Rengöring av hundens tassar: Tips för att lyckas

Skriven av Erin Ollila
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Du vet att din hund behöver skötas om regelbundet, men visste du att rengöring av hundens tassar är en viktig del av skötselrutinen?

När ni är ute på promenad eller leker i trädgården utsätts hundens tassar för sträva ytor, vått underlag, smuts och skräp. De bedårande små trampdynorna på hundens tassar hjälper till att skydda dem mot stötar, extrema temperaturer och ojämn terräng, men det är ändå viktigt att hålla hundens tassar i toppskick. Om rengöring av tassarna inte redan är en del av din hundvård kan du komma igång med hjälp av nedanstående tips.

Hur ofta ska man rengöra hundens tassar?

Till skillnad från att bada din hund, som UK Kennel Club rekommenderar att du gör varannan månad, finns det inga specifika riktlinjer för hur ofta du ska rengöra tassarna. Men du bör överväga att kontrollera hundens tassar regelbundet. Beroende på motionsnivå och årstid (heta somrar och hårda vintrar kan vara tuffa för hundens tassar), kan du justera schemat så att det anpassas efter hundens behov. Om du till exempel ofta tar med din hund på långa vandringar kan du behöva kontrollera och tvätta tassarna efter varje promenad. Å andra sidan kan en hund som tillbringar större delen av sin tid inomhus och bara går på lätta promenader i kvarteret bara behöva rengöras när vädret är dåligt och tassarna blir smutsiga eller blöta.

Närbild av en beaglevalps tass.

Förberedelser inför rengöringen av hundtassarna

Det händer ofta att skräp fastnar mellan trampdynorna eller i klorna, så det är viktigt att kontrollera hundens tassar innan du tvättar dem. 

Leta efter allt som inte hör hemma på tassarna, t.ex. taggar, växter och fästingar eller små glasbitar, snäckor eller annat smått och gott. Du ska också leta efter stickor eller annat som sitter fast i hundens klor eller trampdynor. Om du hittar något, avlägsna det försiktigt.

Om du har en medel- eller långhårig hund kan du ta en stund och trimma håret på tassarnas undersida, men detta förhindrar att tovor bildas, hindrar smuts från att fastna och gör att hundens tassar håller sig rena. Håret ska vara i höjd med trampdynorna, inte längre än så.

Rengöring av hundens tassar ovanpå och undertill

Om du har badat din hund innan är det enkelt att rengöra tassarna. När du har kontrollerat hundens tassar och trimmat håret så ska du blöta tassarna och löddra dem med ett milt hundschampo och sedan skölja av dem. Glöm inte att ha en handduk i närheten för att torka tassarna så att hunden inte halkar eller lämnar våta tassavtryck i hemmet.

Om du vill göra en rutinmässig rengöring av hundtassarna efter en snabb promenad är det bara att försiktigt torka tassarna med en tvättlapp och lite vatten. Om du vill använda våtservetter rekommenderar tidningen Dogs Monthly att du endast använder våtservetter som är oparfymerade och tillverkade av naturliga ingredienser, utan alkohol eller starka kemiska preparat. För att vara på den säkra sidan kan du välja våtservetter som är speciellt gjorda för hundar eller be din veterinär om en rekommendation. 

Glöm inte att klippa hundens klor och sporrar (de extra klorna på sidorna av tassarna) om det behövs. Klorna ska sluta strax innan de rör vid marken och det ska inte höras klickljud när hunden går omkring. Animal Trust varnar för att det kan vara svårt att klippa hundens klor på rätt sätt, så om du inte känner dig bekväm med att göra det själv, be en professionell hundtrimmare eller din veterinär att göra det vid nästa besök.

Att rengöra hundens tassar är bara en liten del av att vara hundägare, men det är också ett utmärkt tillfälle att knyta an till hunden och påminna den om att du alltid kommer att finnas där för att ta hand om den.

Kort om skribenten

Erin Ollila

Erin Ollila tror på ordens kraft och hur ett budskap kan upplysa - och till och med förändra - målgruppen. Hennes texter finns överallt på internet och i tryckt form, texterna omfattar intervjuer, spökskrivande, blogginlägg och kreativ sakprosa. Erin är en SEO-nörd och allt som har med sociala medier att göra. Hon tog en masterexamen (M.F.A) vid Fairfield University i kreativt skrivande. Kontakta henne på Twitter @ReinventingErin eller läs mer om henne på http://erinollila.com.


Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Relaterade artiklar

Relaterade produkter