Klippa hundens klor för hundpedikyr

Published by
Minuter läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Undrar du hur man ska göra för att klippa hundens klor? I så fall ska du veta att det finns många hundägare som är nyfikna på samma sak. Oavsett om du precis skaffat din första hund eller om du oroar dig över om du har gjort rätt hittills är det viktigt att lära dig att klippa hundens klor på rätt sätt.

Vad är fördelarna med att klippa hundens klor själv?

Innan du försöker klippa hundens klor bör du ägna lite tid åt att förstå varför man ska klippa dem till att börja med. Till skillnad från pedikyr som människor får, när naglarna klipps och poleras och man också får fotmassage, görs hundpedikyr för att nageln, dvs. klon, inte ska växa sig för lång. En klo som växt sig alltför lång kan sätta igång många hälsoproblem. Tänk på vad som händer när en lång klo rör vid marken varje gång hunden tar ett steg: det blir ett tryck bakåt mot hundens senor, vilket ger ett obekvämt tryck när den går, enligt amerikanska kennelklubben. Med tiden kan detta skapa belastningsproblem som inte bara drabbar hundens fot utan också viktfördelningen – som i sin tur påverkar många andra leder och muskler i kroppen.

Långa klor kan också dela sig, vilket innebär smärta för hunden. Dessutom kan klor som delat sig inte alltid fixas genom att bara klippas. Att klippa dem mer kan göra att de öppnar sig ännu längre och du kan behöva gå till veterinären. Slutligen, under extrema förhållanden, kan klor som blivit för långa växa in i trampdynan. Detta händer ofta för äldre eller misskötta hundar som redan lider av smärta på grund av alltför långa klor, vilket leder till att de undviker att gå på hårda ytor.

A beautician treats Shibu Inu dogs nails with a nail file

Verktyg du behöver för hundpedikyr

Det är faktiskt ganska enkelt att lära sig hur man klipper hundens klor, om man använder rätt verktyg. Det bästa är att du behöver mycket lite för att lyckas. Allt du behöver är en klotång, blodstillande pulver, godis och möjligen en person som hjälper till. Och glöm inte att bjuda in hunden till den stora händelsen.

1. Klotång

Det första och möjligen viktigaste verktyget du behöver är en klotång. Det finns några olika varianter att köpa, inklusive giljotin-, tång- och saxliknande klippverktyg. (Låt inte namnen skrämma dig.) Be hundtrimmaren eller veterinären om råd kring vilken klotång de rekommenderar för just din hund. Klippverktyg med giljotinskär fungerar oftast bäst för små hundar, och klippverktyg som liknar tänger eller saxar är bättre för stora hundar. Men det verktyg som du är mest bekväm med att använda är det som kommer att fungera bäst.

Kloslipar är ett annat alternativ om du hellre filar ner klon istället för att klippa. Eftersom bara en liten del av klon försvinner åt gången med en slip kan det vara säkrare än en klotång för att undvika att klippa i hundens pulpa (det känsliga blodkärlet under klon). Men slipar låter ofta högt, vilket får hundar att känna oro och bli rädda för verktyget. Det tar också mycket längre tid att bli färdig, så hunden måste ha tålamod.

2. Blodstillande pulver

Om du klipper av för mycket på hundens klo kan det börja blöda, vilket ger en mycket stökig och obekväm situation. Styptiskt pulver, eller något annat blodstillande ämne som veterinären rekommenderar, stoppar blödningen så snabbt som möjligt. Kom ihåg att det blodstillande pulvret bara ska användas om hunden blöder för att du klippt för nära.

3. Godbitar

Belöna positivt beteende så blir kloklippningen något positivt för både hunden och för dig. Godbitar hjälper unga eller oroliga hundar som inte fått sina klor klippta så många gånger förut. Kom bara ihåg att välja hälsosamma godbitar och ge beröm i en positiv och glad ton.

4. En medhjälpare

Det är inte nödvändigt att ha en medhjälpare för uppgiften, men det kan vara till hjälp om du har en vän eller familjemedlem som kan hålla hunden medan du klipper klorna. Och om du är för nervös eller har haft problem tidigare kanske du vill lämna jobbet åt hundtrimmaren eller veterinären. Se bara till att boka regelbundna besök så att hunden inte känner obehag mellan klippningarna.

Men om du känner dig redo kan du klippa hundens klor helt själv.

Focus on chocolate lab's underside of his feet.

Hur du klipper hundens klor på rätt sätt

En hundpedikyr är egentligen en ganska enkel process. Lyft och vinkla hundens tass så att du kan hålla tassen och placera klotången (eller slipen) på överskottsbiten av klon. Börja sedan i liten skala. Klipp av små bitar tills du tycker att tillräckligt har klippts bort. Var försiktig för att undvika pulpan. På en vit klo bör du kunna se en lite rosaaktig skugga där pulpan är, när du tittar från sidan. Det är svårare med en svart klo. Om du kan se en liten svart prick när du tittar rakt på klippytan ska du inte klippa mer. Det är troligen pulpan du ser direkt bakom pricken.

Men om du oroar dig för att klippa hundens klor efter att ha läst de här instruktionerna kan du ta med hunden till hundtrimmaren eller veterinären för att få instruktioner av dem. Dessa proffs kommer att kunna visa dig samma tekniker i praktiken och göra dig säkrare på att du kan genomföra processen själv nästa gång.

Och glöm inte sporren. Eftersom dessa klor sitter på insidan av tassen går de inte emot marken på samma sätt som de andra klorna, enligt Washington State University College of Veterinary Medicine. Faktum är att sporrskador är mycket vanliga och att klippa dem hjälper till att undvika problem. Klipp dem på samma sätt som du gjorde med de andra klorna, men håll ett extra öga på dem eftersom de kan behöva klippas oftare.

Nu när du vet hur du klipper hundens klor undrar du kanske hur långa (eller hur korta!) de ska vara när de har klippts. Det är omöjligt att ange en exakt längd som klorna ska vara, eftersom hundar kan vara av alla möjliga storlekar, men det bästa tecknet på att klon är rätt längd är att den inte går emot golvet när tassen är nere. Om du kan höra ”klick-klick-klick” när vovven går fram till dig behöver klorna troligen klippas.

Contributor Bio

Erin Ollila

Erin Ollila tror på ordets makt och hur ett budskap kan upplysa – och även omvända – den avsedda målgruppen. Hennes texter finns överallt på internet och i tryck, och inkluderar intervjuer, spökskrivna texter, blogginlägg och kreativ icke-fiktion. Erik är duktig på SEO och allt som handlar om sociala medier. Hon har en M.F.A. i kreativt skrivande från Fairfield University. Kontakta henne på Twitter @ReinventingErin eller läs mer om henne på http://erinollila.com.

RELATERADE ARTIKLAR

RELATERADE PRODUKTER

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Large Breed with Lamb and Rice är sammansatt för optimalt bevarande av leder och muskelmassa, för stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter, glukosamin och kondroitin från naturliga källor.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature är framtagen för att främja munhälsa, hälsosam hud och hälsosam matsmältning hos hundar av små raser. Med höga nivåer kliniskt bevisade antioxidanter och naturliga ingredienser, med tillsatta vitaminer och mineraler. <br></p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpfoder med Kyckling

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken är sammansatt för en hälsosam tillväxt av skelettet hos valpar av stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala mineralnivåer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p>SciencePlan™ Perfect Weight har en unik blandning av ingredienser och lågt fettinnehåll. Sammansatt för att hjälpa din hund att uppnå hälsosam vikt för ett längre liv. </p>