Bör du ge din katt bröd?

Publicerad av Christine O'Brien
minuters läsning

Hitta mat som passar ditt husdjurs behov

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

En skiva varmt bröd är en godbit för många djurägare, men bör man dela den med sin kattvän? Kan katter äta bröd eller är bröd dåligt för katter? Innan du ger ditt husdjur en del av din smörgås eller baguette, här är vad du behöver veta om katter och bröd.

Kan katter äta bröd?

Precis som med många livsmedel för människor är små mängder bakat bröd i allmänhet okej för katter att äta med måtta. Katter bör inte äta bröd regelbundet utan hellre spara det som en godbit då och då.

Det finns inget i bakat bröd som är dåligt för din katt, men det bör konsumeras med måtta. Även om bröd, särskilt fullkornsbröd, är en bra källa till näringsämnen som vitaminer, mineraler, fibrer och kolhydrater, är det inte bra för katten att äta för mycket av det, särskilt inte om brödet är väldigt raffinerat. Som referens kan nämnas att en skiva vitt bröd innehåller en femtedel av alla kalorier som en genomsnittlig katt behöver under en dag. Även om två brödskivor knappt kan tillfredsställa din aptit är det alldeles för mycket för din kattvän.

Bröd kan vara till nytta om du måste ge din katt medicin oralt. Du kanske kan gömma ett piller i ett mjukt bröd eller till och med spruta flytande medicin på det. Men din katt kanske inte faller för detta trick. Många katter undviker mat med läkemedel på grund av den bittra smaken. Djursjukhuset rekommenderar att du kanske har bättre tur med kattmat på burk, men om din katt tycker om en god bit bröd kan du välja den vägen.

Är bröd dåligt för katter?

Nu när vi vet att svaret på frågan om katter kan äta bröd är "ja, med måtta", kommer vi till nästa fråga: "Är bröd farligt för katter? Vissa sorter av bakat bröd är säkrare för katter än andra. En bra tumregel är att ju mindre raffinerat det bakade brödet är, desto bättre är det förmodligen för din katt.

World Small Animal Veterinary Association betonar att det som är säkert för människor kan vara giftigt för djur - och bröd är inget undantag. Om bakat bröd är smaksatt med tomat, lök eller vitlök bör brödet betraktas som ett av de giftiga livsmedlen för katter. Undvik också örter och kryddor om du inte kan bekräfta att de är säkra för katter. Det är alltid en bra idé att rådgöra med din veterinär innan du ger din katt mat anpassad för människor.

I den här artikeln har du kanske lagt märke till hänvisningen till "bakat" bröd. Detta är för att klargöra att även om det vanligaste bakade brödet inte är ett farligt livsmedel för katter, utgör bröddeg, som innehåller aktiv jäst, en betydande risk för kattens hälsa.

Jäst

Rå deg - vilken typ av jästdeg som helst, inte bara bröd - kan expandera i din katt, precis som den gör på diskbänken, och leda till en utspänd mage och kraftig uppblåsthet. I sällsynta fall krävs en operation för att avlägsna degmassan. Dessutom, som The Kennel Club påpekar, "kan jästen som förökar sig börja producera alkohol", vilket kan orsaka allvarliga problem för ditt husdjur.

Blåögd himalaykatt kikar över bordskanten på en bit bröd

Om din katt äter rå jäst kan den dessutom bli berusad. Det kallas också för alkoholförgiftning och uppstår eftersom "jäsningsprodukter innehåller etanol, som absorberas i blodet, vilket leder till berusning och metabolisk acidos (överdrivna mängder syra som förändrar kemikalierna i blodet)", enligt Merck Veterinary Manual. Alkohol är ett stort nej för alla djur på grund av etanolens giftighet, som kan vara dödlig vid intag.

Tecken på jästintag är bland annat kräkningar, diarré och överdriven gasbildning eller uppblåsthet. Kontakta din veterinär eller en akutklinik omedelbart om du misstänker att din katt har ätit rå deg som innehåller jäst.

Hur påverkar bröd kattnäringen?

Katter är obligata köttätare, vilket innebär att de måste få en del av sin näring från kött. Med andra ord måste de äta en del kött. De behöver ett kattfoder som är utvecklat med rätt ingredienser som ger rätt balans av näringsämnen, inklusive köttbaserat protein, aminosyror, vitaminer, mineraler och energi, för att säkerställa en optimal hälsa.

Innan du ger din katt bröd bör du därför inte bara tänka på dess näringsintag utan även på dess allmänna hälsa. Om din katt till exempel har diabetes bör du rådgöra med din veterinär innan du matar den med bröd. "Din veterinär kan rekommendera att du ger din katt ett foder som är begränsat i kolhydrater, vilket har visat sig förbättra kontrollen av blodsockernivåerna", säger College of Veterinary Medicine vid Cornell University.

Generellt sett bör du begränsa din katts snacks, eftersom mat som den är ovan vid kan orsaka magproblem - även om den inte har något hälsoproblem. Och kom ihåg att bröd inte bör ha en fast plats i kattens näringsplan. Det är en välsmakande godbit som du kan dela med dig av då och då, i mycket små bitar.

Kort om författaren

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine Brovelli-O'Brien, filosofie doktor, är yrkesmedlem i Cat Writers' Association (CWA), STEAM-pedagog och en hängiven kattägare. Hon skriver om hundar och katter, utbildning, kvinnors hälsa och STEAM-relaterade frågor. Hitta och följ henne på Instagram och Twitter @brovelliobrien

 

Granskad av dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Relaterade artiklar

Relaterade produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Kyckling

  Hill’s™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror. <br><ul><li>Stödjer muskelunderhåll och ideal kroppsvikt.</li><li>Kontrollerade mineralvärden för att stödja urinvägshälsa.</li><li>Lättsmälta ingredienser för optimal absorption av näringsämnen.</li></ul>100% kvalitets-, konsistens- och smaksgaranti.<br><br>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Lamm

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Lamb är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattfoder med Tonfisk

  Hill’s&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Adult with Tuna är sammansatt för att stödja optimal kondition, med kliniskt bevisade antioxidanter, nyttiga proteiner och berikade omega 3-fettsyror.
  Buy Now »
 • INAKTIVA OCH MED TENDENS TILL ÖVERVIKT, KATTUNGAR (upp till 1 års ålder), NEUTERED CATS, VUXNA KATTER (1-7 års ålder)
  Buy Now »