Träna två valpar: Hur man lyckas

Skriven av
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

En ny hund är tillräckligt utmanande för de flesta djurföräldrar och därför rekommenderar inte experter att adoptera två valpar samtidigt. Men om du redan har tagit hem två valpar kan du göra det hela dubbelt så roligt med rätt träning och socialiseringsteknik.

Är du redo att ta reda på hur man tränar två hundar samtidigt? Lär dig hur det går till här.

Träna två valpar: Vad kan gå fel?

Det är utan tvekan svårare att adoptera två valpar samtidigt. Men genom att förstå och förutse utmaningarna i förväg kan ägare träna och socialisera båda hundarna och göra de till fantastiska husdjur.

Förutom de praktiska sakerna att överväga när man adopterar två valpar (hur dyr veterinärvården kommer att bli, om du har plats osv.) innebär även deras uppfostran några särskilda utmaningar:

 • Det är troligare att två valpar knyter an till varandra än till sin nya familj.

 • Valpar som adopteras tillsammans kan vara oroliga eller ängsliga när de skiljs från sin familj.

 • Hundar är individer, så varje valp lär och tränar i sin egen takt.

One husky kissing another while sitting outside.

Träningsstrategier

Om du har adopterat två valpar finns det åtgärder som du kan vidta för att förebygga beteendeproblem och hjälpa till att träna flera hundar samtidigt. Många av dessa förslag innebär att valparna ska tillbringa tid på egen hand:

 • Placera hundarna i separata burar under natten. Burträning hjälper till med säkerhet, skadekontroll, rumsrenhet och resor. Dina nya valpar ska placeras i separata burar och hållas tillräckligt nära för att du ska kunna höra dem på natten om de behöver dig.

 • Träna dem enskilt. När du tränar två valpar ska hundarna gå separata träningskurser. Om du tränar dina hundar hemma ska du träna en hund i taget medan den andra är tillsammans med en annan familjemedlem i ett separat rum eller har en matleksak som håller den sysselsatt. Du kan också låta valparna gå med ett långt, bekvämt koppel utomhus för att de ska vänja sig vid att se varandra få uppmärksamhet.

 • Umgås och lek med dem var för sig. Detta gör valpen mer självständig och låter den mer blyga hunden leka utan att konkurrera om din uppmärksamhet. Du kan försöka ta med en valp i taget på en kortare utflykt eller till en valpsäker vän.

 • Gå ut och gå med en valp i taget. Ge varje hund din odelade uppmärksamhet under den dagliga promenaden. Om valparna alltid går på promenad tillsammans (även om de går med två olika ägare) kommer den mindre självsäkra valpen att förlita sig på den andra hundens närvaro för känns sig självsäker och trygg. Detta ger också valparna möjligheten att sniffa och möta andra hundar på sitt eget sätt.

Detta är inte ett sätt att hålla dessa två potentiella bästa vänner åtskilda. Du ger dem snarare eget utrymme att vara sig själva och utvecklas till välanpassade vuxna hundar. När du börjar förstå deras självständiga personligheter mer och de verkar ha funnit sig själva kan du börja införa fler gruppaktiviteter och låta dem träna tillsammans. Se bara till att varje hund får sin del av kärleken och uppmärksamheten, så att din uppmärksamhet inte blir en bristvara som utlöser bråk eller allvarligare slagsmål. När du tränar två valpar är det mycket viktigt att se till att båda får lika mycket uppmärksamhet.

En lycklig hundhistoria

Innan du adopterar en ny lurvig vän bör du alltid överväga hur mycket tid och pengar som kommer krävas för att ta hand om den. Detta är ännu viktigare om du tar hem två! Om du bestämmer dig för att satsa på två hundar är nyckeln till framgång att behandla dem som individuella personligheter, att träna dem ordentligt och att umgås med andra människor och hundar. Genom att ta dessa steg kan du anpassa hundarna till din livsstil och skapa en grund som hjälper dina nya valpar att leva ett lyckligt och välanpassat liv som de nyaste medlemmarna i din familj.

Kort om skribenten

Kara Murphy

Kara Murphy

Kara Murphy är en frilansskribent och husdjursägare som bor i Erie i Pennsylvania. Hon har en goldendoodle som heter Maddie.

 

Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA och dr. Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

Relaterade artiklar

 • Hjälp din valp socialisera

  Social anpassning. Det låter som ett invecklat och viktigt uttryck. Det är det också, när det gäller din valp som ska växa upp till en vänlig, vuxen hund som ska leva livet fullt ut.
 • Några grundregler

  Allteftersom valpen blir större, ökar behovet av självhävdelse. Valpar väljer ofta matplatsen som slagfält. Men det är ett misstag att låta dig styras av valpen. Du måste visa att du inte ger efter för alla krav.
 • Flockledaren - din valp eller du?

  Hundar är flockdjur som behöver en ledare. I det här sammanhanget är det du som är flockledaren. Genom att etablera vissa regler i ett tidigt skede, hjälper du valpen att känna sig trygg och skapar ett band mellan er. Du måste få valpen att förstå att du och din familj står högst i rangordningen. Du kan etablera rangordningen med hjälp av några enkla regler:
 • Tidig träning

  Ingen kan bortse från att små valpar är söta och goa, men om de ska utvecklas till sociala och glada hundar behöver de dresseras. Valpar lär sig mycket snabbt, och därför att det viktigt att lära den rätt beteende redan från början.

Relaterade produkter