hos dubbelpälsade raser med underull, som t.ex. siberian huskies.

Stress är en annan faktor som bidrar till håravfall. En orolig hund kan fälla mer än en lugn hund. Undersök om det finns några stressfaktorer i hundens närmiljö, försök att undanröja dessa och se om det minskar håravfallet. Mycket håravfall är allvarligt om det medför andra symptom, t.ex. hudskador eller klåda.

Det finns många hälsorelaterade orsaker till att din hunds fällningsperiod plötsligt förändras. Enligt PetMD kan "ett angrepp av parasiter, som loppor, löss eller kvalster, orsaka överdrivet håravfall. Ringorm, dermatit och vissa typer av svampinfektioner, immunsjukdomar och cancer kan också orsaka håravfall. Hormonella förändringar och allergier är en annan orsak till håravfall. Vissa livsmedel, mediciner, städ- och hudvårdsprodukter kan även utlösa allergiska reaktioner hos hundar."

Kontakta omedelbart veterinären om du märker en betydande förändring i håravfall.

Sakta ner fällningsprocessen

Det är viktigt för hundar att fälla så att nya, friska hårstrån kan växa ut. Om din hund lämnar efter sig mycket hår på dina ägodelar finns det några saker du kan göra för att bromsa hårfällningen. Om du trimmar hunden kan du få bort hår innan det letar sig in i varje hörn och skrymsle. Borsta bort löst hår för din egen skull. Det är bra för både pälsen och huden. Dessutom tycker många hundar, precis som katter, om att bli borstade. Att trimma din hund är också ett bra sätt för er att knyta an. Borsta din hund dagligen om det är möjligt. Om inte, gör det till en rutin åtminstone några gånger i veckan. Det finns också trimningsverktyg som hjälper till att få bort överflödigt hår lite lättare så att du inte behöver dammsuga vareviga timme.

Förutom att borsta din hund kan du boka tid hos en professionell hundfrisör. Det går bra att bada hunden hemma, men hudproblem kan dyka upp om hunden inte sköljs eller torkas ordentligt. Professionella hundfrisörer har erfarenhet av hundar i alla storlekar och de har de rätta verktygen och rengöringsmedlen för att tillgodose din hunds behov. Vissa schampon är bra för hundens hud och päls, vilket kan göra dem friskare och leda till mindre hårfällning.

Näringen spelar en viktig roll

Näring är en annan viktig faktor för hundens allmänna hälsa, liksom för huden och pälsen. Att ge en balanserad näringskost hjälper till att hålla pälsen glansig och huden friskare, vilket leder till att hunden tappar mindre hår.

Hur du håller ditt hem rent

Sluta stressa om du ska bjuda in vänner för att titta på matchen eller vara värd för nästa julfest - bara gör det!

Det finns många alternativ för att få bort hundhår i hemmet. För att skydda soffor, fåtöljer och sängar kan filtar fånga upp lösa hårstrån. Det ultimata verktyget för att ta bort hundhår är en dammsugare som fungerar på trä, kakel och mattor. Använd alla sorters olika tillbehör för att rengöra kuddar eller andra områden i hemmet som samlar damm och hår. För trä- eller klinkergolv kan en vanlig kvast eller en sopborste fånga upp oönskade hårstrån. Använd en våt pappershandduk för att plocka upp det lösa håret. Klädvårdsrullar fungerar bra för att få bort hår från kläder och gardiner. Bra luftfilter i hemmet hjälper också till att fånga upp hårpartiklar som hamnar i luften. Det hjälper inte bara till att hålla huset renare, utan kan också vara till stor fördel för dem med hundallergi som kommer på besök i ditt hem.

10 vanligaste hundar som fäller

Man i grön skjorta med skägg klappar en siberian husky i parken.

Enligt VetStreet är detta de tio vanligaste hundarna som fäller mycket hår. Dessa pälsbollar har mycket hår och lämnar det efter sig vart de än går.

 1. Sankt Bernhardshund
 2. Pyrenéerhund
 3. Akita
 4. Chow chow
 5. Siberian husky
 6. Golden retriever
 7. Schäfer
 8. Labrador retriever
 9. Alaskan malamute
 10. Alaskan husky

10 hundar som inte fäller (egentligen hundar som bara fäller mindre!)

Det finns ingen hund som inte fäller något hår, men enligt VetStreet är det här de tio hundar som fäller minst. Många (men inte alla) av hundarna på den här listan tenderar att vara lättare för personer som lider av allergi mot hundar, men det finns ingen hund som är helt allergivänlig.

 1. Vit pudel står i koppel bredvid en kvinnans ben.Cairnterrier
 2. Airedaleterrier
 3. Tax
 4. Bostonterrier
 5. Chihuahua
 6. Malteser
 7. Yorkshireterrier
 8. Chinese crested dog
 9. Bichon frisé
 10. Pudel

Om du är orolig för att din hund ska fälla hår, eller om du skaffar en hund som fäller hår, behöver du inte oroa dig mer, det är bara en del av deras naturliga beteende. Visst kan det vara lite jobbigt att städa efter dem, men kärleken och glädjen de ger dig kompenserar mer än väl för de extra minuterna du måste tillbringa varje dag med att klädrulla den svarta tröjan.

Kort om skribenten

Erin Ollila

Erin Ollila

 

Erin Ollila är en husdjursentusiast som tror på ordens kraft och hur ett budskap kan informera – och till och med förändra – den avsedda målgruppen. Hennes texter finns överallt på Internet och i tryckt form. Kontakta henne på Twitter @ReinventingErin eller läs mer om henne på http://erinollila.com.

 

Relaterade artiklar

 • Separationsångest

  Dogs running Om du måste lämna din hund ensam så kan detta framkalla separationsångest. Detta beror oftast på att hunden är alldeles för beroende av sin ägare.
 • Besvärligt gnagande

  Hundar använder sina munnar på samma sätt som vi använder våra händer, för att utforska.
 • Äta hundbajs

  Du har tagit din hund på promenad, du har precis berättat för dina grannar hur väluppfostrad den är och plötsligt kommer du på den med att äta hundbajs.
 • Vad betyder min valps beteende?

  Lär dig hur du läser valpens beteende genom dess kroppsspråk, inklusive kroppsspråk som svansviftning och svansens läge, och hur detta beteende förändras med åldern.

Relaterade produkter