Vad kan jag ge min hund mot smärta?

Published by
min read

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Om du någonsin har sett din hund halta eller hört honom gnälla eller gny från uppenbar smärta och obehag, så har du med stor sannolikhet också frågat dig själv ”Vad kan jag ge min hund mot smärta?” Du kanske till och med har varit frestad att ge din hund dina egna värktabletter. Är det en bra idé däremot? Fortsätt läsa för att lära dig om varför tabletter kan göra saker värre.

Fråga: Är det säkert att ge värktabletter till min hund?

Smooth Fox Terrier dog on couch under blanket and looking sad lonely.Svar: I den stora majoriteten av fallen så är svaret nej. Receptfria läkemedel som vi normalt använder för smärta faller generellt inom två kategorier: Den första är s.k. NSAIDs(Non Steroidal Anti Inflammatory Drugs) – icke steroida, antiinflamatoriska läkemedel som inkluderar bl.a. ibuprofen & naproxen. Den andra typen är paracetamol som finns i läkemedel mot förkylning & influensa.

NSAID reducerar smärtorsakande inflammationer och genom att förhindra enzymet cyklooxygenas, som ansvarar för produktionen av inflammation-orsakande prostaglandin. Dock är prostaglandin nödvändigt i viss mängd för att upprätthålla viktiga kroppsfunktioner som t.ex.blodflödet genom njurarna och blodkoaguleringen. Så om för mycket prostaglandinproduktion förhindras, så kan effekterna på din hund bli förödande.

När det gäller paracetamol, som minskar smärta utan att minska inflammation, så är det inte mycket man vet om exakt det fungerar. En sak är dock klar: Det kan skada levern och njurarna hos hundar om de får i sig toxiska mängder.

Fråga: Varför är dessa läkemedel skadliga för hundar?

Svar:Det finns många olika orsaker till varför det kan vara farligt att administrera humana smärtstillande läkemedel till din hund. T.ex. kan det vara svårt att uppmäta en korrekt dos och stor risk för överdosering av din hund. Dessutom är vissa hundar känsliga mot NSAID, så även rätt dosering kan förorsaka problem. Risken förstärks också av andra läkemedel (te.x kortikosteorider) som din hund kanske tar, samt vissa tillstånd, såsom gastrointestinala problem, lever eller njursjukdomar.

Fråga: Vad kan hända om jag ger min hund en av dessa typer av mediciner?

Svar: Om din hund får en överdos på värktabletter för människor, eller är känslig mot sådanna, kan resultatet inkludera kräkningar, diarré, blod i avföringen, nedsatt aptit, njur och leverskada, svikt och i värsta fall död.

Fråga: Finns det undantag då jag ska ge min hund en värktablett? I vissa fall kan din veterinär rekommendera dig att ge låga doser till din hund för smärtan. I sådana fall ska du vara jättenoga med att följa din veterinärs instruktioner och bara ge the lägsta effektiva dosen över en korttidsperiod, enligt Dogster. Men det är viktigt att poängtera att värktabletter endast ska ges när en veterinär övervakar situationen.

Fråga: Vad kan jag ge min hund för smärta?

Svar: Medan värktabletter för människor endast skall användas för människor, så finns det flera smärtstillande läkemedel specifikt framtagna för att hjälpa din hund att hantera smärtan. Smärtstillande för hundar som te.x cartrophen, previcox & metacam är receptbelagda och kan vid behov föreskrivas av din veterinär.

Contributor Bio

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus Ingen vill se sin hund i smärtor och instinkten att ge lindring så snabbt som möjligt kan vara svår att motstå. Men det bästa för hundens smärta är att höra av dig till din veterinär, som vet hur du bäst & säkrast ska hantera din fyrbenta väns smärta.

Relaterade artiklar

 • Hur foderallergier kan påverka din hund

  Dogs running Lär dig mer om varningssignaler, symtom och behandling av foderintolerans och foderallergier hos hundar och hur din hund kan påverkas.
 • Hudproblem hos hundar

  Dogs running Lär dig mer om varningstecken, symptom och behandlingar av allergisk eksem (dermatit) och andra hudåkommor hos hundar.
 • Är din hund i bra form?

  Dogs running Hur vet du om din hund är överviktig? Veterinären kommer att väga din hund vid de regelbundna kontrollerna. Mellan kontrollerna ska du lägga händerna på revbenen, är det svårt eller rent av omöjligt att känna dem? Om så är fallet är din hund sannolikt överviktig.
 • Artrit hos hundar: Vad du behöver veta

  Dogs running Lär dig mer om varningssignaler, orsaker, symtom och behandling av artrit och ledvärk hos hundar och varför ditt husdjur behöver en balanserad kost.

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Large Breed with Lamb and Rice är sammansatt för optimalt bevarande av leder och muskelmassa, för stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter, glukosamin och kondroitin från naturliga källor.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniature är framtagen för att främja munhälsa, hälsosam hud och hälsosam matsmältning hos hundar av små raser. Med höga nivåer kliniskt bevisade antioxidanter och naturliga ingredienser, med tillsatta vitaminer och mineraler. <br></p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpfoder med Kyckling

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken är sammansatt för en hälsosam tillväxt av skelettet hos valpar av stora hundraser. Med kliniskt bevisade antioxidanter och optimala mineralnivåer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Small & Mini Adult Hundfoder med Kyckling

  <p>SciencePlan™ Perfect Weight har en unik blandning av ingredienser och lågt fettinnehåll. Sammansatt för att hjälpa din hund att uppnå hälsosam vikt för ett längre liv. </p>