Klickerträna din katt - för nybörjare

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Det kan vara lätt att anta att det inte går att träna katter, men katter kan faktiskt tränas om du använder rätt metoder.

Klickerträning är en metod som har visat sig vara framgångsrik bland katter och kattungar. Med lite övning kan din kattunge visa upp sina nya färdigheter för vänner och familj.

Katter är självständiga djur som med tiden har domesticerats in i våra liv. Resultatet är att katter vanligtvis inte reagerar på olika betingelser på samma sätt som hundar och andra djur gör.

I stället handlar katträning om idén att vissa beteenden får positiva följder.

Vad du behöver för att klickerträna din kattKitten image

·         En klicker (redskap för träning) eller en app för klickerträning på din smartphone

·        Ett hälsosamt kattgodis

·         Mycket tålamod

Komma igång

Börja med att skapa en associering mellan klickljudet och en godbit för din katt. Det kan ta några veckor, men som konsekvens kommer din katt att börja förknippa klicket med godbiten som den tycker om. Se till att godbiten går snabbt att ge så att din katt får tag på godbiten genast efter klicket.

Låt katten börja träna!

När din katt blivit intresserad av klickljudet kan det roliga börja. Sätt igång lite smått med att bara lära din katt att godbiten dyker upp när klicken börjar. Detta är också till stor hjälp om din katt skulle försvinna och du måste leta efter den.

Genom att använda en klicker kan du sedan lära din katt att följa den som ett mål. För klickern mot kattens nos, vänta tills katten sniffar på den, klicka sedan och belöna beteendet. Det kan hjälpa att lägga till en liten godbit vid klickerns ände. När din katt kan följa klickern på kommando kan du rikta din fyrbenta väns uppmärksamhet mot specifika positioner eller saker den ska göra.

Avancerad nivå: lär din katt ett knep

Använd klickern och lyft den ovanför och precis bakom kattens huvud så att katten vill sitta för att behålla fokus på klickerns ände. När din katt sitter ner gör du klickljudet och belönar katten.

Det hjälper också att lägga till ett verbalt kommando till ditt klick, t.ex. "sitt". Liksom i alla andra steg i din katts träning är konsekvens och repetition avgörande. Om du ger det tillräckligt med tid kommer din katt att reagera på ordet "sitt” genom att sitta ner. Grattis! Du har tränat din kattunge att sitta fint!

Kom ihåg att beröm fungerar lika bra som belöning som godbitar. Se till att inte överdriva när du belönar din katt, så att du inte bidrar till oönskad viktuppgång hos katten. En sund tumregel är att aldrig överskrida 10% av det dagliga rekommenderade kaloriintaget.

Att träna din kattunge eller katt är ett roligt sätt att knyta an, så börja långsamt. Om du ger det tillräckligt med tid kommer du att upptäcka att klickerträning är en givande upplevelse för er båda.

 

Relaterade artiklar

 • Katt och spädbarn

  Hur kommer din katt att reagera till en nykomling i huset och hur kan du försäkra dig om att din katt och ditt spädbarn kommer överens? Veterinären och beteendevetaren Francesca Riccomini ger råd om hur du förbereder din katt på tillökning.
 • Dela säng med din katt: åtgärder för framgång

  Din katts personlighet är förmodligen den viktigaste faktorn som avgör om det kommer att fungera att människa och katt sover tillsammans.
 • Steg för kommandoträning av din kattunge

  Även om katter har ett rykte om sig att vara självständiga, så betyder din kattunges nyfikenhet och intelligens att den kan lära sig några enkla kommandon.
 • Using Positive Reinforcement when Training Your Kitten

  Food rewards, like a few kibbles of Science Diet® cat food should be given for using the litter box or scratching post, playing with toys and being relaxed when you handle her.

Relaterade produkter