Varför kliar och slickar sig min katt så mycket?

minuters läsning

En orangefärgad katt sitter i sin ägares knä och tittar uppmärksamt på något som är utom synhåll

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Katter älskar att putsa sig, så pass mycket att det är helt normalt att de sysslar med det under upp till hälften av den tid de är vakna! Men om du märker att din katt plötsligt verkar göra något annat, kan det vara tecken på hudirritation eller klåda. Det finns många anledningar till varför din katt kan börja klia eller riva sig och putsa sig överdrivet mycket. I den här artikeln tittar vi på de vanligaste orsakerna och hur du kan ge din katt lite välkommen lindring.

Vanliga orsaker till klåda hos katter

  1. Parasiter. Loppor är den absolut vanligaste orsaken till klåda och överdriven putsning hos katt. Även om din katt tillbringar större delen eller all sin tid inomhus kan den ändå få loppor eftersom de kan komma in via våra kläder. Loppor brukar orsaka mest irritation runt huvudet, på halsen och vid svansroten, så om du märker att dessa områden är mest påverkade kan det mycket väl vara loppor som är problemet. Loppor tillbringar faktiskt större delen av sin tid utanför katten, så för varje loppa du ser på katten finns det minst hundra till i hemmet! Kala fläckar och sårskorpor, särskilt på de områden vi nämnde, är vanliga, i synnerhet om din katt är allergisk mot loppor. Hos dessa katter kan ett enda bett orsaka enorma reaktioner med svår klåda och irritation.

    Andra parasiter som kvalster kan ibland också orsaka problem.

  2. Atopisk dermatit (atopi). Vissa katter är allergiska mot olika ämnen i miljön, så som pollen, gräs, dammkvalster och så vidare, och ofta har de flera olika allergier på samma gång. När det gäller pollen och växter kan man märka att katten reagerar sämre under vissa tider på året.

  3. Livsmedelsallergi. Precis som vid atopi kan även födoämnesallergier orsaka hudirritation och klåda. De vanligaste livsmedelsallergierna hos katter är nötkött, fisk, kyckling och mjölkprodukter.

     

  4. Hudinfektion. Hudinfektioner är inte särskilt vanligt hos katter och är ofta en följd av andra saker. Om din katt till exempel har kliat sig så mycket att den har skadat huden, kan bakterier från munnen och huden tränga in och orsaka infektioner i de djupare hudlagren. Detta blir en ond cirkel av kliande och rivande.

  5. Stress. Stress är en mycket viktig orsak till överdriven putsning och håravfall hos katter och kan lätt förväxlas med ett verkligt hudproblem. Vanligtvis resulterar inte håravfall på grund av denna typ av putsning i hudskador på samma sätt som den intensiva klådan katten får av allergier.

Vad kan man göra för att hjälpa sin katt?

Att hålla parasitkontrollen uppdaterad är det allra första du kan göra. Om du kan förhindra loppor och andra parasiter från att föröka sig, kommer du att ligga ett steg före.

Om du märker av problem som överdrivet slickande eller kliande är det bäst att kontakta veterinären, och helst så snabbt som möjligt. Den behandling som din katt får varierar beroende på orsaken till irritationen, och veterinären kan också vilja göra ett test med elimineringsdiet för att utesluta en livsmedelsallergi medan andra tester pågår. För fall som rör huden kan dessa livsmedelstester behöva pågå i 8-12 veckor. Om stress visar sig vara orsaken till den överdrivna putsningen kan veterinären eller djursjukskötaren ge dig några bra tips om hur du kan minska stressen hemma och minska eller undvika eventuella konflikter mellan dina katter.

Hudproblem kan vara svåra att diagnostisera, så ju snabbare veterinären kan ställa en diagnos, desto snabbare kommer din katt att få lindring från den ständigt irriterande klådan.

Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA