Brittisk korthår – information och temperament

Brittisk korthår är en lekfull, tillgiven katt som är mycket lojal och ett bra sällskap för ensamstående människor.


Brittisk korthår i korthet
The British Shorthair Cat Breed

Det är viktigt att borsta brittisk korthår dagligen, särskilt under årstidsväxlingarna när pälsen blir tjockare eller tunnare.

Vikt:

Hane: stor: > 5 kg 

Hona: stor: > 5 kg

Ögonfärg:

blå, koppar, guldbrun, olikfärgade ögon

Typiskt för rasen

Livslängd: 7–12 år

Tendens till pälsfällning: måttlig

Päls

Längd: kort, medellång

Kännetecken: rak

Färger: vit, blå, svart, creme, röd, brun, silver, cameo (en färg som går över till rosa-gul-vit), cremeblå, sköldpaddsfärgad, torbie (sköldpaddsfärgad tabby), smoke (silverfärgat i botten och mörkare i topparna), shaded

Mönster: enfärgat, sköldpaddsfärgat, tvåfärgat, trefärgat/kalikå, tabby (ett marmorerat mönster), smoke (silverfärgat i botten och mörkare i topparna), shaded

Mindre allergen: nej

Allmänna pälsvårdsbehov: måttliga, höga

Godkänd som ras av

följande kattorganisationer: 

CFA (Cat Fanciers' Association), ACFA (American Cat Fanciers' Association), FIFe (Fédération Internationale Féline) TICA (The International Cat Association) 

Förekomst: ganska vanligBrittisk korthår är en medelstor till stor katt och den är mycket kraftfull. Den är mycket muskulös och har en kraftig benstomme. Den ser rund och tjock ut.

Då den är en kraftfull katt bör hela katten vara väl utvecklad. Brittisk korthår har en bred bröstkorg, muskulös nacke, starka käkar och väl utvecklad nos. Benen är tjocka och starka. Rasen ser ut som den ursprungligen var ämnad för, en katt som skulle hålla gnagare borta från ladan och huset.

Brittens päls är tjock och tät. Den blir mycket längre och tjockare under vintern. Pälsens struktur är ganska hård, eftersom den är avsedd att skydda katten.

När du lyfter upp en britt bör du alltid hålla den under bakdelen, så att den får något att stödja sig mot. Man bör inte dra baken mot magen eftersom detta kan få dem att känna sig obekväma och osäkra.

Temperament:

Brittisk korthår är en mycket trevlig katt att ha som sällskap. Den är lättsam och stillsam. Britten är en mycket lojal, kärleksfull katt och den kommer att fästa sig vid alla sina familjemedlemmar.

Fastän britten älskar att leka, behöver den inte uppmärksamhet hela tiden. Om den känner för att leka, kommer den att hitta någon och ta med en leksak till den personen. Britten är också bra på att leka själv och är därför ett bra sällskap för ensamstående människor.

Att leva med:

Brittisk korthår är en tjock, muskulös katt, så det är viktigt att hålla noga koll på vad den äter. Trots sin kraftiga benstomme och muskler är det bra att man ser till att den håller vikten och inte tappar formen. Den måste få tillräckligt med motion. Interaktiva lekar kan vara nödvändigt för att hålla rasen i god form.

Britten leker när den vill leka och hittar en leksak eller skapar en av allt som den kan hitta om det inte finns några kattleksaker till hands.

Det är viktigt att borsta brittisk korthår dagligen, särskilt under årstidsväxlingarna när pälsen blir tjockare eller tunnare. Till och med denna korthåriga katt kan få tovor i pälsen om den inte borstas regelbundet.

Britten tål att vara ensam. Den är tillgiven men sover också gärna i solen. Britten är en lättskött katt och är ett härligt, tyst sällskap.

Foder- & nutritionsbehov:

Vilket foder passar bäst till Brittisk korthår? Brittisk korthår är en mellanstor till stor katt som kännetecknas av att vara muskulös och stark. Hill's Science Plan Adult kattfoder är speciellt utvecklat för att ge vuxna katter, inklusive Brittisk korthår, den energi de behöver genom sina vuxna år. Fodret är bl.a. tillverkat med högkvalitativa proteiner samt essentiellt taurin som bidrar till hjärthälsa och muskeluppbyggnad hos Brittisk Korthår.  Läs mer här. Då Brittisk korthår är en kompakt och muskulös katt är det viktigt att hålla koll på dess foderintag och vikt, särskilt vid eventuell kastrering. Hill's Science Plan Sterilised Cat Young Adult kattfoder är kliniskt bevisad till att hjälpa katter med att hålla sig slanka och aktiva. Läs mer här. En annan viktig faktor som bidrar till din katts hälsa är vätskeintaget. Många katter får inte i sig den vätska de behöver, vilket kan orsaka bl.a. urinvägsbesvär. Det finns flera saker du kan göra för att din katt ska få i sig mer vätska, det kan t.ex. vara en bra idé att servera vatten i en bred skål, så att din katts morrhår inte går emot kanten, eller erbjuda vatten via en vattenfontän. Utöver att göra det enklare för din katt att dricka vatten kan du också smyga in lite extra vätska med hjälp av fodret. Våtfoder av hög kvalitet är lika viktig för din katts hälsa som torrfoder. Hill’s foder är tillverkat med ett optimerat urval av naturliga ingredienser för att ge katter precis vad de behöver i alla livsstadier. Vill du läsa mer om våra kattfoder kan du trycka här.

Historik:

Fast den brittiska korthåren ursprungligen kom från de brittiska bondgårdarna och gatorna, anses den också vara den främsta katten bland kattvännerna. "Fadern" till denna ras är Harrison Wier som anses vara den första professionella kattuppfödaren. I kattvännernas historia är han känd som "fadern till kattvännerna". Han var inte bara den första professionella uppfödaren, utan också den som bestämde reglerna för den första kattutställningen som hölls i Storbritannien år 1871.

Som om detta inte var nog, tog Harrison en oansenlig brittisk gatukatt och förvandlade den, genom ett intensivt avelsprogram, till den en ras med stamtavla som han döpte till brittisk. Britterna förälskade sig i sin nya ras som nu hade en stamtavla. När persern gjorde sitt intåg i Storbritannien puttade den tillfälligt ner britten från att vara den populäraste rasen. Under andra världskriget, precis som i det första, minskade brittisk korthår markant i antal, men den dök alltid upp igen bland de populäraste. Idag är brittisk korthår en godkänd ras i register runt om i världen. Under en tid var den känd som brittisk blå men eftersom den finns i flera olika färger kallas den antingen britt eller brittisk korthår.

Relaterade artiklar om hund- och kattskötsel