Slädhundar En fantastisk historia om styrka och skönhet

Skriven av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

När vädret blir kallare och kallare, kryper en del människor ihop i en boll i soffan med en brasa och en varm kopp choklad, men för slädhundsteam är det dags att gå!

I många delar av världen innebär svalare temperaturer att snön är nära förestående, en tid på året då man vill stanna inomhus och övervintra tills vårens blåa fågel kommer och ropar på oss. Men för slädhundar och de som arbetar med dem har den hektiska säsongen (och det roliga!) bara börjat.

Mush!

Bilden av hundar som åker släde på snö ger upphov till pittoreska scener med höga, flockade vintergröna träd och glittrande öppna fält, men missta dig inte: dessa kraftfulla hundar arbetar hårt och älskar det de gör!

Two sled dogs in the snowy mountainsTwo sled dogs in the snowy mountainstwo-sled-dogs-in-snowy-mountains

När allt kommer omkring följer de här valparna sina instinkter att springa långa sträckor och dra tunga laster. De börjar sin träning som valpar och när de är unga hundar springer de med de stora hundarna för att utveckla sina sociala färdigheter och lära sig kommandon från sin musher, säger PetMD.

Vad är en musher och vad gör han eller hon? Ordet "mush" kommer från det franska ordet marche, som betyder "marsch" Musher är alltså den person som styr hundspannet. Ibland springer musherna tillsammans med sina hundar vid vissa tillfällen under loppet, men det måste finnas en annan musher på plats för att styra släden.

Enligt National Geographic är den mest populära slädhundsrasen inte Siberian husky eller Alaskan malamute, två vanliga raser som förknippas med slädkörning. Den mest populära slädhundsrasen är Alaskan husky, en "mutt"-ras som är känd för sin styrka och uthållighet. Slädhundar väger vanligtvis mellan och kilo och kan dra dubbla sin kroppsvikt eller mer.

Vad gör en bra slädhund till en bra slädhund?

Musherna väljer slädhundar utifrån bland annat deras storlek, vikt, päls och förmåga att samarbeta med andra. Hundar i slädhundslag är utmärkta idrottare, smala och muskulösa och har sunda matvanor. Det finns ingen gräns för hur många hundar som kan dra en släde, så beroende på uppgiften kan en musher ha allt från två till tre hundar för ett mindre jobb, till exempel för att transportera förnödenheter, upp till tolv eller sexton valpar.

Alaskan Husky sled dog harnessed to other dogs.Alaskan Husky sled dog harnessed to other dogs.alaskan-husky-dog-sled-teamFör att skydda sig i kallt klimat använder slädhunden sin tjocka underpäls för att få värme och bär stövlar för att skydda sina känsliga tassar. Innan en hund får springa lopp (t.ex. det berömda långdistansloppet Iditarod, som äger rum i Alaska varje år, eller Yukon Quest) och utföra andra uppgifter än lopp, genomgår varje hund en grundlig medicinsk undersökning för att säkerställa att den kan arbeta säkert.

Medlemmar i teamet

Varje hund har en viktig roll i laget, vilket framgår av dess position i raden. Vanligtvis är hundarna satta tillsammans i två parallella rader med ledarhunden i täten som anger takten för hela laget. Med ett skarpt luktsinne och överlägsen intelligens leder han spåret. Därefter kommer gunghundarna. De bär laget genom svängar och leder laghundarna, de hundar som utgör den största delen av flocken. Laghundarna placeras i mitten på grundval av sin kraft och styrka. Direkt framför musherna och fäst vid släden finns hälarna. Dessa hundar är de starkaste i flocken och de mest lugna i stressiga situationer. Klackhundar är de smidigaste löparna för att inte tippa över släden i snäva svängar.

Profile of sled dog smiling with tongue out.Profile of sled dog smiling with tongue out.profile-pic-of-sled-dog

Valparna spelar en viktig roll även utanför tävlingarna. I Denali National Park & Reserve i Alaska finns en kennel med cirka 35 hundar som hjälper till att skydda och förvalta parkens två miljoner hektar vildmark. Dessa fantastiska hundar bär personal till avlägsna områden som inte är tillgängliga med motorfordon för att bland annat leverera förnödenheter. Slädhundarna är väl omhändertagna i en toppmodern kennel som tillåter besökare. Så om du tar dig hela vägen norrut till Alaska kan du själv se hur majestätiska, starka och vackra de är!

Slädhundens historia

Slädhundar spelade en viktig roll när Alaskas gränsland koloniserades eftersom de kunde klara av de kalla temperaturer som krävdes för att klara av den långa vandringen genom den öppna vildmarken. US Bureau of Land Management nämner att nybyggarna använde fordon som liknade kajaker med skidliknande löparbanor på botten som drogs av dessa fantastiska arbetshundar för att hjälpa till att transportera varor och människor över landet. På den tiden var hundarna större än dagens mer slanka och seniga motsvarigheter, som är mer avlade för tävlingar än för att dra. De är en viktig del av Alaskas och Yukon Territorys bosättningshistoria. Även om de inte utför samma uppgifter som deras förfäder gjorde, är dagens slädhundar en magnifik uppvisning av kraft, skönhet och smidighet som utför det jobb de älskar att göra.

På grund av den tillit och det tålamod som krävs för att bygga upp ett partnerskap utvecklas en mycket speciell relation mellan en musher och hans eller hennes hundspann, en relation som bygger på ömsesidigt förtroende, kärlek, förståelse och respekt. Om du någonsin har turen att få uppleva dessa hundar i arbete, missa inte det, du kommer att bli glad över att du gjorde det.

Kort om skribenten

Christine O'Brien

Christine O'Brien

 

Christine O'Brien är författare, mamma, före detta engelskprofessor och en gammal djurförälder med två ryska blå katter som styr huset. Hennes arbete publiceras också i Fit Pregnancy, What to Expect Word of Mom och Care.com, där hon skriver om husdjur och familjeliv. Hitta och följ henne på Instagram och Twitter @brovelliobrien

 

Relaterade artiklar

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Large Breed with Lamb and Rice är sammansatt för optimalt bevarande av leder och muskelmassa, för stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter, glukosamin och kondroitin från naturliga källor.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature är framtagen för att främja munhälsa, hälsosam hud och hälsosam matsmältning hos hundar av små raser. Med höga nivåer kliniskt bevisade antioxidanter och naturliga ingredienser, med tillsatta vitaminer och mineraler. <br></p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpfoder med Kyckling

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken är sammansatt för en hälsosam tillväxt av skelettet hos valpar av stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala mineralnivåer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p>SciencePlan™ Perfect Weight har en unik blandning av ingredienser och lågt fettinnehåll. Sammansatt för att hjälpa din hund att uppnå hälsosam vikt för ett längre liv. </p>